دکتر لیاقت تکیم استاد اسلامشناسی دانشگاهای دنور آمریکا و مک مستر کانادا درباره عقلانیت افراطی عصر روشنگری به خبرنگار مهر گفت: عصر روشنگری تهدید علیه دین را به ذهن متبادر میکند. چند عامل برای این موضوع و ادعا وجود دارد. در آن دوره دین با خرافات و موهومات پیوند زده میشد و اغلب در تعارض با دین پنداشته میشد.
وی افزود: برای نمونه گالیله به جرم اینکه معتقد بود زمین به دور خورشید میگردد بازداشت و محاکمه شد.
مؤلف "شیعیان در آمریکا" در ادامه تصریح کرد: در مجموع قدرت فائقه پاپ و فساد کلیسا در آن زمان باعث میشود اعتماد به دین رو به کاهش رود.
تکیم یادآور شد: موضوع و نکته دیگر در مورد باورهای دینی در قرون 17 و 18 میلادی به انقلاب صنعتی باز میگردد. این انقلاب نوعی ماشینی شدن را باعث میشود که در مقابل باورهای دینی قرار میگیرد.
وی افزود: برای مثال تأثیر این انقلاب در کشاورزی را شاهد هستیم که در آن چگونگی کشت محصول به نوعی با قدرت متافیزیکی ارتباط پیدا میکرد، ماشینی کردن این اعتقادات را با چالش مواجه کرد.
سکولاریسم غرب را خالی از محتوای معنوی کرده است
وی افزود: در حال حاضر در جامعه غربی شاهد ظهور بنیادگرایی هستیم. این بنیادگرایی که در ساحت سکولاریسم متبلور شده جامعه غربی را تهی از معنویت کرده است.
مؤلف "پرسشهایی از فقه" یادآور شد: در جهان اسلام شاهد شکست مکاتب و اندیشههایی چون ملیگرایی، کمونیسم و ظهور افسونزدایی و عدم شیفتگی به نگرشهایی غربی را شاهد هستیم. این شکستها باعث شده جهان اسلام جواب پرسشهای خود را در درون دین خود جستجو کند.
وی تأکید کرد: به عبارت دیگر جهان اسلام به مرحلهای رسیده که پاسخ پرسشهای خود را در درون دین خود جستجو میکند و برای آنها راهحلهای درون دینی میکاود.
نظر شما