۱۰ تیر ۱۳۸۹، ۱۲:۳۶

تاتار:

گسل مشاء در دماوند استعداد تولید زلزله ای هفت ریشتری را دارد

گسل مشاء در دماوند استعداد تولید زلزله ای هفت ریشتری را دارد

استان تهران - خبرگزاری مهر: یک کارشناس علوم ژئوفیزیک گفت: دماوند در طول تاریخ ژئوفیزیکی خود شاهد هشت بار فعالیت با ریشترهای بالا توسط گسل مشاء بوده است و امروزه همچنان این شکستگی استعداد تولید زمین لرزه با توان هفت ریشتر را داراست.

به گزارش خبرنگار مهر در دماوند، شهرستان دماوند همچون سایر مناطق شمال شرق استان تهران همواره در معرض وقوع زمین لرزه قرار دارد که چندی پیش شهرستان همجوار این کهن دیار، فیروزکوه لرزشهای هرچند با خساراتی ناچیز را به خود دید.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی شامگاه چهارشنبه در دوره های آموزشی مدیریت بحران شهرستان دماوند طی سخنانی خاطرنشان کرد: دلیل پتانسیل بالای زمین لرزه در شهرستاههای دماوند، فیروزکوه و کل تهران وجود 12 صفحه زلزله خیز زیر اقیانوسی، زیرقاره ای یا ترکیبی از هر دو است.
 
محمد تاتار ادامه داد: در تغییر وضعیت این صفحات شامل نزدیک شدگی، فاصله گیری و استقرار بر روی هم، تنشهایی در مناطق مختلف صورت می گیرد که این تنشها در نهایت زمین لرزه ها را پدید می آورند.
 
این کارشناس علوم ژئوفیزیک با اشاره به هم پیوستگی قاره های جهان در گذشته های دور اظهار داشت: در سالیان بسیار دور پنج قاره فعلی به صورت یک قاره واحد و به هم پیوسته بودند اما امروزه شاهد پنج قاره مختلف هستیم که این گسستگی ناشی از فعالیتهای زمین در طول تاریخ این کره خاکی است.
 
زلزله های ایران متاثر از همگرایی صفحات اوراسیا و عربیا
 
وی در تشریح دلایل زلزله خیزی ایران عنوان کرد: کشور ایران در حد فاصل دو صفحه اوراسیا از شمال و عربیا از جنوب قرار گرفته است که این صفحه از گذشته های بسیار دور همگرایی نسبت به یکدیگر را آغاز و همچنان بر ادامه آن مسر هستند.
 
تاتار بیان داشت: همگرایی صفحات اوراسیا و عربیا فلات ایران را با فشار، چین خوردگی و در نتیجه تحرکات زلزله ساز مواجه می سازد زیرا هر چین خوردگی محلی مناسب جهت خروج انرژیهای درونی زمین یا همان زمین لرزه است.
 
عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی تمام مناطق ایران را مستعد بروز زلزله دانست و افزود: ایران و مناطقی مشابه نظیر فلاتهای تبت و ترکیه به دلیل همین چینهای بوجود آمده مستعد وقوع زلزله هستند.
 
گسل مشاء مستقر در جوار دماوند فعال است
 
این کارشناس علوم ژئوفیزیک پیرامون زلزله در مناطق شمال شرق استان تهران گفت: به لحاظ داشته های لرزه شناسی تاریخی مناطق مختلف شمال شرق استان تهران حوادث متعددی را در این زمینه پشت سر گذاشته اند.
 
وی ادامه داد: گسلهای مناطق یاد شده نسبت به سایر مناطق استان تهران دارای فعالیت بیشتری است که از آن میان می توان گسل مشاء در مجاورت دماوند را فعالتر و گسلهای ایوانکی و سرخه را نسبتا آرام دانست.
 
محمد تاتار در تشریح وضعیت فعلی گسل مشاء خاطرنشان کرد: گسل مشاء دارای طول پهنه ای نزدیک به 400 کیلومتر است که همه این پهنه فعال نیست اما گزارشات از فعالیت 50 تا 60 کیلومتر این شکستگی خبر می دهند.
 
عضو هیئت علمی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی با اشاره به تاریخ فعالیت گسل مذکور یادآور شد: دماوند در طول تاریخ ژئوفیزیکی خود شاهد هشت بار فعالیت با ریشترهای بالا توسط این گسل بوده است و امروزه همچنان این شکستگی استعداد تولید زمین لرزه با توان هفت ریشتر را داراست.
 
شهرستان دماوند با مساحتی حدود ۱۸۸ هزار هکتار در محدوده شهرستان‌های فیروزکوه، آمل، ورامین، گرمسار و تهران قرار دارد که متوسط ارتفاع آن از سطح دریا حدود دو هزار متر است و بر طبق نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵مرکز ملی آمار ایران تعداد 27 هزار و 418 خانوار شامل 96 هزار و 860 نفر در این شهرستان سکونت دارند.
کد خبر 1110058

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha