به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، محمد رحمدل ظهر یکشنبه در جلسه کارگروه تخصصی میراث فرهنگی استان در سخنانی اظهار داشت: قانون آزادسازی حریم قلعه تاریخی فلک الافلاک مصوب سال 1382 مجلس شورای اسلامی است که در تاریخ 26 آذرماه همان سال به تصویب شورای نگهبان رسیده است.
وی خواستار اجرای قانون هفت ساله آزادسازی قلعه فلک الافلاک شد و خاطرنشان کرد: موضوع آزادسازی حریم این بنای تاریخی نیازمند تحرک بیشتری از سوی دستگاه های اجرایی است.
آزادسازی قلعه آینده امیدوارکننده ای را برای خرم آباد رقم خواهد زد
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان با یادآوری اینکه مقوله گردشگری و میراث فرهنگی یک موضوع فرابخشی است، بیان کرد: تصمیمات کارگروه تخصصی میراث فرهنگی با حضور مدیران دستگاه های مرتبط می تواند نقش موثری در آزادسازی حریم این بنای باستانی باشد.
رحمدل با تاکید بر اینکه توجه به میراث فرهنگی توسعه پایدار را در پی دارد، یادآور شد: توجه به آزادسازی قلعه تاریخی فلک الافلاک آینده امیدوار کننده ای را برای شهر خرم آباد رقم خواهد زد.
روند فعلی آزادسازی حریم فلک الافلاک بسیار کند است
وی با تاکید بر اینکه روند فعلی آزادسازی حریم این بنای تاریخی بسیار بسیار کند است، یادآور شد: شرایط فعلی که در این زمینه حاکم است موجب نگرانی ما شده است.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان با اشاره به انعقاد تفاهمنامه تبدیل شهر خرم آباد به شهر نمونه گردشگری در ابعاد جهانی، خاطرنشان کرد: یکی از مواردی که موجب شد این شهر برای این موضوع انتخاب شود محوریت قلعه تاریخی فلک الافلاک بوده است.
رحمدل با اشاره به ویژگی های منحصر به فرد قلعه فلک الافلاک، بر ضرورت توجه ویژه در راستای آزادسازی حریم این بنای تاریخی مستحکم و پابرجا تاکید کرد.
وزیر کشور: آزادسازی فلک الافلاک قانون است و این قانون باید اجرایی شود
این سخنان رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان در حالی مطرح می شود که پیش از این وزیر کشور در حاشیه مراسم تودیع و معارفه استانداران لرستان در گفتگوی کوتاهی با خبرنگار مهر بر ضرورت اجرایی شدن قانون آزادسازی قلعه فلک الافلاک تاکید کرد.
مصطفی محمد نجار با بیان اینکه بخشی از فضای پیرامونی قلعه فلک الافلاک که در اختیار بخش خصوصی بوده آزاد شده است، یادآور شد: ارتش نیز بخشی از حریم این بنای تاریخی را تاکنون آزاد کرده است.
وی با اشاره به تخصیص بخشی از اعتبار آزادسازی قلعه فلک الافلاک، یادآور شد: تلاش می شود تا بخشی از اعتبارات ملی این طرح نیز تکمیل شود.
وزیر کشور در پایان سخنان خود تصریح کرد: آزادسازی قلعه تاریخی فلک الافلاک یک قانون است و حتما باید این قانون اجرایی و حریم این بنای باستانی آزادسازی شود.
ثبت جهانی فلک الافلاک در گرو آزادسازی حریم این بنای تاریخی
قانون آزادسازی حریم قلعه فلک الافلاک در جلسه علنی روز چهارشنبه مجلس شورای اسلامی مورخ نوزدهم آذرماه سال 1382 تصویب و در 26 آذرماه به تایید شورای نگهبان رسیده است اما هنوز تا اجرای کامل فاصله زیادی دارد.
این در حالیست که با توجه به برنامه های سازمان میراث فرهنگی آزادسازی این بنای تاریخی زمینه ایجاد یک مجموعه منحصر به فرد تفریحی، تاریخی و توریستی را فراهم خواهد کرد.
این مطلب از آن جهت حائز اهمیت است که به گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان لرستان ثبت جهانی قلعه تاریخی و باستانی فلک الافلاک به عنوان یکی از مصادیق نبوغ بشری و یکی از بناهای منحصر به فرد دنیا در دستور کار قرار دارد.
قلعه فلک الافلاک، شاهکار معماری دنیا
قلعه تاریخی و باستانی فلک الافلاک که در لغت به معنای "سپهر سپهران" است نمونه ناب معماری ایرانی و جلوهای بینظیر از ذوق و هنر مردمان این دیار است.
این بنای تاریخی بر بلندای تپه ای باستانی و طبیعی در مرکز شهر خرم آباد واقع شده است و دارای هشت برج و دو حیاط مستطیل شکل بوده است.
ارتفاع بلندترین دیوار این قلعه سترگ و باشکوه تا سطح تپه پنج متر و 22 سانتی متر و مساحت کلی آن پنج هزار و سیصد متر مربع و پلان بنای این قلعه تاریخی به صورت هشت ضلعی نامنظم است.
ورودی قلعه فلک الافلاک در جبهه شمالی و در برج جنوب غربی به عرض 10 متر و 20 سانتی متر و ارتفاع سه متر ساخته شده و در ساخت این بنا از مصالحی چون خشت، آجر (قرمز و بزرگ)، سنگ و ملات استفاده شده است.
از جمله نکات قابل تامل در این بنای بی نظیر وجود چاه قلعه به عمق 42 متر در حیاط اول و گریزگاه اضطراری در حیاط دوم است.
زیبایی و معماری شگفت انگیز قلعه فلک الافلاک موجب شده که این قلعه تاریخی و باستانی لرستان از سوی بسیاری از کارشناسان به عنوان یکی از شاهکارهای مهندسی و معماری دنیا لقب گیرد.
این بنای کم نظیر مربوط به دوره ساسانی است و به شماره 883 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نظر شما