به گزارش خبرنگار مهر در قم، حجت الاسلام سید محمد سعیدی قبل از ظهر دوشنبه در دیدار با اعضای هیئت مدیره بانک صادرات استان قم با تأکید بر لزوم رعایت قعود اسلامی در نظام بانکداری کشور بیان داشت: شهر قم با توجه به دارا بودن حوزه علمیه و حضور مراجع و انتظاراتی که از این شهر اسلامی میرود باید در تحقق بانکدرای اسلامی پیشور و الگو در کشور و جهان باشد.
وی وجود سیستم ربا را یکی از معضلات بزرگ در دستگاههای بانکی جهان عنوان کرد و گفت: عمده درآمد بانکها در جهان از طریق این سیستم تأمین میشود که در ایران با تحقق انقلاب و برقراری حکومت اسلامی قرار شد که این معضل حل شود و سیستم جدیدی که اسلامی و بدون ربا باشد را در بنکهای کشور پیاده کنیم که تا اندازهای در روال بانکداری حال حاضر صورت میگیرد.
سیستم بانکداری کشور دچار آفت ربا است
امام جمعه قم ادامه داد: طبیعتا تشکیلات بانکی از طریق اساسنامه نوشته شده و از طریق عقد قرار دادها مشکل را در عرصه برنامه ریزی حل کرده است ولی در مرحله عمل که از اهمیت بالاتری برخوردار است ما دچار آفتهایی شدهایم که مراجع عظام و فقها همگی روی این مورد اتفاق نظر دارند.
وی تحقق نیافتن کامل نظام بانکداری اسلامی را در کشور موجب افزایش ربا دانست و افزود: برخی از افراد به دلیل جهل، برخی نیازهایی مالی و تعدادی هم از سر بیقیدی، راه و طریق تأمین پول برایشان اهمیت ندارد و از جهتی عدهای احساس می کنند دستگاه بانکی کشور نمیتواند خواسته انها را تحقق بخشد؛ لذا به سوی گفتن پول ربایی میروند پس این یک ضرورت است که نقص ها با برنامهریزی و هماهنگی در سیستم بانکداری برطرف شود.
امام جمعه قم با بیان این مطلب که متأسفانه آنچه از آن خوف داشتیم و جامعه را از نظر مادی و معنوی تهدید میکند با شدت زیادی برگشته است، تصریح کرد: یکی از مواردی که در نظام بانکداری کشور دچار اشکال میباشد این است که وقتی در قالب قراردادی پولی را بانک به شخصی میدهد و در آن کار با فرد شریک میشود و در قرارداد نیز مورد سرمایه گزاری و کاری که قرار است با آن پول انجام شود ذکر میگردد و شخص اصلا به محتوای آن توجه نمیکند و امضا میکند، چنانچه پول را در مسیر دیگری سرمایهگذاری کند که این الان در کشور ما کم هم نیست، دیگر آن شخص مالک آن پول نخواهد بود چون طبق قرارداد طرفین عمل نکرده و کار صورت گرفته و حتی سود آن حرام است چرا که در مسیر تعیین شده و شرط گردیده پول را به مصرف نرسانده است.
وی ادامه داد: متاسفانه با وجودی که بانک در صورت اطلاع باید عقد قرارداد را باطل کند، این کار را نمیکند و برای آن مهم نیست که پول چگونه به دست آمده و تنها آن را دریافت میکند و این آفت بزرگی در نظام بانکداری است.
سعیدی اضافه کرد: از موارد دیگر این است که وقتی شخصی پولی را به عنوان وام از بانک قرض میگیرد، بانک به شخص به عنوان عامل سوددهی نگاه میکند و برای سود کار، سقف تعیین میکند؛ همچنین بانک تنها سقف سود تعیین شده را میخواهد و کاری به این که سود به دست آمده در کار سر به سر، بیشتر از سود تعیین شده بانک و یا اصلا سودی در کار بوده یا نه ندارد و تنها سود تعیین شده خود را می خواهد و این حرام است.
امام جمعه قم با اشاره به این که این کار هم از نظر شرعی و هم از نظر عاطفی دچار مشکل است خاطر نشان کرد: این کار آفت های زیادی به دنبال دارد و باعث میشود مثلا جوانی که در کار شکست خورده برای تأمین سودی که باید به بانک پرداخت کند به هر حرام و حلالی دست بزند تا تعهد خود را نسبت به بانک عمل کند.
سعیدی با بیان این که باید ضوابط و شرایطی برای کمک به این گونه افراد تدوین شود، اظهار داشت: نباید گذاشت تا افراد ورشکسته از هستی ساقط شوند و در ضمن ضوابط باید همراه با آسیب شناسی این موضوع و به گونهای باشد که مردم را به راحت طلبی و فرار از تعهدات خود تشویق و هدایت نکند.
سعیدی در ادامه مهمترین وظیفه بانکها را خدمترسانی به افراد آسیب پذیر عنوان کرد و گفت: نباید تسهیلات بانکی فقط در اختیار افراد مرفه قرار گیرد و افراد نیازمند برای وام های خرد ، مدتهای زیادی را در مسیر بانک رفت و آمد کنند.
سیستم گردش شغلی در بانکها از آسیبهای زیادی جلوگیری میکند
وی سیستم گردش شغلی در نظام بانکداری کشور را مورد تأکید قرار داد و افزود: این کار از آسیبهای زیادی جلوگیری میکند چرا که آشنا بودن با قوانین بانکی و آشنا بودن با افرادی که در بانکها دارای پست و مقامی هستند، باعث میشود عدهای از تسهیلات بانکی برخوردار شوند و عدهای بیبهره بمانند.
سعیدی در پایان انگیزه معنوی خدمت رسانی به مردم، غیرت ملی نسبت به عمران کشور، تعهد و وجدان کاری را از جمله انگیزههای مهم در درست عمل کردن به وظایف کارکنان بانک عنوان کرد و بیان داشت: کشور ما به دلیل اسلامی بودن، رنگ ولایی داشتن و پیروی از دستورات ائمه اطهار باید به سمتی برود که مورد تأیید خداوند و ائمه معصومین(ع) باشد.
قم - خبرگزاری مهر: امام جمعه قم بر لزوم رعایت شرایط عقود اسلامی در نظام بانکداری کشور تأکید کرد و گفت: قم باید در تحقق بانکداری اسلامی پیشرو و الگو باشد.
کد خبر 1123608
نظر شما