۲۹ شهریور ۱۳۸۳، ۱۲:۰۹

از پژوهش تا عمل (3)

پژوهش در دانشگاه بدون توجه به نيازهاي جامعه و فقط براي ارائه به مجلات خارجي صورت مي گيرد // نظارت بر بودجه هاي پژوهشي ، متولي مي خواهد

عضو هيئت علمي دانشگاه تبريز گفت: تحقيقات و پژوهش هايي كه در دانشگاه ها صورت مي گيرند مطابق با نيازهاي جامعه نيست. اين پژوهش ها صرف ارائه مقاله در مجلات معتبر خارجي انجام مي شوند. ضمن اينكه صنايع كشور نيز به دليل انحصاري بودن كمترين اهميت را به پژوهش و تحقيق مي دهند.

دكتر محمد حسين سرورالدين عضو هيئت علمي دانشگاه تبريز در گفت و گو با خبرنگار دانشگاهي "مهر"، افزود: پژوهش ها به دو دسته تقسيم مي شوند. برخي از پژوهش ها در داخل سازمان ها و ارگان ها صورت مي گيرد كه اين دسته از تحقيقات و پژوهش ها بر اساس نيازهاي موجود در سازمان هاي ذي ربط صورت مي گيرد. در واقع اين سازمان ها و ارگان ها با توجه به مشكلاتي كه دارند طرح ها و پژوهش هايي را انجام مي دهند و از نتايج آن تحقيقات استفاده مي كنند. يكسري تحقيقات نيز در دانشگاه ها شكل مي گيرد. اين تحقيقات براي پروژه هاي كارشناسي ارشد و دكترا تعريف مي شود و هدفي متمايز از اهداف تحقيقاتي صورت گرفته در سازمان ها دارند.

پژوهش هايي كه در دانشگاه ها صورت مي گيرد مطابق با نيازهاي جامعه نيست. در دانشگاه دانشجو مستلزم است براي دريافت مدرك فارغ التحصيلي يكي دو تا مقاله در مجلات معتبر خارجي ارائه دهد. هدف از اين پژوهش ها فقط انتشار يك مقاله در مجلات معتبر خارجي است.

در اين دسته از پژوهش ها دانشجو مستلزم است براي دريافت مدرك فارغ التحصيلي يكي دو تا مقاله در مجلات معتبر خارجي ارائه دهد. در واقع اين دسته از پژوهش ها در رابطه با نيازهاي واقعي جامعه صورت نمي گيرد چون فقط هدف از اين پژوهش ها انتشار يك مقاله در مجلات معتبر خارجي است.

عضو هيئت علمي تبريز تصريح كرد: نيازهاي ما در واقع نيازهايي است كه در كشورهاي پيشرفته سالها پيش تحقيقات مورد نظر براي تامين آنها صورت گرفته است ولي هنوز در كشورهايي چون ايران به عنوان نياز اساسي شناخته مي شود. اگر روي اين موضوعات و نيازهاي اساسي جامعه تحقيق و كار شود، به دليلي كه قبلا در كشورهاي خارجي مورد بررسي قرار گرفته اند ديگر امكان انتشار اين مقالات و تحقيقات در مجلات معتبر وجود نخواهد داشت. اين از نظر اصولي مشكلي براي كشور ايجاد نمي كند. اگر مقررات موجود در دانشگاه ها تغيير يابد و به جاي انتشار مقالات در مجلات معتبر خارجي، انتشار مقالات در مجلات معتبر داخلي ملاك شود، مي توان به هماهنگي پژوهش هاي صورت گرفته در دانشگاه ها با نيازهاي جامعه دست يافت.

وي افزود: صنايع متاسفانه چه دولتي و چه خصوصي هنوز نياز به پژوهش احساس نمي كنند. صنايع در دنياي پيشرفته، پژوهش را براي صرف بودجه و انتشار آمار و ارقام انجام نمي دهند بلكه چون رقابت در بين صنايع خارجي شديد است آنها مجبورند براي عقب نماندن از تجارت به پژوهش هاي علمي بپردازند و زمان توليد را كاهش دهند. آنها مجبورند به دانشگاه ها مراجعه كنند و از بودجه هاي پژوهشي استفاده بهينه كنند و با دانشگاه ها قرار داد مي بندند.

استاد دانشگاه تبر

در تمام كشورهاي پيشرفته صنايع به دنبال دانشگاه ها هستند ولي در ايران دانشگاه ها به دنبال صنعت مي روند، يعني كاملا برعكس. اين رابطه تا معكوس نشود و پژوهش در رابطه با نيازهاي جامعه تعريف نشود پژوهش هاي انجام شده در كشور بي نتيجه خواهند ماند

يز تصريح كرد: در كشور ما چون محصولات انحصاري هستند اين نياز احساس نشده است و صنايع هر محصولي با هر كيفيتي توليد كنند، متضرر نمي شوند چون مشتري براي اين محصولات وجود دارد. در تمام كشورهاي پيشرفته صنايع به دنبال دانشگاه ها هستند ولي در ايران دانشگاه ها به دنبال صنعت مي روند، يعني كاملا برعكس. اين رابطه تا معكوس نشود و پژوهش در رابطه با نيازهاي جامعه تعريف نشود پژوهش هاي انجام شده در كشور بي نتيجه خواهند ماند. اگر پژوهش در كشور واقعي و بر اساس نيازهاي كشور انجام شود و از نتايج كاربردي آنها استفاده شود آن وقت به طور حتم صنايع به پژوهش و دانشگاه احساس نياز مي كنند و براي اينكه در مسير رقابت بازنده نباشند به اين احساس پاسخ خواهند داد.

وي افزود: با توجه به توضيحاتي كه در بالا دادم مشخص شد كه نوع دوم از پژوهش در كشور يعني نوعي كه در دانشگاه ها صورت مي گيرد در راستاي نيازهاي جامعه نيست بلكه هدف ارائه مقاله در مجلات معتبر است تا دانشجو مدركش را بگيرد و استاد د

بسياري از سازمانها بودجه هاي پژوهشي را صرف هزينه هاي غير پژوهشي يا پژوهش هاي سطحي مي كنند و در پايان با ارائه آمار و ارقام بودجه هاي پژوهشي را مصروف شده اعلام مي كنند. اين آمارها و ارقام در صورتي كه يك متولي واحد پژوهشي در كشور وجود داشته باشد، به راحتي پذيرفته نخواهند شد.

ر سابقه پژوهشي خود عنوان يك مقاله را اضافه كند. در ايران چون صنايع رقابتي نيستند، از دانشجويان و اساتيدي كه بسيار با استعداد هستند و مقالات بسيار عديده اي نيز در مجلات معتبر علمي به چاپ رسانده اند استفاده بهينه در صنعت و تبديل دانش فني به عمل نمي شود.

دكتر محمد حسين سرورالدين در پايان اضافه كرد: خيلي از سازمان هاي دولتي كه بودجه هاي اختصاصي براي پژوهش مي گيرند به سراغ دانشگاه ها نمي آيند. با آنكه قانون آنها را مستلزم به ارتباط با دانشگاه و انجام پژوهش هاي تحقيقاتي كرده است ولي آنها بودجه هاي پژوهشي را صرف هزينه هاي غير پژوهشي يا پژوهش هاي سطحي مي كنند و در پايان با ارائه آمار و ارقام بودجه هاي پژوهشي را مصروف شده اعلام مي كنند. اين آمارها و ارقام در صورتي كه يك متولي واحد پژوهشي در كشور وجود داشته باشد، به راحتي پذيرفته نخواهند شد.

کد خبر 113234

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha