به گزارش خبرنگار مهر در اهواز، سازمان منطقه آزاد اروند در سال 1380 با مرکزیت شهرهای آبادان و خرمشهر تاسیس شد و در این مدت تاکنون چهار مدیر بر مسند ریاست بر این سازمان اقتصادی و تجاری تکیه زده اند تا نشان دهنده این موضوع باشد که این سازمان نیز از تغییرات متوالی مدیریت که رسم معمول استان خوزستان در امان نمانده است.
در ابتدای تشکیل منطقه آزاد اروند که سالها بحث و جدل بر سر ایجاد آن راه افتاده بود و سرانجام در دولت هشتم رنگ واقعیت به خود گرفت، دو هدف اصلی و چندین هدف فرعی برای تشکیل آن ترسیم شد که اکنون با گذشت بیش از هشت سال از فعالیت سازمان منطقه آزاد اروند، هیچ رنگ و بویی از تحقق این اهداف در شهرهای آبادان و خرمشهر به عنوان دو شهری که بیشترین لطمات را در دوران هشت سال دفاع مقدس متحمل شده اند و حق بزرگی بر گردن کشور و ملت ایران دارند، دیده نمی شود.
ناکامی در ایجاد ورنق اقتصادی در آبادان و خرمشهر
یکی از اصلی ترین اهداف تشکیل سازمان منطقه آزاد اروند بازگشت شکوه و رونق اقتصادی به دو شهر آبادان و خرمشهر بود ولی اکنون به هیچ وجه تغییری از بابت فعالیت سازمان منطقه آزاد اروند در این دو شهر دیده نمی شود.
عبدالله کعبی، نماینده چهار دوره گذشته شهر آبادان در مجلس شورای اسلامی در این خصوص به خبرنگار مهر در اهواز گفت: متاسفانه با گذشت بیش ازهشت سال از فعالیت سازمان منطقه آزاد اروند ما که از نزدیک با مشکلات شهر و منطقه آزاد اروند آشنا هستیم و مردم شهرهای آبادان و خرمشهر به این اعتقاد راسخ رسیده ایم که از ابتدای تاسیس این سازمان هیچ تغییر در وضعیت شهرهای آبادان و خرمشهر به وجود نیامده است.
وی افزود: تاکنون این سازمان نه موفق به جذب سرمایه گذاری قابل توجهی شده و نه اینکه فعالیتهای تجاری و اقتصادی قابل ذکری در منطقه به وجود آمده که با استناد به آن بگویم این سازمان تا حدودی موفق به رونق بخشیدن به شهرهای آبادان و خرمشهر شده است. تنها مانور تبلیغی آنها صادرات از مرز شلمچه است که این کار بدون تشکیل سازمان منطقه آزاد اروند هم میسر بود.
کعبی در ادامه توضیح داد: این سازمان تنها اماکنی مثل پالایشگاه آبادان، فرودگاه، بنادر آبادان و خرمشهر که در قبل از انقلاب هم فعالیت داشتند را به علت قرار گرفتن در محدوده منطقه آزاد تحت پوشش خود درآورده ولی تاکنون در ایجاد چنین اماکن جدیدی برای شهرهای آبادان عاجز و ناکام مانده و حرکتی در راستای محرومیت زدایی از این دو شهر انجام نداده است.
کعبی افزود: متاسفانه مدیران این منطقه با استفاده از امکانات ومراکزی که قبلاً در شهر وجود داشته با آنها عکس یادگاری میگیرند و گویی خود بانیان این مراکز صنعتی درمنطقه آزاد اروند هستند درصورتی که این مراکز قبل از پیدایش منطقه آزاد اروند در شهر های آبادان و خرمشهر فعالیت میکردند.
نماینده آبادان تاکید کرد: تنها تغییری که از بابت تشکیل سازمان منطقه آزاد اروند در شهرهای آبادان و خرمشهر به وجود آمده حجم بالای بنرها و بیلبوردهای تبلیغاتی است که به صورت انبوه در سطح منطقه دیده می شود. وقتی میزان بنرها و بیلبوردهای این سازمان را در مناطق مختلف شهرهای آبادان و خرمشهر مشاهده میکنیم در وهله اول فکر میکنیم که آیا این سازمان همان سازمان منطقه آزاد اروند فعلی است چون هیچ خروجی از عملکرد آن در بین مردم مشاهده نمیکنیم.
ورود لجام گسیخته های نیروهای بازنشسته
دومین هدف اصلی تشکیل سازمان منطقه آزاد اروند، ایجاد اشتغالزایی برای جوانان شهرهای آبادان و خرمشهر بود که در این بخش نیز که با حاشیه های فراوانی روبرو بوده است به هیچ وجه نمی توان نمره قبولی به مدیران منطقه آزاد اروند داد و این را مهاجرت روزافزون جوانان شهرهای آبادان و خرمشهر به شهرهای دیگر همانند ماهشهر و اهواز و سایر استانهای کشور به خوبی نشان می دهد.
نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس در این خصوص عنوان کرد: این یک واقعیت تلخ است که در زمینه اشتغالزایی، منطقه آزاد اروند هیچ دستاوردی برای منطقه به همراه نداشته است در حالی که نمایندگان خرمشهر و آبادان در دوره های مختلف و همچنین مردم این دوشهر امیدواری فراوانی برای برطرف شدن مشکل بیکاری دراین شهر با تشکیل سازمان مذکور داشتند ولی این سازمان نه تنها موفق به این کار نشد که با کشاندن افراد فاقد کیفیت و طرد شده نوعی تحقیر را به جوانان تحصیلکرده این دو شهر تحمیل کرده است.
کعبی تاکید کرد: سازمان منطقه آزاد اروند از یک طرف با جذب عدهای افراد بازنشسته و طرد شده از دیگر سازمانها به مکانی برای جولان افراد بازنشسته که دارای حقوق ماهیانه هستند، تبدیل شده و از سوی دیگر با کشاندن برخی افراد جوان و پروازی که به برخی از مسئولان رده بالای دستگاهها وابستگی خانوادگی دارند و متاسفانه هیچ تجربه کاری را در کارنامه خود ندارند به یک سازمان بیبرنامه و فاقد استراتژی تبدیل شده است.
وی با اشاره به نرخ بالای بیکاری در شهرهای آبادان و خرمشهر تصریح کرد: سئوال ما از مدیریت منطقه آزاد اروند این است که چه میزان توانسته است در سالهای گذشته فرصت اشتغالزایی ایجاد کنند و چه تعداد از نیروهای بیکار منطقه را جذب فعالیت خود کنند و درمقابل همین و سئوال اعلام کنند چه تعداد نیروی غیر بومی، مدیر غیربومی وافراد حقوق بگیر و بازنشسته وارد این منطقه شده اند و جای جوانان بیکار منطقه را گرفته اند.
هزینه های بالای مدیران پروازی منطقه
نماینده مردم آبادان با اشاره به هزینه سنگین نیروهای پروازی این سازمان مهم اقتصادی تصریح کرد: درخواست ما همواره این بوده که با وجود خیل عظیم نیروهای مستعد و خوش فکر در استان به ویژه شهرهای آبادان و خرمشهر چه ضرورتی به کشاندن برخی نورچشمیهای بی تجربه وجود دارد و اصولا چه ضرورتی دارد که در این منطقه از مدیران پروازی استفاده کرد.
کعبی گفت: علاوه بر هزینه پروازهای مکرر این عده، هزینه پذیرایی و اقامت آنها نیز طبق آماری که به دست ما رسیده بسیار زیاد است و این تنها هدر رفتن سرمایه های بیت المال وحق مردم آبادان و خرمشهر است که از بیکاری و محرومیت دررنج هستند ضمن اینکه درسه سال اخیر که هوای خوزستان همراه با پدیده گرد و غبار ولغو مکرر پروازها مواجه بوده است می توان تصور کرد که مدیران پروازی چگونه در این مسیر رفت و آمد می کنند.
نماینده مردم آبادان با غیر شفاف توصیف کردن عملکرد سازمان منطقه آزاد اروند، یادآور شد: جای سئوال است که هیچ احدی از میزان هزینه و درآمد این سازمان اطلاعی ندارد و تاکنون نیز نمایندگان مردم کوچکترین اطلاعی از عملکرد این منطقه به صوریت شفاف ندارند.
گماردن مدیران بی تجربه و فاقد کارایی
اما اعتراضات شدید برخی نمایندگان آبادان و خرمشهر در تغییر مدیران گذشته به این دلیل که از کارایی لازم برخوردار نبوده اند در نهایت به سرکار آمدن مدیری منجر شد که برای اولین بار تجربه مدیریت در این سطح را در کارنامه خود ثبت کرده و این البته موضوعی نبود که نمایندگان و مسئولان استان برای آن سه مدیر گذشته را تغییر دادند.
کعبی در خصوص مدیریت فعلی منطقه آزاد اروند می گوید: جای بسی تاسف است که برای اداره این منطقه بزرگ اقتصادی، یک جوان بی تجربه ازسوی دولت منصوب می شود که پیش ازاین هیچگونه سابقه مدیریتی نداشته و همین فرد با خود تعدادی افراد دیگر از تهران به عنوان معاون و مشاور می آورد و در منطقه مستقر می کند، مگر در خوزستان قحط الرجال است که اینگونه باید استان به آزمایشگاه جوانان بی تجربه تبدیل شود.
این نماینده مجلس درادامه به حذف و یا منزوی کردن نیروهای بومی منطقه آزاد اروند اشاره کرد و اظهار داشت: متاسفانه منطقه آزاد در سالهای اخیر به جای حذف نیروهای ناکارآمد و غیر بومی تمام توان خود را به حذف و منزوی کردن نیروهای بومی گذاشته به طوری که معدود افراد موجود در این منطقه کوچکترین نقشی در مدیریت این منطقه ندارد.
وی از آمادگی نمایندگان مردم برای مناظره با مدیریت این منطقه خبرداد و گفت: ما آمادهایم به شکل شفاف ومنطقی عملکرد مدیریت منطقه آزاد اروند را در جلوی دیدگان مردم نقد کنیم تا مشخص شود وضعیت رضایتمندی مردم از این سازمان چه میزان است.
کعبی با انتقاد از برگزاری جشن به اصطلاح نشاط اجتماعی در منطقه آزاد اروند اظهار داشت: سازمان منطقه آزاد اروند برنامه توهینآمیزی را تحت عنوان نشاط اجتماعی اجرایی کرده که متاسفانه در این جشن به دلیل استفاده ازاصلاحات غیر اخلاقی به شعور مردم توهین می شود.
نماینده مردم آبادان در مجلس خاطرنشان کرد: این برنامه که ظاهری برای نشاط مردم داشت تنها به محلی برای تبلیغ روابط عمومی و همچنین به جیب زدن میلیونها اعتبار این سازمان توسط برخی هنرمندان دست چندمی تلویزیون شد.
منطقه آزاد اروند در شمال غربی خلیجفارس و جنوب غربی استان خوزستان با وسعت بیش از 173کیلومترمربع در محل تلاقی اروندرود و رئدخانه کارون واقع و دارای مرز مشترک با کشورهای عراق و کویت است.
این منطقه بر اساس طرح جامع تهیه شده شامل سه بخش اصلی شهرکهای صنعتی خرمشهر و آبادان، شلمچه و جزیره مینو است. از کل مساحت زمینهای این منطقه هشت هزار و 600 هکتار به فعالیتهای صنعتی و چهار هزار و 800 هکتار به سایر بخشها در زمینه بازرگانی گردشگری و اداری و سه هزرا و 800 هکتار به بخشهای بندری، انبارداری و و ترانزیت اختصاص یافته است.
وجود آب شیرین فراوان و رودهای بهمنشیر، کارون و اروند، امکانات نسبتا مطلوب حملونقل جادهای، ریلی، دریایی و هوایی به داخل و خارج کشور و فرودگاه بینالمللی آبادان و فاصله کم با کشورهای همجوار از مزیتهای منحصر به فرد منطقه آزاد اروند است.
سازمان منطقه آزاد اروند پس از طی مراحل قانونی و تصویب مجلس شورای اسلامی در تاریخ چهارم مردادماه سال 1383 فعالیت خود را آغاز کرد و محدوده قانونی ان متعاقبا درتاریخ 18 تیرماه سال 1384 به موجب مصوبه هیئت دولت تعیین شده است.
این منطقه بخشهایی از شهرستان آبادان و خرمشهر که دارای زیرساختهای صنعتی، تجاری و گردشگری است را در خود جای داده و موقعیتی ممتاز نسبت به سایر نقاط کشور داراست.
..................................
علی نواصر
نظر شما