۱ شهریور ۱۳۸۹، ۱۰:۱۹

رصد یک آتشفشان بزرگ کهکشانی

رصد یک آتشفشان بزرگ کهکشانی

ستاره شناسان با استفاده از رصدخانه فضایی پرتوهای ایکس چاندار موفق شدند در مرکز کهکشان مسیه 87 یک آتشفشان بزرگ را رصد کنند.

به گزارش خبرگزاری مهر، کهکشان مسیه 87 یکی از نزدیکترین کهکشانها به راه شیری است به طوری که تنها 50 میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد.

اندازه این کهکشان 200 هزار سال نوری است و یکی از نورانی ترین اجرام در آسمان شب به شمار می رود. این کهکشان در قلب خوشه سنبله که محل خاستگاه هزاران کهکشان است واقع شده است.

بخشی از این خوشه که کهکشان مسیه 87 در آن قرار دارد از گاز گرمی که مقدار زیادی پرتو ایکس ساطع می کند پر شده است. این گاز در حال سرد شدن بوده و به طرف مرکز کهکشان در حال حرکت است. این حرکت به فرایند سرد شدن گاز شتاب می دهد و کمک می کند که گاز به توده ابری که منشاء تشکیل ستارگان جدید خواهد بود متصل شود. 

در مرکز این کهکشان یک سیاه چاله عظیم وجود دارد که امواجی از ذرات پر انرژی را در فضا پرتاب می کند. این ذرات، گاز گرم را از مرکز کهکشان دور می کنند و موجب می شوند که گاز کاملا به مرکز کهکشان نرسد. این حالت زمانی که در روی زمین یک آتشفشان فوران می کند نیز رخ می دهد و گازها و خاکسترهای داغ پس از فوران مواد مذاب به طرف اتمسفر پرتاب می شوند.

نمونه این حالت در مورد فوران اخیر آتشفشان ایسلند به وضوح دیده شد که توده های خاکستر ترافیک پروازهای اروپا را دچار مشکل کرده بودند.

براساس گزارش دیسکاوری نیوز، در روی زمین، گازهای آتشفشانی امواج ضربه ای مافوق صوت ایجاد می کنند.

اطلاعات تلسکوپ چاندار نشان می دهد که ذرات پر انرژی در اثر برخورد به توده گاز امواج ضربه ای مشابهی را در اطراف این سیاه چاله به وجود می آورند.

در حقیقت این اطلاعات نشان می دهد که این سیاه چاله نوعی "فوق آتشفشان کهکشانی" در مرکز کهکشان مسیه 87 است. 

کد خبر 1138583

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha