به گزارش خبرنگار مهر، صنعت چای کشور در سالهای اخیر به دلیل واردات و قاچاق چای با تغییر ذائقه مصرف کننده و به تبع آن نبود بازار داخلی مواجه شده و این موضوع چایکاران و کارخانه های فراوری چای را با بحران و حتی مشکلهای معیشتی روبرو کرده است.
با انحلال سازمان چای کشور در سال 83 تنها بارقه امید چایکارن نیز از بین رفت و بی انگیزگی در میان چایکاران به وجود آمد و این موضوغ رفته رفته به کاهش کیفیت چای برداشتی از مزارع و در نهایت افول چای انجامید.
این کاهش کیفیت به کارخانه های فراوری چای هم رسید به طوریکه این کارخانه ها با مواد اولیه بی کیفیت در کنارنبود بازار داخلی مواجه شدند و تنها راه آنها صادرات این محصول به کشورهای آسیای میانه بود که همچنان نیز این روند ادامه دارد اما نکته اینجاست که گرچه چای ایرانی به کشورهای آسیای میانه صادر می شود اما متولیان این صنعت عنوان می کنند که درآمد پایین این کشورها موجب خرید چای ایرانی می شود و ربطی به کیفیت آن ندارد.
با رسیدن صنعت چای کشور به دوران بحران بار دیگر و به دنبال مصوبه هیئت دولت در مهرماه سال گذشته سازمان چای کشور به عنوان متولی اصلی صنعت چای کشور احیا شد و با اندکی تاخیر با مصوبه نهایی و ابلاغ هیئت دولت به وزارت جهاد کشاورزی در اوایل خردادماه سال جاری اداره کل چای شمال به سازمان چای کشور تبدیل شد و به گفته فعالان چای ، دوران خوشی چای کشور بازگشت اما طولی نکشید که از همان ابتدا نرخ خرید تضمینی برگ سبز چای به محلی برای مناقشه تبدیل شد و اگرچه این قیمت افزایش 7 در صدی را تجربه کرد اما نتوانست رضایت چایکاران را جلب کند.
اتحادیه چایکاران: پول کشاورزان پرداخت نشد
این موضوع زمانی به اوج خود رسید که رئیس اتحادیه شرکتهای تعاونی چایکاران کشور از پرداخت نشدن پول چایکاران با گذشت حدود 3 ماه خبر داد.
ایرج هوسمی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه در نیمه اول مرداد ماه هنوز پول خرید چایکاران پرداخت نشده است، گفت: چایکاران که با نرخ پایین تر از تورم برگ سبز چای را می فروشند باید با دیرکرد در پرداخت نیز مواجه شوند.
وی با اشاره به روند فعلی سازمان چای، افزود: سازمان چای فقط اسمی احیا شده و سازوکار قبلی را ندارد در سازمان چای قبلی تولید، خرید ، فروش و قیمت گذاری بر عهده سازمان چای بود و حتی بر صادرات و واردان نیز نظارت می شد اما سازمان چای کنونی مستقل نیست.
شرایط کنونی بدترین روزهای چای است
هوسمی با بیان اینکه شرایط کنونی بدترین روزهای چای است، ادامه داد: در ابتدا عملکرد گذشته سازمان چای در اذهان بود اما این شرایط محقق نشد و چای به شرایط مطلوب نرسید.
رئیس اتحادیه شرکتهای تعاونی چایکاران کشور بازگشت اختیارات گذشته را به سازمان چای ضروری دانست و اعلام کرد باید سیاست گذاریها نیز به سازمان چای کشور محول شود.
وی همچنین در خصوص تاثیرگرمای هوا بر برداشت چای اظهار داشت: تا کنون فقط حدود 35 درصد از چای برداشت شده است و به دلیل گرمای هوا امکان برداشت باقیمانده برگ سبز چای نیست.
سازمان چای: 65 درصد پول کشاورزان پرداخت شد
با وجود اینکه اتحادیه چایکاران از پرداخت نشدن پول برگ سبز گله می کند اما سرپرست سازمان چای می گوید که بیش از 65 درصد پول چایکاران پرداخت شده است.
علی محرر در گفنگو با خبرنگار مهر ضمن رد ادعای اتحادیه چایکاران افزود: 20 میلیارد تومان از پول چایکاران پرداخت شده و تنها مبلغ باقیمانده 10 میلیارد تومان است و به محض اینکه دراختیار سازمان قرار گیرد واریز خواهد شد.
وی همچنین گرمای هوا در این فصل سال را امری طبیعی دانست و عنوان داشت: اگر این گرما به باغات چای خسارت وارد کند از آنجایی که اغلب باغات چای بیمه هستند، بیمه کشاورزی خسارات را جبران خواهد کرد، ضمن اینکه هفته گذشته در گیلان بارندگی بوده است.
سرپرست سازمان چای کشور در خصوص مسئولیتهای این سازمان تصریح کزد: زمان زیادی از تشکیل دوباره سازمان نگذشته است و تمامی مسئولان در وزارتخانه جهاد کشاورزی و سازمان چای کشور پیگیر مشکلات و اجرایی شدن وظایف این سازمان هستند.
در شرایطی تنها متولیان چای در این مدت کوتاه با اختلاف نظر در سیاستها و اخبار مواجه شده اند که تنها این چایکاران و تولید کنندگان هستند که از این مسئله متضرر خواهند شد.
نظر شما