به گزارش خبرنگار مهر، چند ماه پیش در سفر گروه کشتی ایران به آذربایجان نایب رئیس فدراسیون کشتی این کشور سوالی را از ایرانی ها مطرح کرد؟ شما کشتی گیران بسیار خوبی دارید اما یک سوال همیشه برای من که از علاقمندان کشتی ایران هستم وجود داشته که چرا قهرمانان شما نمی توانند سالهای زیادی در سطح اول جهان باقی بمانند.
برنامه ریزی بلندمدت برای ورزشکاران
این مسئول ورزشی آذربایجان اما پاسخ جالبی به این سوال مهم و کلیدی که ذهن بسیاری از علاقمندان کشتی را به خود مشغول کرده است داشت: من فکر می کنم این شاید به این دلیل باشد که شما برنامه ریزی بلند مدت برای ورزشکاران خود نداشته اید. در روسیه هر ورزشکار برنامه مختلفی دارد و برنامه آن از ابتدای دوران کشتی او تا پایان آن مشخص است و با توجه به برنامه سیتماتیکی که با در نظر گرفتن آمادگی جسمانی تکنیکی و تاکتیکی برای هر قهرمان تنظیم می شود در طول سال زیر نظر مربی اختصاصی و با نظم خاصی تمرین می کند و در کنار آن برای وی حقوق ماهیانه در نظر گرفته می شود و این البته جدا از تمرینات تیم ملی است.
حقوق ماهیانه و جوایز ویژه برای قهرمانان ملی
وقتی در میان صحبت هایش این مطلب را بیان می کند پاسخ بسیاری از تفاوت ها بین کشتی ایران و روسیه بدست می آید. وی گفت: به طور مثال درحال حاضر روشن بایراموف دارنده مدال المپیک 5 هزار دلار حقوق ماهیانه دریافت می کند و کشتی گیران با توجه به درجه بندی حقوق می گیرند. همین بایراموف در آذربایجان از چهار بخش مختلف از جمله سازمان ورزش، کمیته ملی المپیک و دو بخش دیگر حقوق دریافت می کند و برای دریافت مدال المپیک 6 هزار منات (هر 80 منات معادل 100 دلار است) توسط رئیس جمهور به وی اهدا شد.
در کنار این موضوع قهرمان ملی آذربایجان یک واحد مسکونی و یک باشگاه به عنوان پاداش دریافت می کند و در روسیه قهرمان جهان ماهیانه حقوق چند میلیون تومانی دریافت می کند و قهرمان المپیک جایزه چند میلیاردی می گیرد که این مسائل نقش بسیار مهمی در آینده ورزشکار دارد.
در جمهوری داغستان برای هر یک از فدراسیونهای ورزشی سهمی از بودجه عمومی در نظر گرفته شده است. هر فدراسیونی توافقی را در رابطه با نوع و میزان برخورداری آن فدراسیون از حمایتهای دولتی به عمل میآورد و بر این اساس برنامه مشترکی را با هدف توسعه، با وزارت ورزش داغستان به تصویب میرسد.
اصلیترین مرجع حامی ورزش در داغستان خود دولت است که با حمایتهای مالی خود ورزش را تحت پوشش قرار میدهد. وزارت ورزش این جمهوری نیز تمام شرایط لازم را برای پرداختن به ورزشهای مدالآور و المپیکی فراهم آورده است. تا زمانی که حمایتهای دولت و شهرداری افزایش هرساله داشته باشند، آنها از این بابت مشکلی نخواهند داشت.
تعداد باشگاهها در داغستان کم است و همین تعداد نیز مستقلاً اداره میشوند. کمکهای دولت به این باشگاهها هم محدود به زمان برگزاری رویدادهای مهم و مطرح ورزشی و یا اعزام نفرات به مسابقات قهرمانی روسیه است. اما بخش اعظم و اصلی بودجه باشگاهها توسط خودشان تأمین میشود. دولت امکانات چندانی برای حمایت از انواع مختلف ورزشها چه المپیکی و چه غیرالمپیکی را در اختیار ندارد. شکلگیری این باشگاهها اصولاً بر پایهی ورزشهای غیرالمپیکی است و دستاوردهای ورزشکاران ما در این ورزشها تا حد زیادی مدیون ساز وکارها و فعالیتهای این باشگاهها است.
توجه ویژه رئیس جمهوری به کشتی
هیچ رمز و راز خاصی در کارخانه کشتی سازی داغستان در کار نیست و اصول کشتی آنها همان هایی است که در همه جای جهان بدان پرداخته میشود. اصل قضیه اینجاست که مردم داغستان بینهایت کشتی را دوست دارند. اتفاق نادری است که در خانوادهای فرزند پسری به دنیا بیاید و کشتیگیر نشود و عملاً نیز مشاهده چنین موردی بعید مینماید. موخو علییف رئیس جمهور داغستان توجه زیادی به این ورزش دارد.
فعالیت 178 مدرسه ورزش در یک جمهوری
امروز در تمام نواحی و شهرهای این جمهوری تعداد 178 مدرسه ورزش وجود دارد. با توجه به اینکه داغستان از 53 ناحیه شهرداری تشکیل شده است، تعداد مذکور نشان میدهد که تقریباً در تمام نقاط مسکونی این جمهوری مدرسهی ورزش وجود دارد. عمده جهتگیری و هدفگذاری کاری این مدارس کشتی آزاد است و دولت داغستان با فراهمآوری تمام تجهیزات مورد نیاز کمکهای شایانی را به پیشبرد این برنامه مینماید.
برگزاری 38 مسابقه در یک سال
اما دلیل دیگر این موفقیتها این است که این روزها در داغستان، شاهد برگزاری مسابقاتی در تمامی سطوح هستیم، به نحوی که تعداد 36 دوره رقابتهای مختلف در سال فقط به کشتی آزاد اختصاص دارد. در این میان، 2 دوره مسابقه هم در سطح بینالمللی برگزار میکنند که عبارتند از رقابتهای یادبود علی علییف و نیز مسابقات بزرگداشت شامیل اوماخانوف. حتی سایر مسابقات نیز به صورت بین منطقهای و یا با حضور تیمهایی از شهرهای مختلف روسیه برگزار میشود. حجم کاری آنقدر بالاست که کشتی در داغستان عملاً روز تعطیل ندارد. نتیجه چنین برنامه حجیم و متراکمی این است که تنها کشتیگیرانی که از آمادگی و شایستگی لازم برخوردار هستند، برای شرکت در مسابقات معتبرتر(کشوری و بینالمللی) انتخاب شوند.
نقش ویژه مربی و حریف تمرینی در موفقیت ها
نظر و طرح تقویت و کار بر روی کشتی مناطق مختلف کشور، امری است که هماکنون کمابیش در داغستان نیز اجرا میشود. مسلماً مربیان در کشتی نقش بسیار مهمی را ایفا مینمایند. همینطور نقش حریف تمرینی در انواع ورزشهای مبارزهای علیالخصوص کشتی را نیز نمیتوان نادیده گرفت. هنگامی که یک ورزشکار با ورزشکار دیگری که از آمادگی و شرایط بهتری نسبت او برخوردار است تمرین میکند، طبیعتاً به مراتب سریعتر پیشرفت میکند.
مدرسه کشتی سایتی اف و درسی برای قهرمانان ما
خاساویورت یکی از شهرهای جمهوری خود مختار داغستان روسیه است، حدود 10 سال است که مدرسه کشتی سایتی اف کشتی گیر افسانه ای روس زیر نظر شهرداری این شهر مشغول به فعالیت است.
سایتی اف در عین حال سالن دیگری را هم در دست ساخت دارد. البته خیلی برایش مهم نیست که تابلوی سردر آن نام چه کسی را بر خود داشته باشد. مسئله مهم این است که چه کسی و چگونه در آنجا کشتی را به هنرجویان تعلیم دهد.
تصویت قانونی برای تدارک و آماده سازی برای المپیک لندن
اعضای کمیسیون فرهنگ، علوم و آموزش مجلس ملی این جمهوری، طی جلسهای که در تاریخ 29 آوریل (چهارشنبه 9 اردیبهشت سال 88 ) برگزار شد، تصویب قانونی را مبنی بر "تدارک و آمادهسازی ورزشکاران داغستانی برای حضور در سیامین دوره مسابقات المپیک تابستانی و چهاردهمین دوره مسابقات پارالیمپیک 2012 لندن و همچنین بیست و یکمین دوره مسابقات المپیک تابستانی ناشنوایان 2009 تایوان و بیست و دومین دورهی مسابقات المپیک ناشنوایان در سال 2013"، مورد بحث و بررسی قرار دادند.
در روسیه مسئله مدیریتی تا این حد ساده است؟ به خاطر اینکه در روسیه، نه یک داغستانی، بلکه یک روس است که دستورات را صادر میکند و آنگاه یک داغستانی، یک چچنی و ... به عنوان دستیاران او کار میکنند. مامیاشویلی در روسیه رئیس فدراسیون کشتی است و بعد چندنفری هم در نقش مربی و بقیه هم به نحوی از انحاء معاونان و دستیاران او هستند. در آن جا کس دیگری به صرف اینکه قهرمان المپیک، جهان، مربی و یا هرچیز دیگری بوده است، دستور نمیدهد و همه تحت امر او کار میکنند. در غیر اینصورت از نظم و دیسیپلین خبری نخواهد بود.
بحث دیگر این نیست که کشتی ورزش شماره یک داغستان است، بلکه مسئله در این است که عمده توجهات متوجه ورزش کشتی میباشد، به همین علت است که 11 قهرمان المپیک را به ورزش روسیه عرضه داشته است.
آنها در داغستان در روز سه بار تمرین میکنند. صبح، قبل از ظهر ساعت 11 و ساعت 5 عصر و تمام موارد لازم از قبیل زمانهای استراحت هم در برنامه تمرینی گنجانده میشوند، البته این یک برنامهی کلی است.
ارزش گذاری مربیان بر اساس توانایی
داغستانی ها مربیان را بر اساس تواناییهایشان ارزشگذاری میکنند و اینکه او چند ورزشکار را تربیت نموده است. در انتهای هر سال بهترین مربی و بهترین کشتیگیر را تعیین میکنند و 10 مربی برتر و 10 کشتیگیر برتر را مورد ارزیابی قرار داده و به آنها نمره میدهند.
شروع ورزش از 4 سالگی با شنا و ژیمناستیک
والدین در داغستان ابتدا فرزندانشان را در سن 4 تا 5 سالگی به کلاسهای ژیمناستیک و یا شنا میفرستند و در سالهای بعد به باشگاههای کشتی. بچهها با هم تفاوت دارند، به خصوص در سنین مختلف بعضی قویتر و بعضی ضعیفتر هستند و سن شروع کشتی بستگی به میزان رشد و توانایی بچهها دارد. ولی در کل میتوان گفت که دیگر در 10 -11 سالگی کشتی را شروع میکنند.
نظر شما