دکتر لطف الله نبوی درگفتگو با خبرنگار مهر در مورد برگزاری همایش روز جهانی فلسفه در ایران و اینکه این همایش چه نقشی در معرفی فلسفه ایرانی به جهانیان می تواند داشته باشد گفت: همانطور که در همه زمینهها باید تعامل و گفتگو میان شرق و غرب صورت گیرد در حوزههای فکری، فلسفی و علمی هم باید این تعامل و تضارب آراء وجود داشته باشد. از این جهت که فلسفههای مشرقی از لحاظ محتوا بسیار عمیق و فلسفههای غربی از لحاظ صورت خیلی دقیق و منضبط هستند.
وی افزود: بنابراین این تعامل و گفتگو میتواند هم به لحاظ محتوا و هم به لحاظ صورت، فلسفه را ارتقاء بدهد. علاوه بر این، بشر امروز نیازمند این است که چه در حوزه نظر و چه در حوزه عمل و اجتماع تأمل دقیقتری بکند و در نتیجه تفکر فلسفی میتواند درعمیق بخشیدن و تحکیم کردن این حوزهها مؤثر باشد.
این استاد منطق و روش شناسی دانشگاه تربیت مدرس درباره موضوع این همایش که نسبت میان نظر و عمل است و اینکه این موضوع تاچه اندازه میتواند در عام کردن فلسفه مؤثر واقع شود هم گفت: فلسفه هم بعد نظری و هم بعد عملی دارد. تفکر فلسفی سعی میکند این مطلب را اشاعه بدهد که هرگونه بحثی در صحنه عمل باید ریشه در بحثهای نظری داشته باشد و اگر آن مبانی و ریشههای نظری بحث خوب جستجو و علتیابی نشوند هرگونه فعالیتی در حوزه عمل عقیم و نارسا خواهد بود.
وی گفت: در واقع تفکر فلسفی ما را به این نکته هدایت میکند که ریشهایتر به مسائل بپردازیم و آنها را حل کنیم، علتهای دقیقش جستجو کنیم و پس از آن به راهحلهای اجتماعی و کاربردی برسیم. اشاعه این تفکر میتواند خیلی مؤثر واقع شود.
نبوی درباره نقش برگزاری این همایش در گسترش و تعامل فلسفهپژوهان ایرانی با فلسفهپژوهان دیگر فرهنگها نیز تصریح کرد: نقش اساسی دارد. باید توجه داشت که همزمان با دکارت که پدر فلسفه جدید است در ایران ملاصدرا را میبینیم که میتواند در ایجاد یک ذهنیت عمیق نظری و فلسفی به جامعه انسانی کمک کند اما میبینیم که در مغرب زمین صورت دقیقتری از فلسفه ایجاد شده است.
این محقق و پژوهشگردر پایان اظهار داشت: اگر محتوای شرقی و صورت غربی را در نظر بگیریم و این صورت و ماده را به نحوی به همدیگر نزدیک کنیم در آن صورت است که با معرفت فلسفی که هم از لحاظ محتوایی عمیق و هم از لحاظ صوری دقیق باشد روبرو خواهیم شد و این میتواند برای بشر آینده منشأ خیرات و برکات خیلی فراوان باشد.
نظر شما