اسدالله بادامچیان، قائم مقام حزب موتلفه اسلامی و نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در گفتگوی تفصیلی با خبرنگار مهر،در پاسخ به سئوالات مهر درباره احزاب، نظرات خود را ارائه داد که در زیر مشروح این نظرات را می خوانید.
290 حزب در کشور فعالند
بادامچیان در پاسخ به این سئوال که آیا احزاب فعال در کشور از کارآیی و تاثیر لازم برخوردار هستند، گفت: در زمان حاضر حدود 290 حزب، تشکل و گروه های سیاسی در کشور مجوز فعالیت دارند و اگر این احزاب بی تاثیر بودند که نمی آمدند پروانه فعالیت بگیرند.
وی افزود: تشکل های مختلف به این دلیل درخواست پروانه فعالیت می کنند که حتما برای خودشان تاثیراتی قائلند چرا که وقتی یک فرد در جامعه تاثیر جدی دارد مجموعه افراد که به صورت تشکل یا حزب حرکت می کنند تاثیرات جدی خواهند داشت و همواره در تاریخ ایران گروه ها موثر بوده اند از کاوه آهنگر گرفته تا گروه های مثبت و منفی. پس از اسلام نیز ظهور و بروز داشته اند. بعد از دوران مشروطه نیز فعالیت های احزاب و گروه های مختلف به صورت مثبت و منفی در کشور شکل گرفت و پس از پیروزی انقلاب نیز احزاب به شکل های مختلف منفی و مثبت در کشور فعالیت کردند و احزاب منفی نیز به فعالیت هایی همچون تخریب و ترور دست زدند و این فعالیت های منفی به دلیل کارهای تشکیلاتی و بقایای فعالیت حزبی احزابی بود که به خارج از کشور فرار کرده بودند.
نماینده تهران در مجلس با اشاره به تشکیل حزب جمهوری اسلامی و موتلفه که از آغاز حرکت های انقلاب اسلامی با آن همراه بودند و تاثیر بسزایی نیز داشته اند گفت: کسانی که مواضع این احزاب را می بینند ناخودآگاه به موثر بودن احزاب در کشور اعتراف می کنند.
حزب مشارکت با فعالیت سیاسی جدی، اصلاحات را فعال کرد
وی ادامه داد: میزان تاثیرگذاری احزاب در کشورمان متفاوت است اما همواره با احزاب تاثیرگذار در زمان های مختلف روبرو بوده ایم. همچون حزب مشارکت اسلامی که توانست با تشکیل گروه های حزبی به قدرت رسیده و دولت اصلاحات را فعال کند. اگر چه فعالیت های مشارکت در نهایت به بعد منفی رسید اما آنان فعالیت سیاسی جدی را در کشور آغاز کردند.
وی در پاسخ به این سئوال که حال که احزاب نقش تاثیرگذاری را در کشور ایفا می کنند موتلفه اسلامی به عنوان یک حزب با سابقه در چه تصمیمات کشوری در دولت نهم و دهم مشارکت داشته و تاثیرگذار بوده است، افزود: موتلفه اسلامی در جریانات پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بسیار موثر بود و پس از انقلاب نیز در تصمیم سازی های زیادی نقش داشت و حضور پررنگ و موثری نیز در جریانات گوناگون و همچنین دوره سازندگی های کشور ایفا کرده است.
بادامچیان ادامه داد: موتلفه نقش حزبی خودش را در روابط بین المللی و وقایع داخلی به خوبی ایفا کرده است و همواره در انتخابات های مختلف تاثیر گذار بوده است.
مردم در ایران به احزاب رای نمی دهند
وی تاکید کرد: کار یک حزب در ایران تشکیل حکومت یا دولت نیست چرا که در ایران مردم به احزاب رای نمی دهند که پس از آن احزاب قرار باشد پاسخگوی مسئولان اجرایی کشور و یا مسئول ساز باشند بنابراین نقش احزاب در ایران در مسائل اجرایی کشور نیست. تنها احزاب می توانند با دولت ها همکاری کنند و ما نیز به عنوان یک حزب با همه دولت ها همکاری داشتیم و بعد از این نیز همکاری های خود را ادامه خواهیم داد.
وی ادامه داد: اما اگر قرار است بگوییم از نیروهای موتلفه به عنوان نیروهای یک حزب استفاده کرده اند باید بگویم تا کنون در دولت نهم و دهم چنین استفاده ای از ظرفیت های موتلفه نشده است.
توجه به خلاهای قانونی در اصلاح قانون احزاب
وی در پاسخ به این سئوال که آیا اصلاح قانون احزاب می تواند تاثیری بر ارتقاء فعالیت احزاب در کشور داشته باشد و اساسا این قانون به چه مواردی توجه کرده است افزود: قانون احزاب مجلس قانون بسیار خوبی است و بر اساس اصول مصوب قانون اساسی شکل گرفته است و احزاب توانسته اند سالهای زیادی با استفاده از این قانون از دخالت های سلطه ای دولت ها مصون بمانند و با استفاده از این قانون احزاب به وظایفشان عمل کرده اند اما این قانون یک سری خلاء های قانونی داشته است که نیاز بود در اصلاح قانون احزاب به آنها توجه شود بنابراین به مواردی که خلاء های قانونی وجود داشت توجه شده و بر آن اساس اقدام کرده ایم.
بادامچیان ادامه داد: در قانون احزاب پیش از اصلاح مواردی همچون افرادی که عضو ساواک هستند حق ندارند در کشور فعالیت حزبی داشته باشند و دیگر موارد اشاره شده که دیگر زمان اینگونه موارد گذشته است.
اصلاح قانون احزاب با هدف آزادی بیشتر در فعالیت حزبی
وی افزود: در اصلاح قانون احزاب به گونه ای عمل شده تا احزاب از آزادی بیشتری در فعالیت های حزبی خود برخوردار باشند.
بادامچیان ادامه داد: در این قانون میدان بیشتری به فعالیت حزبی داده شده است و تخلفات احزاب که در سالهای اخیر در مواجهه با آنان با خلاء های قانونی مواجه بودیم برطرف شده است.
وی افزود: با تثبیت نظام جمهوری اسلامی ایران تا آن میزان که میسر است از سخت گیری پرهیز می شود.
هزینه کار حزبی در ایران افزایش نیافته است
وی در بیان اینکه برخی معتقدند هزینه فعالیت های سیاسی در کشور افزایش پیدا کرده است، گفت: کار حزبی غیر از اینکه هزینه های سیاسی مثبت دارد هزینه های منفی دارد و کسانی که وارد رقابت می شوند باید این دو را بپذیرند و این سئوال پیش می آید که آیا اکنون هزینه فعالیت های سیاسی از گذشته بیشتر شده است و پاسخ آن نیز نه است. چرا که برخی فکر می کنند حزب هر کاری که می خواهد حتی غیر قانونی می تواند انجام دهد و ارتباط غیر قانونی است که در کشور با پیگرد قانونی همراه می شود.
بادامچیان افزود: برخی افراد به دلیل فقدان موقعیت در میان مردم می گویند هزینه کار حزبی بالا رفته است این در حالیست که اگر آنان برای مردم کار می کردند محبوبیت داشتند. همچون موتلفه که قدرت را برای خدمت می خواهد.
وی معتقد است: احزاب دنیا طلب وقتی نمی توانند به قدرت برسند و مردم آنان را کنار می زنند می گویند هزینه کار حزبی افزایش پیدا کرده است.
وی در پاسخ به اینکه در زمان حاضر چون تعریف مشخصی برای جرم سیاسی وجود ندارد فکر نمی کنید که مجرم شناخته شدن افراد در فضای سیاسی افزایش پیدا کرده است، گفت: اتفاقا برعکس، چرا که وقتی جرم سیاسی تعریف نشده است دست افراد برای انجام جرم های سیاسی باز است و چون قانونی وجود ندارد آنان در امان می مانند و افراد بر مبنای فعالیت های سیاسی شان دستگیر نمی شوند بلکه کسانی که دارای جرائم کیفری و امنیتی هستند دستگیر می شوند.
افراد بر مبنای فعالیت های سیاسی دستگیرنشدند
وی ادامه داد: در جریان فتنه گروه و احزابی که مرتکب جرایم گوناگون از جمله به خطر انداختن امنیت ملی، کشتن مردم، آتش زدن شده اند، دستگیر شده اند و اینها جرم سیاسی نیست چرا که به اموال مردم آسیب زدند و در رابطه با جرم های جاری کشور محاکمه شدند و این موضوع به نفع آنهاست اما ما می کوشیم که بتوانیم جرم سیاسی را تعریف کنیم.
رئیس جمهور نمی تواند با تحزب مخالفت کند
وی در بیان ارزیابی خود از اظهارات رئیس جمهور در موارد مختلف درباره احزاب نیز گفت: من معتقدم رئیس جمهور نمی توانند مخالفتی با تحزب داشته باشند چرا که بر اساس قانون سوگند خورده است که به قانون اساسی وفادار باشد و بر اساس اصل 26 قانون اساسی تحزب در کشور قانونی است و من فکر می کنم احمدی نژاد رئیس جمهور همه کشور است و نسبت به احزاب بر اساس قانون وظیفه دارد.
بادامچیان ادامه داد: موضع گیری ها احمدی نژاد درباره احزاب چه منفی و چه مثبت، باید بر اساس قانون انجام شود و اگر سلیقه شخصی در آن به کار برود از چارچوب وظایف قانونی خارج شده است.
..............................................
گفتگو از: ملیحه ابراهیمی
نظر شما