۱۳ شهریور ۱۳۸۹، ۸:۴۷

مبتلایان به دیابت مصرف کنند؛

استویا رقیب سرسخت شیرین کننده های مضر

استویا رقیب سرسخت شیرین کننده های مضر

رشت - خبرگزاری مهر: پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی با دستیابی به فناوری تکثیر انبوه گیاه قندی استویا از طریق کشت بافت، تحولی چشمگیر در کاربرد گسترده این قند گیاهی به ویژه برای کاهش دیابت در مبتلایان به این بیماری فراهم خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار مهر در رشت، دیابت یکی از شایع ترین بیماری جوامع بشری بوده که حدود دو درصد از مردم جهان و بیش از شش تا 10 درصد از مردم ایران به آن مبتلا هستند و با احتساب افراد در معرض خطر دیابت در کشور این درصد قابل توجه خواهد بود.

بیماران دیابتی و افراد در معرض نقش عمده ای در کنترل بیماری خود دارند، به طوریکه تغذیه و رژیم مناسب یکی از شروط اساسی کنترل موفق بیماری است.

به دلیل تمایل بالای مصرف محصولات قندی در کشور، ضروریست تولید محصولاتی با عدم قابلیت جذب و با قابلیت جذب کمتر قند مضر مورد توجه قرار گیرد.

در این خصوص امروزه استفاده از قند حاصل از گیاه استویا که قندی با منشا طبیعی است، در بسیاری از کشورها مورد استقبال جدی قرار گرفته است.

ماده شیرین کننده حاصل از گیاه استویا کالری زا نیست

ماده شیرین کننده حاصل از گیاه استویا که به " اسویوزاید " معروف است و کالری زا نبوده و بدین ترتیب نمی تواند موجب افزایش میزان قند در افراد دیابتی و بالا رفتن فشار خون شود.

به دلیل نداشتن اثرات سو مصرف قندهای مصنوعی از دیگر قابلیتهای این قند وجایگزینی شیرین کننده های مصنوعی مانند " آسپارتاموساخارین " و " سیکلامات " به کار رود که بدون اینکه اثر سو ناشی از مصرف این شیرین کننده ها و محدودیت های آنها را داشته باشد، ازسوی تکثیر گیاه استویا با توجه به قوه نامیه بسیار ضعیف آن از طریق قلمه با مشکلاتی مواجه بود از اینرو با توجه به مزایای کشت بافت و این روش تکثیر ترجیح داده می شود.

بر این اساس به منظور تامین گیاهچه مورد نیاز برای کشت انبوه گیاه استویا محققان پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی موفق به دستیابی به پروتکل تولید انبوه و تکثیر این گیاه قندی از طریق تکنیکهای کشت بافت شدند.

استویا گیاهی دارای برگ های شیرینی است که منبع با شیرینی 250 تا 300 برابر بیشتر از قند معمولی است.

150 میلیون نفر در دنیا از قند استویا استفاده می کنند

این گیاه از صدها سال پیش در آمریکای جنوبی بر این گیاه از صدها سال پیش در آمریکای جنوبی برای شیرین کردن انواع نوشیدنی ها به کار می رفته و امروزه نیز به دلیل مزایای آن بیش از 150 میلیون نفر در جهان از قند این گیاه استفاده می ‌کنند.

 رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی شمال ایران گفت: کشت آزمایشی استویا به هدف تولید منابع شیرین‌ کننده‌های بیشتر و رفع مشکل تک‌ محصولی بودن کشاورزی از سال 83 در بسیاری از مناطق ایران به ویژه در استانهای گیلان و اصفهان آغاز شده است.

علیرضا ترنگ با اعلام اینکه  از سال 87 نیز تولید تجاری این گیاه آغاز و هم اکنون برگ خشک آن به فروش می رسد، افزود: در حال حاضر ارزش هرکیلو برگ خشک گیاه استویا، در بازار ایران حدود 300 تا 350 هزار ریال است.

رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی شمال ایران در پاسخ به سئوالی مبنی براینکه استفاده از استویا چه محاسنی دارد، اظهارداشت: استویا بر خلاف شیرین کننده های شیمیایی (مثل آسپارتام) اثرات مضر جانبی برای مصرف کننده ندارد، 200 تا 300 بار از شکر (سوکروز) شیرین تر است.

وی گفت: به دمای بالا مقاوم است (مقاوم در برابر حرارت تا 200 درجه سانتیگراد) و بر خلاف شکر، سوخته و قهوه ای نمی شود و به راحتی می تواند در تولید نان های شیرین مورد استفاده قرار گیرد.

ترنگ اظهارداشت: بر خلاف شکر مصرف آن روی میزان قند خون تاثیر ندارد و بیماران دیابتی به راحتی می توانند از آن استفاده کنند.

وی همچنین یاد آورشد: این گیاه حاوی ویتامین ها و مواد معدنی از جمله منیزیم، ویتامین B3 (نیاسین)، ریبوفلاوین، زینک، کرم، سلینیوم، پتاسیم و سدیم است.

کشت گیاه استویا در 600 مترمربع از اراضی گیلان

مسئول کشت بافت مرکز بیوتکنولوژی کشاورزی شمال کشور نیز گفت:در حال حاضر  600 متر مربع از اراضی شهرستان های رودسر، تالش، املش، سیاهکل، رودبار و آستانه اشرفیه به صورت آزمایشی به زیر کشت گیاه استویا رفته است. 

سحر بهلولی با بیان اینکه نشا این گیاه از طریق کشت بافت انجام می شود، یاد آور شد: کشت این گیاه از اردیبهشت ماه آغاز و تا پایان شهریورماه دوبار برداشت می شود.

وی ادامه داد: گیاه استویا گیاهی است بدون کالری که 300 برابر شیرین تر از قند معمولی است و می تواند در غذاهای رژیمی مورد استفاده قرار گیرد که توسعه  آن می تواند تحول عظیم در صنعت غذایی کشور ایجاد کند.

کد خبر 1136192

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha