به گزارش خبرگزاری مهر، یکی از بزرگترین مشکلاتی که هواپیماها با آنها درگیرند تغییرات جوی است. برای مثال یخبندانها می توانند به شدت هواپیمای در پرواز را در معرض خطر قرار دهند. آتشفشان نیز یکی دیگر از این موارد است. برای مثال در ماه آوریل توده های خاکسترهای حاصل از فوران آتشفشان ایسلند بسیاری از پروازهای اروپا را لغو کرد.
توفان نیز از دیگر مواردی است که می تواند باعث لغو پروازها شود. در این میان به نظر می رسد که حتی افزایش دما و گرم شدن هوا نیز برای انجام یک پرواز کارآمد و خوب دشواریهایی ایجاد کند و حتی در برخی موارد منجر به لغو پروازها شود به طوری که به گفته کارشناسان، پرواز هواپیماها در هوای گرم در مواردی حتی دشوارتر از پرواز در هوای سرد است.
بر اساس گزارش pilotfriend، یکی از مهمترین این دشواریها تاثیراتی است که هوای گرم می تواند بر بلند شدن و اوج گرفتن هواپیما بگذارد. هوای گرم تراکم و چگالی کمتری دارد و بنابراین هواپیما در هوای گرم مثل زمانی عمل می کند که در حال پرواز در ارتفاعات بالا است.
از دیگر دلایل دشواری پرواز در هوای گرم این است که هواپیما قادر نخواهد بود بار زیادی حمل کند و بتواند به خوبی ارتفاع گیرد. همچنین با گرم شدن هوا و کاهش چگالی آن، میزان اوج گرفتن برای بالهای هواپیما کمتر می شود. از سویی دیگر با گرم شدن هوا، دست اندازهای هوایی بیشتر می شوند و به دلیل افزایش تکانهای هواپیما مسافران نمی توانند یک پرواز راحت را تجربه کنند.
همچنین سایت heclimateaction در مورد کاهش چگالی در هوای گرم نوشت: زمانی که هوا گرم می شود چگالی کاهش می یابد. کاهش چگالی هوا بر روی توان خروجی موتور اثر می گذارد و کارآمدی هواپیما را کاهش می دهد. این مسئله موجب می شود که عملیات بلند شدن هواپیما از زمین (take-off) طولانی تر شده و زمان بیشتری برای ارتفاع گرفتن هزینه شود.
گرم شدن هوا و در نتیجه کاهش چگالی و تراکم آن این اثرات را بر روی هواپیما برجای می گذارد:
1- اکسیژن کمتر برای استفاده موتور
2- جریان هوای کمتر برای استفاده بالها
3- جرم کمتر هوا برای استفاده در فشار محوری ملخهای هواپیما
پرواز در هوای سرد می تواند عملکرد هواپیما را بهبود بخشد و به همین دلیل هواپیماهای باری بزرگ اغلب در شب و در زمان کاهش دما پرواز می کنند.
نظر شما