دکتر سعید عطارد مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر، رادیو تلسکوپ را نوعی آنتن رادیویی دانست که در حوزه اخترشناسی رادیویی کاربردهای وسیعی دارد و افزود: از این ابزار به منظور جمع آوری اطلاعات نجومی از طریق منابع رادیویی در فضا استفاده می شود. این نوع تلسکوپها قادر هستند از منابع رادیویی اطلاعات لازم را دریافت کنند.
وی ساخت رادیوتلسکوپها را نقطه عطفی در تاریخ نجوم ذکر کرد و اظهار داشت: با توجه به اهمیت این ابزار نجومی پروژه طراحی و ساخت اولین رادیوتلسکوپ کشور در دانشگاه رازی کرمانشاه تعریف و اجرایی شد.
مجری طرح با بیان اینکه کلیه تجهیزات این تلسکوپ چون پایه منعکس کننده در این دانشگاه طراحی و ساخته شده است خاطرنشان کرد: رادیو تلسکوپ ساخته شده دارای آینه سهمی با قطر 7 متر و با طول 12 متر است و در فرکانس رادیویی بلند اطلاعات لازم را دریافت می کند.
عطارد ادامه داد: این رادیو تلسکوپ در کرمانشاه نصب شد ولی به دلیل عدم حمایت مسئولان و اختصاص بودجه، این تلسکوپ نیز به سرنوشت تلسکوپ اپتیکی محکوم شد و رها شده باقی ماند.
این محقق اخترفیزیک یادآور شد: سالها است که بحث از راه اندازی رصدخانه ملی است و با ساخت این رادیوتلسکوپ تصور می کردیم این اقدام منجر به حرکتهای جدی در حوزه نجوم در کشور شود ولی به ما گفته شد که در حالی که تلسکوپ اپتیکی نداریم نیازی به رادیوتلسکوپ در کشور نیست.
عطارد با اشاره به پروژه های بنیادی دنیا در حوزه نجوم اضافه کرد: در حالی که علم نجوم تشکیلات اداری دنیا را هدایت می کند در کشور به عنوان یک علم لوکس و تجملاتی دیده می شود. این دیدگاه سبب شده است که پروژه های تحقیقاتی نجوم در دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی ایده تازه ای را مطرح نکند و تنها کپی کاری سایر کشورها باشد.
نظر شما