به گزارش خبرنگار مهر، خطرساز بودن و با نبودن امواج الکترومغناطیسی آنتن های موبایل محل اختلاف نظر بسیاری از سازمانها و مسئولان کشور شده که این اختلاف نظرها سردرگمی اذهان عمومی و ممانعت بسیاری از مردم از نصب دکل های موبایل در اماکن مسکونی را به همراه دارد.
شورای شهر: در نصب آنتن های موبایل استاندارد رعایت نمی شود
مسئولان شورای شهر تهران تلاشی بس مضاعف دارند تا با ممانعت از نصب دکلهای تلفن همراه سلامتی شهروندان را تامین کنند به نحوی که لایحه "ساماندهی دکلها، آنتنها و تاسیسات مخابراتی و ارتباطی در شهر تهران" را تدوین کرده و اعلام کردند که منابع بین المللی حتی بر زاویه تابش این آنتنها تاکید دارند و اگرچه استفاده از تلفن همراه خوب است ولی مهمتر از آن رعایت فاصله ها و جلوگیری از بروز عوارض آنها بر سلامتی افراد است.
اعضای شورای شهر تهران به دلیل نگرانی از غیر استاندارد بودن نصب دکلها و آنتنهای مخابراتی در منازل اشخاص و سطح شهر معتقدند که در نصب دکلها و آنتنهای bts باید تمامی موازین تخصصی و سلامت جامعه رعایت شود اما در نصب این آنتن ها استانداردها و شعاع مجاز آنها رعایت نمی شود و اغلب این آنتنها با اتاق خواب و منزل افراد فاصله ای کمتر از یک متر دارد.
برخی اعضای شورای شهر معتقدند که استاندارد و تشعشع این آنتنها 10 وات است و این در حالی است که در تهران آنتنهایی با تشعشع 50 وات هم نصب شده که اغلب کنار خانه ها و داخل حیاط منازل و محلهای پرتردد افراد قرار دارد و برای اطرافیان بسیار خطرناک است.
پزشکان: امواج الکترومغناطیسی بر ناباروری تاثیر دارد
محمدرضا رزاقی رئیس دانشکده علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به افزایش آمار ناباروری در کشور معتقد است که امواج رادیویی تلویزیونی، تلفن، موبایل و در کل شعاع تابشی امواج گوناگون به افزایش ناباروری در کشور منجر شده به نحوی که امواج گوناگونی که جوانان در معرض آن قرار دارند، سلولهای جنسی آنها را تحت تاثیر قرار می دهد که نقص عملکرد این سلولها موجب ناباروری می شود.
در همین حال محمدرضا صادقی معاون پژوهشی پژوهشگاه ابن سینا با اشاره به تاثیر امواج الکترومغناطیس بر DNA نیز به خبرنگار مهر گفت: افزایش ارتعاشات الکترومغناطیسی بر کیفیت اسپرم و تخمک موثر بوده و چنانچه فرد در میدانهای الکترومغناطیس قرار گیرد موجب آسیب DNA و ناباروری می شود.
وی با اشاره به ارتباط امواج موبایل، رادیو، تلویزیون بر مشکلات ناباروری افزود: امواج الکترومغناطیس با یک شدت خاص می تواند بر تکثیر و فعالیتهای سلولی تاثیرگذار باشد.
صادقی با تشریح آزمایشهای محققان بر روی حیوانات در این زمینه اضافه کرد: در این آزمایشها تعدادی از حیوانات در معرض مستقیم ارتعاشات قرار گرفتند که نتایج به دست آمده نشان از تغییرات پارامترهای خونی آنها دارد. بر اساس این یافته ها لازم است میزان تاثیر امواج الکترومغناطیسی بر بدن انسان به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد.
معاون پژوهشی پژوهشگاه ابن سینا ادامه داد: برخی پژوهشگران تحقیقاتی در زمینه رد تاثیر امواج الکترومغناطیس بر بدن انسان انجام داده و شرکتهای عرضه کننده موبایل نیز از این تحقیقات حمایت کرده اند که این توجیهات کاملا نادرست است و لازم است نسبت به این امر توجه بیشتری شود.
مجلس: وزارت بهداشت خطری را اعلام نکرده است
این اظهارات در حالی بیان می شود که نائب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان اینکه تاکنون مدارکی دال بر خطرات احتمالی آنتنهای تلفن همراه از سوی وزارت بهداشت به این کمیسیون ارائه نشده است به مهر گفت: طبق اعلام مسئولان، آنتنهای موبایل با رعایت استاندارد جهانی در کشور نصب می شوند.
حسینعلی شهریاری با بیان اینکه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس سال گذشته از وزیر ارتباطات برای رفع ابهامات در مورد خطرات ناشی از تشعشع این آنتنها دعوت به عمل آورد، گفت: طبق توضیحات ارائه شده از سوی وزیر ارتباطات مشخص شد که آنتنهای موبایل دارای استانداردهای معتبر جهانی هستند و نصب آنها در نقاط مختلف شهر و منازل مسکونی افراد خطری به همراه نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه در آن جلسه معاون سلامت وزارت بهداشت و درمان نیز حضور داشت ادامه داد: تاکنون گزارشی که خطرساز بودن آنتنهای تلفن همراه بر سلامتی افراد را تایید کند از سوی معاونت سلامت وزارت بهداشت به کمیسیون ارائه نشده است.
یک عضو دیگر کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز از ماموریت وزارت ارتباطات برای بررسی میزان استاندارد امواج الکترومغناطیسی خبر داد و به مهر گفت: تاکنون ضرر امواج دکلهای تلفن همراه و پارازیتهای ماهواره ای اثبات نشده و این امواج تنها گرما و حرارت ایجاد می کنند اما از آنجایی که این امر بر مردم مشتبه شده که امواج، سلامت افراد را در معرض خطر قرار می دهد، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بررسیهای جدیدی را در این رابطه آغاز کرده که طی آن وزارتخانه های بهداشت و ارتباطات ماموریت یافته اند نتایج فنی و علمی خود را در این خصوص ارائه دهند.
علی اکبر کاییدی افزود: وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات ماموریت یافته که نتیجه بررسی استانداردهای این امواج را در قالب گزارشی به کمیسیون بهداشت مجلس ارائه کند. این وزارتخانه ماموریت دارد تا امواج ماهواره ای و رادیویی را از لحاظ فنی بررسی کند و در این رابطه موظف به تجهیز ابزار لازم و تهیه دستگاههای ثبت و اندازه گیری امواج شده است.
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی: امواج زیانبار نیست
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با اشاره به وظیفه این سازمان در خصوص بررسی استانداردهای امواج رادیویی و الکترومغناطیسی در کشور گفت: موضوع تشعشعات ناشی از امواج از سوی وزارت بهداشت در حال پیگیری است و اصل این موضوع را نیز سازمان انرژی اتمی پیگیری می کند و سازمان تنظیم مقررات تنها در بحث استانداردسازی تشعشعات حضور دارد.
محمد کرم پور با بیان اینکه جلسات مکرری در مورد امواج ماهواره ای و الکترومغناطیسی با حضور نمایندگان سازمان های مذکور در مرکز پژوهشهای مجلس برگزار شده است گفت: طبق گزارشات دریافتی تاکنون موردی که ثابت کند این امواج سلامت مردم را به خطر می اندازد ارائه نشده است.
وی گفت: آنتنهای موبایل در آزمایشگاههای سازمان تنظیم مقررات از لحاظ استاندارد تشعشعی تست می شود و تمامی تجهیزات وارداتی و حتی تجهیزات تولید داخل مورد استفاده قرار گرفته در شبکه مخابرات کشور استاندارد هستند.
به گفته این مقام مسئول سازمان انرژی اتمی به عنوان مسئول تشعشع در کشور این مسائل را مورد بررسی قرار می دهد اما تمامی فرستنده های امواج رادیویی با رعایت حدود استاندارد در شبکه ها مورد استفاده قرار می گیرند.
همراه اول: آنتنها سلامت را تهدید نمیکنند
سید حسن سید موسوی مدیرکل دفتر تحقیقات و مطالعات راهبردی شرکت ارتباطات سیار در گفتگو با خبرنگار مهر به تشریح امواج الکترومغناطیسی و حدود آستانه مجاز تابش آنها پرداخت و گفت: امواج ناشی از گوشیهای موبایل و همچنین سایتهای BTS در زمره امواج فرکانسهای رادیویی RF قرار دارند که به هیج وجه اثر تخریبی روی بافتهای زنده نداشته و تنها باعث افزایش دمای ناحیه ای از بدن می شوند که در معرض تابش قرار گرفته است.
سید موسوی از این امواج به عنوان امواج غیر یونیزه کننده یاد کرد و گفت: طبق استاندارد ICNIRP کمیت SAR متوسط گیری شده روی 10 گرم بافت بدن نباید از دو وات بر کیلوگرم تجاوز کند و حد در معرض تابش قرار گرفتن انسان در باند 900 مگاهرتز به وسیله استاندارد حفاظت رادیویی نیز مقدار 450 میکرو وات بر سانتی مترمربع توصیه شده است. حد در معرض تشعشع قرارگیری بافت زنده در باند 900 و 1800 مگاهرتز به ترتیب نیم و یک میلی وات در استاندارد ICNIRP توصیه شده است.
مدیرکل دفتر تحقیقات و مطالعات راهبردی شرکت ارتباطات سیار با اشاره به اندازه گیریهای انجام گرفته روی مقدار تابش ناشی از سایتهای BTS تاکید کرد: حتی ماکزیمم توان اندازه گیری شده در بدترین و نادرترین شرایط تنها در حدود چند درصد حد قابل قبول استاندارد قرار داشته که برای عموم مردم بی خطر است.
وی افزود: توان جذب شده در بدن ناشی از تابش سایت با دور شدن شخص از فاصله سایت تا فاصله حدود 10 متری آن افزایش و پس از آن شروع به کاهش می کند. همچنین مقایسه نتایج اندازه گیریهای به عمل آمده در اروپا از میدان تابشی سایتهای BTS با میدانهای نزدیک و دور در مجاورت گوشیهای همراه از یک نسبت یک به 10 به توان 4 حکایت دارد.
در همین حال وحید صدوقی مدیرعامل شرکت ارتباطات سیار نیز گفته است توان تعریف شده برای دکلهای مخابراتی در شهرها 20 وات و در جادهها 40 وات است و هر چه تعداد سایتهای موبایل بیشتر باشد خطر تشعشات آن برای مشترک کمتر خواهد بود.
وی افزود: مخابرات مجوز بهره برداری از واحد حفاظت انرژی اتمی را برای نصب دکلهای مخابراتی کسب کرده و این آنتنها مطابق با استانداردهای اروپایی هستند اما در سال 87 حدود 10 سایت موبایل به دلیل تشویش اذهان عمومی و تقاضای مالک جمعآوری شده و در سال 87 ، 29 سایت و در حال حاضر نیز 17 سایت به دلیل دغدغه مالک از امواج زیان آور این سایتها جمعآوری شده است.
مدیرعامل شرکت ارتباطات سیار با بیان اینکه فاصله مشترکان با دکلهای دی تی اس کمتر از 500 متر است اضافه کرد: کمترین میزان تشعشع از آنتنهای موبایل در خود ساختمان است و تاکنون هیچ گزارشی مبنی بر مضر بودن این امواج ارائه نشده است.
سازمان انرژی اتمی: مردم نگران آنتنهای تلفن همراه نباشند
در همین حال سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اشاره به نظارت مستمر این سازمان بر آثار آنتنهای تلفن های همراه اعلام کرد که امواج این آنتنها بر سلامتی مردم تاثیری ندارد.
علی شیرزادیان سخنگو و مدیر کل روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به وظیفه این سازمان در حفاظت مردم و محیط در برابر پرتوها اظهار داشت: بر اساس قانون حفاظت در برابر اشعه کشور، مصوب مجلس شورای اسلامی در سال 1368، سازمان انرژی اتمی ایران نظارت بر اجرای این قانون برای حفاظت، مردم، کارکنان و نسلهای آینده در برابر خطرات انواع پرتوها به عهده دارد و این وظیفه به مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور (امور حفاظت در برابر اشعه) محول شده است.
وی تاکید کرد: تمامی اپراتورهای تلفن همراه بر اساس قانون حفاظت در برابر اشعه و با هماهنگی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ایران باید با اخذ پروانه اشتغال به کار با پرتوهای رادیویی و مایکروویو از امور حفاظت در برابر اشعه کشور به نصب و بهره برداری از تجهیزات تلفن همراه بپردازند که در این صورت هر اپراتور برای دریافت پروانه اشتغال فوق متعهد می شود که ضوابط مربوطه و نیز استاندارد ملی ایران را در ارتباط با پرتوگیری مردم رعایت کند.
شیرزادیان گفت: عموما وقتی که از پرتوها سخن به میان می آید، افراد پرتوهایی نظیر ایکس و گاما را به خاطر می آورند. این پرتوها، مولکول ها و اتم ها را یونیزه می کنند و به همین دلیل با ایجاد واکنش های شیمیایی در بافت بدن انسان بر آنها اثر می گذارند و به عنوان پرتوهایی که می توانند ریسک ابتلا به سرطان را افزایش دهند شناخته شده اند.
وی اضافه کرد: باید توجه داشت که که گرچه ماهیت پرتوهای ایکس و گاما با ماهیت پرتوهای رادیویی و مایکروویو که در ارتباطات رادیویی مورد استفاده قرار می گیرند، مشابه است اما به علت تفاوت بسیار زیاد در فرکانس، تاثیرات این پرتوها بر انسان مشابه نیست. پرتوهای رادیویی و مایکروویو در هیچ شرایطی قادر به یونسازی در بدن انسان نیستند، نقش این پرتوها در افزایش ریسک سرطان توسط مجامع معتبر جهانی، نظیر سازمان جهانی بهداشت تایید نشده است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین در خصوص میزان اثرگذاری پرتوهای مضر بر انسان گفت: برخورد پرتوهای رادیویی به ماده سبب می شود که مولکول های ماده نوسان کنند و در نتیجه گرم شوند. به همین دلیل این پرتوها می توانند بر بدن انسان تاثیر بگذارند. این پرتوها در شدت های زیاد (بسیار زیادتر از شدت هایی که برای آنتن های BTS مطرح است) می توانند باعث آسیب دیدن چشم ها، سوختن پوست و احساس گرما در بدن شوند.
وی با اشاره به اینکه در دنیا برای پیشگیری از آسیب دیدن مردم در اثر پرتوهای رادیویی، میزان پرتوگیری مردم محدود می شود، تاکید کرد: در ایران نیز مقادیر شدت پرتوهای رادیویی و مایکروویو در مناطق مسکونی و اماکن عمومی باید از حدودی که در استاندارد ملی ایران با عنوان "پرتوهای غیر یونساز- حدود پرتوگیری" مصوب موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، آمده است کمتر باشد.
شیرزادیان گفت: امور حفاظت در برابر اشعه کشور در جهت اجرای وظایف قانونی خود، نظارت بر عملکرد اپراتورها و برطرف ساختن نگرانی های عمومی، اقدام به اندازه گیری های متعدد از پرتوهای ناشی از نصب آنتن های BTS در نقاط مختلف شهرهای کشور کرده است.
به گفته وی در فرکانس های GSM مورد استفاده در ایران، حد چگالی توان 4/4 وات بر متر مربع است و تمامی نتایج اندازه گیری ها با این حد مقایسه شده است ؛ نتایج اندازه گیری ها در بیش از 1700 محل نشان می دهد که چگالی توان در هیچ موردی از یک صدم حد بیشتر نبوده است.
شیرزادیان خاطرنشان کرد: برای تنویر افکار عمومی و اجرای وظایف سازمان در رابطه با مردم گزارش مبسوط نتایج اندازه گیری های فوق، در وبگاه سازمان انرژی اتمی ایران با آدرس " www.aeoi.org.ir/INRA" در قسمت سئوالات متداول در دسترس عموم قرار گرفته است.
طبق اعلام سازمان انرژی اتمی با توجه به بررسی های به عمل آمده، شرایط نصب و بهره برداری از آنتن های BTS در ایران به گونه ای است که در شرایط فعلی بر مبنای اطلاعات تایید شده توسط مجامع علمی جهانی، مردم می توانند بدون نگرانی، از این فناوری سودمند در برقراری ارتباطات بهره مند باشند چرا که مرکز نظام ایمنی هسته ای امور حفاظت در برابر اشعه سازمان انرژی اتمی به طور مستمر، بر عملکرد اپراتورهای تلفن همراه نظارت دارد تا اطمینان حاصل شود که همواره شدت میدان های الکترومغناطیسی ناشی از نصب آنتن های فوق، در محل های کار و زندگی مردم، با استانداردهای مربوطه مطابقت دارد.
----------------------------------
گزارش: معصومه بخشی پور
گزارش: معصومه بخشی پور
نظر شما