به گزارش خبرگزاری مهر، این کتاب شامل مجموعه مقالههای همایش علم بومی، علم جهانی: امکان یا امتناع؟ که برای نکوداشت شادروان دکتر سید حسین العطاس برگزار گردید، است.
این کتاب علاوه بر پیشگفتار و مقدمه در 4 بخش سامان یافته است. بخش اول کتاب به موضوع "زندگی، شخصیت و آراء العطاس" اختصاص دارد.
گفتمان جایگزین در جامعهشناسی نگاهی به اندیشههای پروفسور سیدحسین العطاس، سیری در زندگی و آثار سیدحسین العطاس، امر مستقل، امر عام (جهانی)، و آینده جامعهشناسی، اسلام و علوم اجتماعی، علوم اجتماعی مستقل/ دگرواره و عینیت چندگانه (نگاهی به آراء سیدحسین و سیدفرید العطاس) از جمله موضوعاتی هستند که در این بخش مورد بررسی قرار گرفتهاند.
بخش دوم کتاب به بررسی "مباحث معرفتشناسی علم بومی و جهانی" میپردازد. شالودهشکنی علم مدرن و تکوین علم دینی، انقلاب فرهنگی در پرتو تعالی گفتاری در علم غربی، علم بومی و علم دینی، مقایسه سه گذرگاه معرفتی دربارة «دانش بومی» در ایران با تأکید بر تحولات مفهومی، ساختی و کارکردی علم، شناخت بهینه علم با اتخاذ کدام رهیافت بهتر میسر میشود؟، علم بومی: قابلیت ها و تنگناها، تبارشناسی دیدگاهها در زمینة دانش اسلامی: نگاهی تاریخی ـ اجتماعی مورد مورد توجه در این بخش به شمار میروند.
بخش سوم کتاب مباحث جامعهشناسی علم بومی را مورد توجه قرار میدهد. یک جامعهشناسی برای یک جهان؟ یک مسألهشناسی دوگانه، دفاع از ابعاد جهانی جامعهشناسی نقد علوم اجتماعیِ بدون قطبنما در ایران، بومیگرایی علوم اجتماعی ضرورتی علمی یا سیاسی، گفتمان مسأله بومی مسئله بومیسازی علوم اجتماعی از رویکرد مطالعات فرهنگی، ساختار علم در چالش میان جهانشمولی, بومگرایی و محلیگرایی، دایاسپورای علمی ایرانی و نقش آن در بومیسازی علوم اجتماعی در ایران موضوعاتی هستند که در این بخش مورد بررسی قرار گرفتهاند.
بخش چهارم و پایانی کتاب به کاربرد علم بومی در ایران میپردازد. تفکر توسعه یا پیوند بین دانش محلی و دانش جهانی، دانش بومی شاید، علم بومی خیر، چالشهای نگاه بومی به ارزیابی علم و فناوری در کشور، ایران و چالشهای مواجهه با علم بومی و علم جهانی، بومیسازی سیاستگذاری علم و تکنولوژی در ایران، در جستجوی شناخت موانع و راهحلهای توسعه علمی در ایران موضوعات مورد بررسی در این بخش از کتاب به شمار میروند.
نظر شما