مصطفی آجورلو در روز سه شنبه 26 مردادماه 1389با تأکید مجدد بر اینکه دلیل اخراج علی کریمی تظاهر به روزهخواری و توهین به مسئولان فدراسیون فوتبال بوده است، به ارائه توضیحاتی در این باره پرداخت. (به نقل از خبرگزاری مهر)
اما با توجه به اینکه ایشان بنا بر تأکید خودشان از یکسو سالهاست که در حوزه فوتبال تجربه مدیریت دارند و از سوی دیگر نه فقط با فوتبالیستهایی در ارتباطند که ممکن است برای بسیاری از کودکان و جوانان ایرانی، چون الگو باشند، بل سخنان شخص ایشان نیز میتواند منشأ اثر در جامعه باشد، آنگاه ضرورت ذکر چند نکته مغالطهآمیز در گفتههای ایشان اجتناب ناپذیر به نظر میرسد.
"یقیناً" به جای "دلیل"
مدیرعامل باشگاه استیل آذین در رابطه با سخن علی دایی مبنی بر اینکه در حق علی کریمی ظلم شد گفته است: "طی روزهای گذشته برخی سعی داشتهاند با شیطنتهای خود بازیکنان و برخی از چهرههای فوتبال را مقابل این جریان قرار دهند. یقیناً اگر دایی از من موضوع را سؤال میکرد موضع او متفاوت میشد."
به نظر میرسد کاربرد واژه "یقیناً" در اینجا کوششی برای این امر بوده است تا آجورلو، مخاطبان خود را قانع کند که ادعای وی را بپذیرند؛ ادعایی مبنی بر اینکه اگر علی دایی موضوع را از شخص ایشان سؤال میکرد، موضع او متفاوت میشد و احتمالاً چندان هم از تصمیم مدیرعامل استیل آذین در برخورد فعلیاش با علی کریمی حمایت نمیکرد.
در واقع "واژههای اقناعگر"ی همچون "مطمئناً"، "یقیناً"، "آشکارا" و "به وضوح" از آن دست واژگانی هستند که برای تأثیرگزاری خطابی مورد استفاده قرار میگیرند. البته بیشک کاربرد این واژگان گاه اجتناب ناپذیر و حتی ضروری است اما گاهی نیز ضرورت دارد که تنها به استفاده از این واژگان برای اقناع مخاطب اکتفا نشود؛ به ویژه اگر موضوع بحث، مناقشهانگیز باشد و این واژگان به این منظور به کار روند که نتایج ناموجهی را به ناروا به مخاطبان بقبولانند.
بنابراین شاید بد نباشد اگر مصطفی آجورلو توضیح دهد که قرار است چه چیزی به دایی بگوید که میتواند سبب تفاوت موضع کنونی وی شود، نه اینکه صرفاً با واژهای چون یقیناً در صدد باشد از کوتاهترین راه ممکن عقیده خود را بیان کند.
خودت هم از این کارها کردهای...
مدیرعامل باشگاه استیل آذین در بخشی دیگر از سخنان خود چنین گفته است: "برخی افراد که پیشینه توهین به جامعه خبرنگاران ورزشی را داشتهاند و اهالی رسانههای ورزشی را متهم به دریافت پول و باج خواهی از اهالی ورزش میکردند، حالا وارد میدان شدهاند و میخواهند مسائل شخصی خود را مطرح کنند. سوال من از آقایان این است زمانی که جامعه رسانهای ورزش را به باجخواهی متهم میکردید، اعتقادی به لزوم پوشاندن معایب دیگران و خودداری از تهمت زدن نداشتید؟"
سخن آقای مدیرعامل در اینجا کاملاً متین اما ای کاش ایشان توضیح میداد که این نکته چه ربطی به اصل بحث دارد. دریافت پول و باجخواهی از اهالی ورزش توسط اهالی رسانههای ورزشی و نیز متهم کردن آنها توسط این افرادی که پیشینه توهین به جامعه خبرنگاران ورزشی را داشتهاند، البته امر ناپسندی است، هرچند ممکن است واقعاً برخی از افراد گروه اول چنان باشند و برخی از افراد گروه دوم، محق. اما اینکه فردی پیشینه توهین به جامعه خبرنگاران ورزشی داشته باشد یا به لزوم پوشاندن معایب دیگران و خودداری از تهمت زدن معتقد باشد یا نباشد، ربط مستقیمی به وضعیتی که مدیر عامل استیل آذین در آن قرار گرفته است ندارد.
یعنی حتی اگر فرض کنیم که افراد مورد نظر آجورلو، اعتقادی به لزوم پوشاندن معایب دیگران و خودداری از تهمت زدن نداشته باشند و خودشان هم پیش از این مرتکب چنین چیزی شده باشند، باز صورت مسئله و اصل استدلال پاک نخواهد شد. بهتر است آقای مدیرعامل به اصل انتقاد پاسخ دهد نه صرفاً به منتقدین تا مبادا گرفتار مغالطه "خودت هم" شود.
در این مغالطه فرد در مواجهه با انتقادات دیگران بر اعمال یا خطای خود، چیزی شبیه به این میگوید که "خودت هم همین کار را کردهای". گویا اگر فرد به تنهایی این کار را کرده بود، خطا محسوب نمیشد اما حال که هر دو آن کار را کردهاند مشکلی وجود ندارد.
بنابراین بهتر آن است که وی توضیح دهد آیا تصمیم و اقدام اخیر خود را مصداق آشکار کردن معایب دیگران و ایراد اتهام به آنها میداند یا نمیداند (که البته در جایی دیگر در صدد این کار برآمده است) تا اینکه به یک معنا به برخی از منتقدان خود چنین بگوید که "خودت هم قبلاً همین کار را کردهای".
عمل به وظیفه یا نگاه ابزاری؟
مدیرعامل باشگاه استیلآذین همچنین در مورد علت تأخیر در برخورد با علی کریمی توضیحاتی داده است: "پس از دریافت این خبر به مدت 48 ساعت صبر کردیم و گزارشهای را با دقت مورد بررسی قرار دادیم. ابتدا از طریق یک روزنامه متوجه موضوع شدم و پس از آن با تحقیق از شاهدان مشخص شد که چنین اتفاقی روی داده است. مایل بودم پیش از بازی با استقلال کریمی را اخراج کنم اما حسین هدایتی از من خواست که تا پایان بازی صبر کنیم و بعد از آن تصمیم من، تصمیم مورد تایید ایشان است.
آجورلو در مصاحبهای که از برنامه نود (دوشنبه، 25 مرداد 1389) پخش شد، به صراحت گفت که این تصمیم وی ارتباطی به انتقادات علی کریمی از وی ندارد و دلیل اصلی این تصمیم خود را چیز دیگری عنوان کرد که در متن بیانیه صادر شده از سوی روابط عمومی باشگاه استیل آذین در رابطه با تخلفات کریمی و اخراج وی، "عمل به وظیفه دینی و قانونی" اعلام شده است. در این بیانیه همچنین تأکید شده است که "بی گمان نگاه ابزاری و هدف محور به ورزش بدون لحاظ داشتن جنبههای معرفتی، معنوی و انسانی منجر به حاکمیت اخلاق و معنویت در ورزش نمیشود".
با این اوصاف به نظر میرسد مصطفی آجورلو باید به این پرسش نیز پاسخ دهد که اگر وی پیش از بازی استیل آذین با استقلال به این یقین رسیده بود که علی کریمی شئونات ماه مبارک رمضان را در جریان تمرین رعایت نکرده است، چرا پیش از بازی به وظیفه دینی و قانونی خود عمل نکرد و اعلام و اجرای تصمیم را به بعد از این بازی موکول کرد؟ و آیا به تعویق انداختن، خود مصداق نگاه ابزاری و هدف محوری که بیانیه فوقالذکر آن را تقبیح میکند، نیست؟
بنابراین یکی از بهترین مؤلفهها در ارزیابی سخنان افراد میتواند میزان انسجام این سخنان و نیز میزان پشتیبانی گزارهها از هم یا نقض آنها از سوی یکدیگر باشد.
جدای از همه این بحثهای منطقی اگر از نگاه دینی به قضیه نگاه کنیم عیان کردن یک سیئه - اگر سیئهای صورت گرفته باشد - کمتر از انجام خود آن زشتی نیست. بهخصوص آنکه این ادعا در مورد فردی مطرح شده که الگوی بسیاری از جوانان این مرز و بوم است.
نظر شما