به گزارش خبرنگار مهر در بجنورد، محسن اسماعیلی در مراسم افتتاح 18 طرح فرودگاهی بجنورد روز شنبه با اشاره به تحریم های اقتصادی دنیا علیه ایران اظهار داشت: تاکنون تحریم های مختلفی که علیه جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته به نحومطلوبی پشت سرگذاشتیم وبا توکل به خداوند وتوانایی کارشناسان کشورمان کارهای تخصصی خود را به انجام می رسانیم.
وی تحریم های صورت گرفته از سوی کشورهای مختلف علیه ایران را یکی از محدودیتهای فرودگاههای کشور دانست و گفت: هم اکنون دستگاه کمک ناوبری فرودگاه بجنورد را از کشور کره جنوبی خریداری کردیم.
وی تصریح کرد: هم اکنون زیر ساختهای عملیاتی فرودگاه بجنورد تقریباً تکمیل شده و می تواند برای پروازهای برون مرزی نیز با اجرای مصوبه دولت آماده باشد.
وی همچنین با اشاره به جذب اعتبارات فرودگاهی گفت: نمایندگان مردم باید این مسئله را در راستای توسعه و پیشرفت استان خود پیگیری کنند.
وی با بیان اینکه با ارتقای فرودگاه بجنورد به امکانات مجهز تعداد پروازهای آن به پایتخت افزایش و در صورت بودن مسافر به سایر شهرهای دیگر نیز فراهم می شود گفت: استاندار و مسئولان استانی نیز برای افزایش طول باند فرودگاه باید تلاش کنند تا این امر به نتیجه بر سد.
مدیرعامل شرکت مادر تخصصی فرودگاههای کشور اظهار امیدواری کرد: با نصب دستگاههای فنی فرودگاهی وهمچنین تملک اراضی اطراف فرودگاه بجنورد و عملیاتی شدن افزایش طول باند، لغو و تاخیر پروازها در فرودگاه بجنورد به حداقل برسد.
استاندار خراسان شمالی نیز در این مراسم افتتاح این پروژه ها را حاصل دستاوردهای انقلاب اسلامی وخون شهدا دانست.
محمد حسین جهانبخش یادآور شد: در برنامه پنج ساله سوم 28 میلیارد تومان برای شهرستان بجنورد در نظر گرفته شد که پس از استان شدن این مبلغ افزایش یافت. وی استان خراسان شمالی را دارای ضعف زیر ساختی اعلام کرد و گفت: این استان آن طور که باید به جایگاه خود نرسیده است.
جهانبخش در ادامه احداث راه آهن بجنورد، گرگان، افتتاح شبکه استانی صدا و سیما و فرودگاه بجنورد را در اولویت اول کار دانست و گفت: این سه مورد می تواند راهی را برای توسعه و پیشرفت استان خراسان شمالی فراهم سازد.
وی در مورد طرح ایجاد فرودگاه در شیروان نیز گفت: بطور معمول برای مراکز استانها دو فرودگاه پیش بینی می شود که یکی فرودگاه اصلی و دیگری نیز برای روزهای اضطراری ساماندهی می شود.
استاندار خراسان شمالی اظهار داشت: بدون شک فرودگاه اصلی خراسان شمالی، فرودگاه بجنورد خواهد بود ولی می توان از وزارت راه و ترابری خواست برای فرودگاه دوم استان، ضمن مطالعات جامع، در یکی از دیگر شهرستانهای استان مکان یابی کند.
جهانبخش درمورد تعیین تکلیف مالکیت فرودگاه بجنورد نیز گفت: برای تعیین تکلیف مالکیت فرودگاه نیز رایزنی هایی با مالکان در دست انجام است.
مدیرکل فرودگاه بجنورد نیز دراین مراسم گفت: میزان اعتبار برای آماده شدن وافتتاح این 18طرح 60 میلیارد ریال بوده است.
سید اسماعیل موسوی افزود: در این راستا دستگاه دی. وی. او. آر و دی.ای. ام (dvor و dem)، رکوردر، گیت وی و سامانه سوئیچنیگ و AfTN را خریداری و نصب شد.
وی خرید و نصب دیزل ژنراتور، انتقال و نصب دستگاه گیرنده و فرستنده ، دکل روشنایی ، بهسازی برج فرودگاه ، ساخت دیوار بتنی به طول 11کیلومتر، ساخت ساختمان پلیس، ایجاد سایت اداری و جاده دسترسی اضطراری و برق دو مداره را از دیگر طرحهای بهره برداری شده اعلام کرد.
موسوی در مورد نصب دستگاه رکوردر گفت: با نصب این دستگاه تمام مکالمات خلبان با برج مراقبت ضبط و به صورت تلفنی روی دستگاه دی وی دی انتقال داده می شود.
وی مهمترین دستگاه بهره برداری شده در فرودگاه بجنورد را سامانه سوئیچینگ اعلام کرد و اظهارداشت: با نصب این دستگاه دریافت و ارسال پیامهای هوانوردی و مجوز پروازها نیز به طور الکترونیکی انجام می شود و وضعیت هوا نیز بطور اتومات در اختیار خلبان قرار می گیرد.
هم اکنون در استان خراسان شمالی یک فرودگاه موجود می باشد که روزانه یک پرواز توسط شرکت هواپیمایی آسمان صورت می گیرد.
نظر شما