۱۲ تیر ۱۳۸۹، ۱۲:۰۳

مهدوی درگفتگو مشروح با مهر-2/

تعامل حوزه هنری و وزارت ارشاد/ ورود ادبیات مقاومت و آیینی به موسیقی کودک

تعامل حوزه هنری و وزارت ارشاد/ ورود ادبیات مقاومت و آیینی به موسیقی کودک

مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری گفت: سرفصل فعالیتهای حوزه هنری در ژانر موسیقی کودک روی ادبیات مقاومت، ادبیات آیینی و اشعار موجود در کتابهای فارسی مدارس متمرکز است و قصد داریم موسیقی مبتنی بر ارزشهای موجود را با سازهای ایرانی و محلی تولید کنیم.

رضا مهدوی مدیر مرکزموسیقی حوزه هنری با حضور در خبرگزاری مهراز موقعیت جدید، سیاستگذاریهای موسیقی حوزه هنری و مباحث مختلف سخن گفت ودر خصوص فعالیتهای مرکزحوزه هنری درزمینه موسیقی کودک اظهار داشت: در گذشته به ویژه از سال 81 تا بحال 4 آلبوم در خصوص موسیقی کودک با ویژگیهای موسیقی اصیل و دستگاهی تولید کرده بودیم اما آنچه مسلم است در دوره جدید مدیریت حوزه هنری کار گروه برای فعالیت گسترده در این ژانر موسیقایی تشکیل داده ایم و بنا داریم براساس موسیقی ردیف دستگاهی ایران و سازهای ملی  و محلّی خود نوعی از موسیقی میهنی با حفظ ارزشهای انقلاب اسلامی را برای کودکان تولید کنیم. در گذشته کلنل وزیری بر اساس سازهای غربی و ایرانی موسیقی کودک را پایه گذاری کرد و پس از آن هم توسط هنرمندانی چون احمد پژمان با سازهایی چون سه تار و سنتور در کانون پرورش فکری کودکان موسیقی کودک تولید شد ولی به مرور زمان از بین رفت بعد از انقلاب هم تولید موسیقی کودک نداشتیم ولی در یک دهه اخیر تولید موسیقی کودک از سرگرفته شده است اما متاسفانه موسیقی که از طریق صدا وسیما برای کودکان پخش می شود در سطح بسیار پایینی قرار دارد و هیچ ممیزی و نظارتی بر ریتم، کلام اشعار صورت نمی گیرد و همین مسائل ما را بر آن داشت تا تولیدات جدی در حوزه موسیقی کودک داشته باشیم.عجیب است صدا وسیما در کودکی موسیقی ای را معرفی و ترویج می کند که در بزرگسالی آن را ممیزی و غیرقابل پخش می داند!

ورود ادبیات مقاومت و آیینی به ژانر موسیقی کودک   

وی در ادامه افزود : بحث اصلی تولیدات حوزه هنری در زمینه موسیقی کودک در کنار ملودیهای ناب و روان موسیقایی  بیش از هر عنوانی بر کلام استوار است و شعرها به گونه ای است که علاوه بر ساختار خوب کلامی، پیام ارزنده ای هم دربردارد. در واقع، سرفصل فعالیتهای حوزه هنری در ژانر موسیقی کودک روی ادبیات مقاومت، ادبیات آیینی و اشعار موجود در کتابهای فارسی مدارس متمرکز است و قصد داریم موسیقی مبتنی بر ارزشهای موجود در فرهنگ قومیت خود فقط با سازهای ایرانی و محلی تولید کنیم.

مدیر مرکزموسیقی حوزه هنری در ادامه صحبتهای خود به چرایی اصرار برای استفاده از سازهای موسیقی ایرانی اشاره کرد و گفت : به اعتقاد من موسیقی ارف و دیگر سیستمهای آموزشی موسیقی کودکان به شیوه غربی متعلق به فرهنگ ما نیست و حدود 40 سال پیش دراروپا نیز منسوخ شد و معمولا کسانی که موسیقی ارف کار می کنند از سنین 8 سالگی به بالا کمتر تمایلی به سازهای موسیقی ایرانی دارند و سازهای تخصصی آنها پیانو، ویولن و سایر سازهای موسیقی کلاسیک می شود. این در حالی است که یک کودک 4 ساله که موسیقی را با یک طبلا و یا تنبک فقط با ریتم و نه ملودی آغاز کرده گرایش بیشتری به موسیقی ایرانی دارد به همین دلیل ما می خواهیم الگویی ارائه دهیم و پخش آن را به صدا وسیما پیشنهاد کنیم تا مقاومت مسئولان این سازمان در خصوص موسیقی دستگاهی ایران شکسته شود چرا که علاقمندی این نوع موسیقی در بین کودکان مثبت بوده است. به علت فعالیتهایی که در سطح کشور در آموزش و پرورش دارم در حال حاضر می خواهیم شعر و ترانه این نوع موسیقی را بالا ببریم و بچه ها را با مقوله 8 سال دفاع مقدس آشنا کنیم. البته تیمی که در ادبیات مقاومت کار می کنند بسیار قدرتمند است اما رمانهایی که موجود است اکثراً متعلق به گروههای سنی بزرگسال است و برای کودکان کمتر اثر قابل قبول در دست داریم.

خودی سازی محصولات فرهنگی در سبد تولیدات حوزه هنری

رضا مهدوی در ادامه شرح برنامه های موسیقایی مرکز موسیقی حوزه هنری به دسته بندی ارزشهای معنوی هنر موسیقی که روزگاری متعلق به ایران بوده است اشاره کرد و گفت : یکی دیگر از اهداف سیاستگذاری مرکز موسیقی حوزه هنری در دوره مدیریت جدید این است که مجموع فرهنگهای معنوی موسیقایی که در گذشته متعلق به ایران بوده است ولی در حال فراموشی است را دسته بندی کرده و به اصطلاح خودی سازی کنیم و قالب تولیدات آلبوم و یا کتاب منتشر کنیم به عنوان نمونه زمانی که رامیز قلی اف و هابیل علی اف به ایران آمد و اجرایی را درتالار وحدت و تالار اندیشه و سینما شهرقصه داشت اغلب اهالی فن معتقد بودند که موسیقی که قلی اف اجرا کرد برگرفته از ملودیهای کاملا ایرانی است و پس از اینکه این بحث با هابیل علی اف مطرح شد خود او هم قبول داشت و گفت که کمانچه و ملودیها را از رادیو ایران فراگرفته و با تمرین فراوان آن موسیقی را به پدیده ای جهانی تبدیل کرده است در نتیجه شاهد هستیم مقامهای موسیقی ایرانی در یونسکو به نام آذربایجان ثبت جهانی می شود در حالی که اگر فرهنگ گذشته خود را بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که دیگران به آن افتخار می کنند متعلق به ایران بوده است. این نیز یکی دیگر از کم کاریهای مسئولان وقت و ایضاً هنرمندان موسیقی است.

وی در ادامه افزود : به همین دلیل قصد داریم تولیداتی را که تنها جنبه آماری دارد دور بریزیم و هوشنمدانه فهرستی تهیه کنیم و آن دسته از نوزانده ها و آثاری که نسبت ایرانی بودن آنها بالا است جمع آوری و تولید کنیم و پس از آن هم یک جلسه معرفی آثار بگذاریم و تولیدات مرکز موسیقی حوزه هنری را درمعرض دید قرار دهیم. نکته قابل توجه این است که برخلاف گذشته بحث رونمایی را بیشتر طرح می کنیم در گذشته اصراری به تبلیغات نداشتیم اما در دوره جدید مدیریت این مرکز تأکید بر رونمایی و معرفی آثار با آرم حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی داریم در واقع سیاستگذاری فعلی ما مبنی بر تولید آثار ارزنده و تبلیغ گسترده بر روی آنها است و همه فعالیتها شفاف وعملی است و هیچ محدودیتی روی تولید آثار فاخر که منجر به خروجی هنر دینی خواهد شد نداریم.

جشنواره موسیقی کار برگزار می شود 

مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری در ادامه صحبتهای خود به برنامه های این مرکز برای برگزاری جشنواره ها و کنسرت در دو سالن سوره و تالار اندیشه اشاره کرد و گفت: در سال جاری دو جشنواره برگزار خواهیم کرد که یکی از آنها جشنواره کار نواحی مختلف ایران به دبیری هوشنگ جاوید است که این جشنواره براساس شعار سال 89 "همت مضاعف،کار مضاعف" طراحی شده که قرار است گروههایی از مناطق مختلف که البته تعداد آنها اندک است اجرای برنامه داستنه باشند و از دل این جشنواره تولیداتی به صورت آلبوم و یا کتاب منتشر شود؛ یکی دیگر از جشنواره های این مرکز جشنواره ترانه های موسیقی محلی ایران است.

مهدوی در ادامه افزود :در برگزاری کنسرتها قصد داریم چهره ها و گروههای ناشناخته به ویژه در شهرستانها را برگزار کنیم تا هم جنبه حمایتی داشته باشد و هم فرصت مغتنمی برای کشف استعدادهای جوان موسیقایی باشد و نکته دیگر اینکه در کنار گروههای موسیقی که اجرای برنامه در هر یک از سالن ها دارند از یک استاد موسیقی دعوت می شود تا توصیه های لازم حین اجرا را به آنها بدهد و پس از آن اجراها به تولید تبدیل می شود؟ و این حرکتی است که درگذشته هم انجام می دادیم به این معنا که 17 ساعت کار ـ آلبوم به عنوان موسیقی تجربی داشتیم و تعدادی از گروههایی که درحال حاضر مطرح هستند جز تولیدات تجربی مرکز موسیقی حوزه هنری بوده است. از سوی دیگر از گذشته این سیاست بوده که گروههای شناخته شده می توانند بازار خودشان را داشته باشند و معمولا بخش خصوصی دنبال بزرگان موسیقی و گروههای شناخته شده می رود بنابراین جز مواردی اندک کنسرت گروههای بزرگ و شناخته شده را در دستور کار نداریم.

گروههای جوان موسیقی در سالنهای حوزه هنری رایگان تمرین می کنند     

وی افزود : یکی دیگر از برنامه های مرکز موسیقی حوزه هنری این است که سالنها را برای تمرین گروههای مختلف به صورت رایگان دراختیار آنها قرار دهیم ولی از آنها می خواهیم که در قبال این حمایت اگر قرار بود برنامه مناسبتی در حوزه هنری برگزار شود به صورت رایگان اجرا داشته باشند و یا اگر در صورت تأیید شورای تخصصی قابلیت تولید کارشان را داشتیم رعایت مباحث مادی و شکلی در قرارداد را بنمایند. و بسیاری از گروهها هم پذیرفته اند در زمینه تولید به دلیل بودجه اندک انتخابهای گزینشی داریم.

تعامل با ارشاد

مدیر مرکز موسیقی حوزه هنری در ادامه صحبتهای خود به تعامل مرکز موسیقی حوزه هنری با معاونت جدید وزارت ارشاد اشاره کرد و گفت : خوشبختانه آقای شاه آبادی معاونت محترم هنری جدید وزات ارشاد انسانی آگاه به مسائل روز هنری است و خیلی هم حسن نیت دارند به همین دلیل تعامل و دوستی خوبی بین این دو نهاد برقرارشده است و مشکلاتی که دوسال گذشته بین حوزه هنری و معاونت هنری وزارت ارشاد در آن زمان به وجود آمده بود در دوره جدید اصلا مطرح نشد. بنده از تابستان 88 به مسئولیت قبلی خود طبق حکم آقای بنیانیان برگشتم و فعالیتهای اجرایی، صحنه ای و تولیدی راه اندازی شد ولی هوشمندی معاونت محترم هنری جناب آقای شاه آبادی و وزیر محترم ارشاد باعث شد روابط حسنه کمافی السابق برقرار شود که جز این هم انتظار نمی رفت.

بستر لازم برای مدیریت تخصصی ایجاد نشده است

رضا مهدوی در پاسخ به این سئوال که آیا مدیر یک مرکز موسیقی باید موزیسین باشد گفت : قاعده کلی این است که یک فرد آگاه به مسائل موسیقی در سیستم مدیریتی حضور داشته باشد ولی در کشورما هنوز بستر لازم برای مدیریتهای تخصصی به وجود نیامده است و تجربه نشان داده است که مدیران هنری بنابر علاقه شخصی خود برنامه ریزی مدیریتی می کنند به همین دلیل انتخابها هم سلیقه ای می شود به عنوان نمونه موزیسینی که موسیقیدان بوده و عموم فعالیتهای او حول محور موسیقی سنتی می چرخیده در تدوین برنامه های خود موسیقی دستگاهی ایرانی را در اولویت قرار داده به همین دلیل معتقدم مدیریت باید نظارتی شود و شورای واقعی تشکیل شود نه شورای فرمایشی در همین راستا نقش معاونت هنری خیلی اهمیت دارد و باید ناظر مستقیم بر مدیریتهای زیر مجموعه خود باشد و شوراهای نظارتی را معاونت هنری انتخاب کند و یک مدیر کنار این شورا تعیین کند به اعتقاد من باید سیستم بینابین نگری وجود داشته باشد تا به مرور زمان همه مسائل حل شود ولی متاسفانه چنین اتفاقی نیفتاده است و عموما شوراها فرمایشی است و می بایست ژانرهای گوناگون موسیقایی شوراهای جداگانه داشته باشند. به همین دلیل است که یک شورا تشخیص می دهد یک اثری نباید منتشر شود ولی سیاستگذاری دستور به انتشار می دهد.

 مدیریت دفتر موسیقی وزارت ارشاد را می پذیرم  

وی درباره حضور احتمالی خود به عنوان رئیس کل دفتر موسیقی وزارت ارشاد گفت: صحبتهای بسیاری شده است و اگر جناب دکتر خاموشی و آقای مؤمنی شریف  بپذیرند با حفظ سمت برای مدیریت دفتر موسیقی بر اساس تکلیف خواهم رفت البته شرایط حوزه هنری نسبت به گذشته تغییر کرده و با افزایش بودجه فعالیتهای گسترده تری را می توان انجام داد اما اگر اجازه صادر شود مدیریت دفتر موسیقی را می پذیرم چرا که آقای شاه آبادی انسان فهیمی است و بسیار پیگیر مسائل هنری و  موسیقایی است و در جلساتی که با ایشان داشتم متوجه شدم که با دقت به حرفها و مشورتها گوش می دهد. یادم هست در ملاقات که با ایشان داشتم گفتم که اگر می خواهند ارکسترسمفونیک تهران جان بگیرد اول باید هزینه کرد و سازهای جدیدی برای ارکستر پس از 30 سال خریداری شود همان زمان تلفنی صحبت کرد و300 میلیون تومان در فاز اول تأمین اعتبار برای خرید سازهای ارکستر تعیین کرد و بعد قرار شد از طریق سایتها قیمت خرید درآید و با حضور برخی کارشناسان ارکسترسمفونیک تهران سازها خریداری شود. درنتیجه وقتی مدیری چنین نگاه شفافی نسبت به کمبودها و نارساییها در حوزه مدیریتی خود دارد مسلم است که می توان روی حرف و عمل چنین شخصی حساب باز کرد.      

رضا مهدوی در پایان صحبتهای خود به وضعیت ارکسترسمفونیک تهران اشاره کرد و گفت : ارکستر در حال حاضر بسیار آماده است و در شرایط خوبی به سرمی برد و اگر می خواهیم این موقعیت حفظ شود نباید رهبرثابت داشته باشد چرا که وجود رهبرمهمان تنوع در اجرا و کیفیت صدادهی ارکستر را بالا می برد. به اعتقاد من شهرداد روحانی اجرای خوبی داشت ولی اگر بخواهد به عنوان رهبر ثابت فعالیت کند شرایط فرق می کند و کیفیت لازم وجود ندارد به اعتقاد من لیستی از رهبران ارکستر با قراردادهای بسته شده باید آماده باشد تا دوره فعالیت هر رهبری به پایان رسید رهبر جدید بدون وقفه سر تمرینهای ارکستر سمفونیک تهران حاضر شود بنابراین بهتر است برای ارکسترسمفونیک تهران دنبال رهبر ثابت نباشیم و نیز مهم است آثار آهنگسازان ایرانی با هر سلیقه ای اجرا و حق الزحمه آنان پرداخت  شود.

کد خبر 1108985

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha