دکتر قاسم کاکایی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اینکه آیا یک مدرس میتواند موضع شخصی خود را در کلاس مطرح کند یا در راستای مخفی نگه داشتن آن بکوشد گفت: استاد باید مواضع فکری، عقیدتی و سیاسی خود را که حاصل زحمات فکری چندین ساله خود است برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری بهویژه در حوزه علوم انسانی آن هم با استدلال و دلیل و به نقد گذاشتن آن درکلاس مطرح کند.
این استاد فلسفه دانشگاه شیراز درباره تواضع فکری مدرس نیز گفت: ما طلبهها می گوییم ما بچه دلیل هستیم دلیل هرجا برود ما دنبال آن راه میافتیم. استاد به خصوص در مقطع کارشناسی که دانشجویان از تجربیات و اطلاعات کمتری برخوردارند باید از القای مواضع فکری خود بپرهیزد بلکه برای گفتههایش دلیل و برهان وحجت و استدلال بیاورد، این نشاندهنده تواضع فکری استاد است. اما اگر او بخواهد با توسل به لطایف الحیل اندیشههای نامقدس خود را بر دانشجویان القاءبکند این عین بیتواضعی است. باید به جایی برسیم که راه دیالوگ و گفتگو به معنای واقعی کلمه باز باشد و حقیقت را بگوییم و ناحق را با دلیل رسوا کنیم و این عین تواضع است.
این محقق و پژوهشگر در مورد اینکه چرا مبانی نظری اخلاق تدریس مغفول مانده است نیز گفت: متأسفانه ما در راه آموزش وا دادهایم چه برسد به اینکه به پژوهش برسیم. سیستم ارتقای اساتید بر مبنای پژوهش بسته شده و آموزش در تغییر درجات کمرنگ شده و استاد به دنبال مطرح کردن مباحث جدید برای مقاله یا کتاب کردن آنها است. در این راستا نگاه به نیاز دانشجو نمیکنند. جای افراد دلسوز در این حیطه خالی است. افراد با توان آموزشی اندک و با بیعلاقگی روی به تدریس می آورند که این به دور از اخلاق تدریس است.
نظر شما