۲۳ مرداد ۱۳۸۹، ۹:۰۴

"گفتگوی استدلالی" از آموزه‌های فلسفه است

"گفتگوی استدلالی" از آموزه‌های فلسفه است

استاد فلسفه دانشگاه بریتیش کلمبیای کانادا با اشاره به اینکه مطالعه فلسفه ما را به گفتگویی استدلالی فرا می‌خواند، گفت: مطالعه فلسفه ما را به گفتگویی مبتنی بر احترام و درک متقابل نیز رهنمون می‌شود.

دکتر پل راسل استاد فلسفه دانشگاه کلمبیای کانادا در مورد موضوع همایش روز جهانی فلسفه "نظر و عمل" که در ایران برگزار می‌شود و اینکه این موضوع تا چه اندازه می‌تواند پیوند دهنده فلسفه شرق و غرب باشد در حالی که فلسفه شرق عملگرایی بیشتری در مقابل فلسفه غرب دارد به خبرنگار مهر گفت: این پرسش یکی از پرسشهای مهم و جالب توجه در فلسفه به شمار می‌رود.

فلسفه درصدد فهم واقعیتهای بنیادین است
 
وی افزود: جواب به چنین پرسشی به صورت مختصر و کوتاه امکانپذیر نیست اما می توان گفت در هر فرهنگی، فلسفه به منزله تلاش برای توصیف و تبیین فهم ما از ماهیت بنیادین واقعیت و ارزشهای عمیقی است که از فهم ناشی می شود.
 
استاد پیشین دانشگاه استنفورد یادآور شد: از اینرو فلسفه به توصیف و اظهار طبیعی تلاش مشترک انسانها برای ساختن احساس زندگی انسانی و موجودیت انسانی می‌پردازد.
 
وی تصریح کرد: به این ترتیب مطالعه فلسفه در مناطقی که جهت‌گیری‌های متفاوت ایدئولوژیک و اختلافات فرهنگی وجود دارد ما را موظف به گفتگویی استدلالی و مبتنی بر ادله و شواهد منطقی می‌کند.
 
مؤلف "آزادی و احساس اخلاقی" گفت: مطالعه فلسفه علاوه بر اینکه ما را به گفتگویی استدلالی دعوت می‌کند ما را به گفتگویی مبتنی بر احترام و درک متقابل نیز رهنمون می‌شود.
 
وی افزود: تمام اعضای جامعه فلسفی موظف هستند که به رغم وجود تفاوت دیدگاهها و گوناگون بودن روش آنها، در مورد استدلالها و دیدگاههای گوناگون با گشاده رویی برخورد کنند و دیدگاههای گوناگون را پذیرا باشند.
 
مؤلف "تفسیری از رساله‌های هیوم" در ادامه یادآور شد: فیلسوفان خود را متعهد می‌بینند که اتوریته، اقتدار و روایتهای نهادینه شده و تثبیت شده را نقد کنند. این نقد باید مبتنی بر عدالت، استدلال و خرد باشد. علاوه بر فیلسوفان، مردم عادی نیز باید با این روایتهای نهادینه شده با رویکرد پرسشگری مواجه شوند.
 
گفتگو در شرایط احترام متقابل امکان‌پذیر است
 
وی تصریح کرد: این وضع و حالتی است که در صورت تحقق، درک و فهم متقابل را تشویق می‌کند و به چنین فهمی عمق می‌بخشد. این درک متقابل نه تنها در مورد مسائل اساسی و اصلی فلسفه بلکه در گفتگوی میان دیدگاههای رقیب رخ می‌دهد.
 
استاد پیشین دانشگاه کارولینای شمالی افزود: همه انسانها چه آنهایی که باهوش هستند و تفکری خلاق دارند و چه آنهایی که به صورت انفعالی رفتار می‌کنند به طور طبیعی با مسائل اساسی فلسفه مواجه می‌شوند.
 
استاد دانشگاه بریتیش کلمبیا یادآور شد: مهیا بودن شرایط گفتگو اعم از احترام متقابل، امکان طرح دیدگاههای رقیب و حاکمیت استدلال و خرد باعث می شود گفتگو برای طرفین سودمند باشد و از سوی دیگر کسانی که نسلهای بعد را می سازند و از ما پیروی می کنند نیز این گونه تفکر را فرا گرفته و دنبال خواهند کرد.
کد خبر 1133097

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha