۲۹ خرداد ۱۳۸۹، ۸:۴۶

در گفتگو با مهر مطرح شد:

یک چهارم جمعیت ایران اضافه وزن دارند

یک چهارم جمعیت ایران اضافه وزن دارند

زنجان - خبرگزاری مهر: رئیس پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم گفت: با توجه به آمار موجود حدود یک چهارم از جمعیت کشور دارای اضافه وزن و چاقی هستند که بیشتر این جمعیت در شهرهای بزرگ قرار دارند و این معضل به تدریج در حال گسترده شدن در سطح دیگر شهرهاست.

فریدون عزیزی در گفتگو با خبرنگار مهر در زنجان، افزود: در حدود چهار میلیون دیابتی وجود دارد که فقط 5 تا 10 درصد دیابت نوع 1 مخصوص کودکان و نوجوانان است، دیابت نوع 2 بیشتر در سنین بالای 20 سال و حداکثر بین سنین 40 تا 60 سال است. از هر 10 نفر نیز یک نفر مبتلا به چاقی است و به همان اندازه هم اضافه وزن داریم.

وی با اشاره به وضعیت حال حاضر اضافه وزن و چاقی در استان زنجان ادامه داد: با توجه به تحقیقی که دکتر فرانک شریفی انجام داده بود، در زنجان هم حدود 48 درصد افراد بالای 20 سال دچار اضافه وزن و چاقی هستند.

عزیزی افزود: در شهری مثل تهران این رقم حدود 70 درصد است یعنی حدود 70 درصد زنان و مردان بالای 30 سال دچار اضافه وزن و چاقی هستند و متأسفانه این امر در زنان بیشتر است به این دلیل که تحرک کمتری دارند به خصوص خانم های خانه دار که هم با مواد غذایی بیشتر در تماس هستند و هم اینکه فعالیت بدنی شان خیلی کمتر است.

رئیس پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم با تاکید بر اینکه جامعه باید نسبت به بیماریهای غیرواگیر آهگاه سازی صورت بگیرید، ادامه داد: بیماری های غیرواگیر در حقیقت حاصل شیوه زندگی ماست ، شیوه ای که از فعالیت های بدنی زیاد و مصرف غذا به اندازه کافی رسیده به جایی که فعالیت بدنی مان بسیار کم است و غذا به اندازه بیش از حد لازم توسط اکثر افراد مصرف می شود.
 
عزیزی افزود: برای پیشگیری یا مراقبت از بیماریهای واگیر مسئله خیلی ساده تر است برای اینکه واکسیناسیون وجود دارد و می توان بهداشت را رعایت کرد کما اینکه در طی چند قرن گذشته این کار انجام شده و کشور توانسته است بیماری های واگیر و عفونی را کنترل کند.
 
وی تاکید کرد: کنترل بیماری های غیرواگیر به مراتب دشوارتر است زیرا با کم تحرکی و افزایش مواد غذایی متأسفانه این بیماری ها دائم روبه افزایش است و افراد هم نمی توانند شیوه زندگی خودشان را خیلی تغییر بدهند.
 
استاد د انشگاه شهید بهشتی افزود: امروزه همه برای کارشان عجله دارند در نتیجه ناچارند با ماشین بروند به جای اینکه پیاده بروند یا از دوچرخه استفاده کنند، همه به اندازه کافی مواد غذایی را درهمه فصول دارند.
 
عزیزی گفت: خیلی از اوقات در حدود 60-50 سال پیش مواد غذایی خاصی را در فصول داشتید، وجود فریزر و یخچال سبب شده که افراد مواد غذایی را در خانه انباشته می کنند و همیشه در دسترس دارند، در حالیکه قبلا ً این طور نبود، این شیوه زندگی این بیماری ها را افزایش می دهد.
 
وی تاکید کرد: به نظر می رسد اگر چنانچه یک عزم ملی برای پیشگیری از این بیماری ها اتفاق نیفتد مسئله چاقی، دیابت، سندرم متابولیک و بسیاری از بیماریها که نتیجه اینها هستند مثل بیماری های قلبی و عروقی و سکته های مغزی و قلبی قطعا ً افزایش خواهد یافت .
 
عزیزی هرم سنی ابتلا به چاقی در ایران را روبه پائین دانست و گفت: نکته بسیار مهمی که متأسفانه کشورهای پیشرفته را تهدید کرده و کشور ما را نیزدر آینده نزدیکی تهدید می کند مسئله بروز این بیماری ها یعنی دیابت نوع 2 و چاقی در کودکان و نوجوانان است، این بیماری در حدود 17 درصد از کودکان و نوجوانان ما دیده می شود و به سرعت هم از نظر شیوع و هم از نظر شدت چاقی رو به افزایش است.
 
رئیس پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم با بیان اینکه در بعضی قسمتهای کشورهای پیشرفته دنیا جوانان و کودکان در حدود 40-35 درصد دچار چاقی هستند، افزود: این مسئله موجب دو پدیده شده است، اول اینکه چاقی و دیابت نوع 2 که تا 40-30 سال پیش در کودکان و نوجوانان دیده نمی شد در حال حاضر بروز پیدا کرده است.
 
عزیزی افزود: همچنین بروز بیماری های قلبی و عروقی یعنی سکته های مغزی و قلبی به جای اینکه در دهه های 60 یا 70 زندگی باشد کم کم به طرف دهه های 30 و 20 پیش برود و هرچقدر که چاقی بچه ها افزایش پیدا می کند این مرگ و میر یا داشتن سکته ها و عوارض قلبی و عروقی در سنین پایین تر به شدت توسعه پیدا می کند.
 
عزیزی  افزود: در نهایت این یک عزم ملی را می طلبد و همه افراد مقصرند و همه افراد باید فعالیت بکنند، پدرها و مادرها به خصوص دبیران مدارس ، صدا و سیما ، رسانه ها و بعد هم مسئولین مملکتی در برنامه های گسترده بتوانند که هم مضر بودن مواد غذایی که در دست مردم هست اطلاع رسانی کنند وهم بسیاری از مشاغل که  در حقیقت مشاغل غذایی هستند به طرف صحیح راهنمایی کنند و استانداردهایی بگذارند که نتوانند از روغن هایی که دائم همبرگر و چیزهای دیگر را سرخ می کنند و دارای چربی و عوارض زیاد هستند جلوگیری بکنند .
 
استاد دانشگاه شهیدی بهشتی تاکید کرد: بنابراین باید مجموعه این ها را در نظر گرفت که بتوانیم به تدریج از شدت این بیماری ها بکاهیم ، همه جای دنیا هم که کار کردند در نهایت توانسته اند کمی از شدت این بیماری بکاهند ولی در جاهایی که هیچ فعالیتی نکرده اند به سرعت این بیماری ها در حال بروز و شدت آن ها افزایش پیدا کرده است .
 
عزیزی افزود: کاهش سن چاقی به سنین پایین تر زنگ خطری است که حتی با تئوری که امروزه مطرح است اگر همین طور پیش برود تغییرات ژنتیکی چنان می شود که انسان ها چاق متولد می شوند و بنابراین مسائل و مشکلات زیادی را در آینده برای انسان ایجاد خواهد کرد .
کد خبر 1102983

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha