به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه خبرگزاري "مهر"، باربور در همايشي كه جديدا در مورد نسبت دين و علم در كالج كانكورديا برگزار شد تصريح كرد كه علم پرسشهايي را در انداخته كه از جواب بدانها عاجز است چرا كه علم تنها مي تواند در قبال نسبت ميان پديده ها مواضعي اتخاذ كند اما در قبال ماهيت هستي و زندگي، معناي حيات و حيات اخلاقي انسان صامت و ساكت است. اين حوزه ها البته حوزه هايي هستند كه دين در آنها واجد مواضعي است.
باربور با آموزه هايي كه قصد دارند حوزه اي از حوزه هاي معارف بشري را مطلق و بنابراين راه را بر گفت و گوي معارف ببندند سر ستيز دارد و بدين جهت همان گونه كه جزمي انديشي ديني را نفي مي كند با جزميتها و مطلق سازي هايي كه در دل تفكر علمي وجود دارند مخالفت مي ورزد. به نظر باربور مواضع ريچارد داوكينز زيست شناس معروف به گونه اي بيماري مطلق كردن علم دچار است چرا كه او خواهان بيرون كشيدن جوابهايي از گستره علم است كه علم از پاسخ بدانها عاجز است. با اين همه وي نسبت به تحولات مهمي كه داوكينز در فلسفه زيست شناسي به وجود آورده احترام مي گذارد.
باربور معتقد است هرچند ما تجربيات گوناگوني چون تجربيات ديني و علمي را واجد هستيم و اين تجربيات مبناي معارف ديني و علمي به حساب مي آيند بايد بدانيم كه با يك وجود واحد به سراغ تجربه علمي و ديني مي رويم و بنابراين از اين موضع مي توان بهتر و بيشتر به نسبت علم و دين انديشيد. باربور مسيحي اذعان دارد كه علاقه به برقراري نسبت ميان علم و دين مختص به دين مسيحيت نيست و بسياري از اديان به اين موضوع مهم عطف توجه نشان داده و مي دهند. با اين همه او اصرار دارد كه نبايد از پرداختن به پرسشهاي جدي طفره رفت . به نظر وي اگر گفت و گوي ميان علم و دين تا اين اندازه وسيع و عميق نبود ما شايد رشد قابل توجه زيست شناسي كنوني نبوديم و ما در پرتوي پرسشهالي جديد توانسته ايم فهم خود را از علم و دين عمق ببخشيم.
لازم به ذكر است كه ايان باربور در سال 1999 جايزه معتبر تمپلتون را كه رقم آن بالغ بر 2/1 ميليون دلار است و به كساني تعلق مي گيرد كه در ترويج تفكر ديني كوشا بوده اند كسب كرده است.
ايان باربور فيلسوفي كه بيش از نيم سده در باب نسبت دين و عمل تفكر كرده معتقد است علم و دين هر دو از پرسشهاي جديد بهره برده اند و اين دو منبع معرفتي بدون اين پرسشها قادر به ادامه حيات خود نيستند.
کد خبر 110516
نظر شما