آنچه عينا از نظر مي گذرد ، جوابيه اي است كه از سوي خانم فاطمه راكعي مديرعامل محترم انجمن شاعران ايران به خبرگزاري مهر ارسال شده است و مهر از اين جهت كه ايشان و ساير اعضاي تشكل يادشده را نيز جزو خانواده ادب و فرهنگ ايران زمين مي داند، به درج متن كامل بخش مورد درخواست ايشان درجوابيه اقدام مي كند. با اين توضيح مقدماتي كه به درخواست ايشان و تاكيد مديرعامل خبرگزاري مهر نامه ديگري از ايشان كه به امضاي تني چند از اعضاي خانه شاعران نيز رسيده و متاسفانه حاوي اتهامات صريح و نا مانوسي است منتشر نگرديده وليكن نامه ديگري كه جوابيه هم نيست، براي تنوير بيشتر موضوع و به احترام كسوت ادبي اعضاي خانه منتشر مي گردد. بديهي است كه توضيحات مهر نيز در پي خواهد آمد.
در جوابيه خانم فاطمه راكعي مدير عامل انجمن شاعران ايران آمده است :
« از مدتها پيش خبرنگار مهر با تماس تلفني و مراجعه حضوري به اعضاي هيات مديره انجمن شاعران ايران و طرح مسائل كذب و سوالات اهانت آميز موجبات آزردگي خاطر و خشم آنها را فراهم آورده است ، به طوري كه خود اينجانب معمولا از مصاحبه با ايشان خودداري كرده ام ، در چند روز اخير نيز بعد از ايجاد جو مسموم و مشمئز كننده اي كه بنا به اذعان بسياري از مصاحبه شوندگان ، شخص ايشان نقش عمده در دامن زدن به آن داشته ، طي تماس هايي از من خواسته است كه در مورد تهمت هايي كه به انجمن شاعران ايران وارد شده است ، توضيح بدهم.
بديهي است كه پاسخ اينجانب به چنين شخصي چه خواهد بود ، اينجانب با فرياد اعتراض خودم را به جوي كه وي و امثال او ايجاد كرده اند و اينكه مگر ممكن است با چنين فردي مصاحبه كنم ، اعلام داشته ام!
1- اينجانب به هيچ وجه با ايشان گفتگو انجام نداده ام و فقط به خاطر اعمال خلاف اخلاق خبرنگاري با شخص ايشان برخورد كرده ام! در حالي كه اين گفتگو به عنوان مصاحبه در تاريخ 30/6/83 در سايت خبرگزاري مهر درج شده است.
2- ايشان همين سخنان را با تحريف و درشت نمايي متوجه شاعران ديگر كرده ، در حالي كه روي سخن من عمدتا با خود وي و كساني است كه در تاريخ 28 /6 / 83 تهمت ها و توهين هاي مستقيم به انجمن شاعران كرده اند.
3- سخنان مرا كاملا گزينشي و آنطور كه دلش مي خواسته تنظيم و درج كرده است.»
گفتني است در نامه ديگري كه مسئولان اين خانه به خبرگزاري مهرارسال كرده اند ، نيز مطالبي عنوان شده كه از نظر مي گذرد:
« 1- درمورد اطلاعات ارايه شده از قول يكي از كارشناسان سازمان مديريت و برنامه ريزي كه ظاهرا با سوء استفاده از سمت دولتي خود و بهره برداري صنفي از آن ، بعضي اطلاعات اداره متبوع خود را به صورتي نادرست و مخدوش در اختيار مخالفان انجمن شاعران قرار داده است، ضمن تكذيب عدد و رقم اعلام شده ، ارايه توضيحاتي را در اين خصوص لازم مي دانيم.
در حال حاضر ، تعداد زيادي از موسسات فرهنگي سراسري براساس قانون مصوب مجلس شوراي اسلامي ، كمك دولت به اين موسسات را از طريق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي دريافت مي كنند، كه انجمن شاعران ايران و دفتر شعرجوان نيز به عنوان دو ... مستقل و فعال فرهنگي ، اين بودجه را از طريق وزارتخانه مزبور دريافت مي دارند. اين دو نهاد مي بايست گزارش عملكرد ساليانه خود را به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و سازمان مديريت و برنامه ريزي ارايه كنند. ضمنا تا اين تاريخ ، كه 6 ماه از سال مالي جديد مي گذرد ، انجمن شاعران و دفتر شعر جوان هنور ريالي از وزارت فرهنگ وارشاد اسلامي از بابت كمك دولت دريافت نكرده است.
2- انجمن شاعران ايران كه به همت تعدادي از شاعران متعهد و صاحب نام كشور در سال 1378 به ثبت رسيده ، در چارچوب اساسنامه خود در قالب موسسه فعاليت مي كند و طبق اساسنامه در جهت ارتقاي شعر ايران فعاليت دارد و دست اندركاران آن ، انجمن را خانه شاعران ايران مي دانند و خوشبختانه استقبال عموم شاعران برجسته كشور و نيز شاعران جوان از برنامه هاي برگزار شده در انجمن شاعران ايران ،همچون " مهمان ماه" ، " تا قله هاي شعر" ، " حلقه مهر " و نشست هاي هفتگي و ماهانه ادبي ، كه بعضا با حضور شاعران و منتقدان و اديبان سرشناس خارجي تشكيل مي شود، حاكي از موفقيت انجمن در جهت جلب نظر شاعران بوده است . سابقه تشكيل اين انجمن به پيشنهاد جمعي از شاعران پيشكسوت ، از جمله استاد مشفق كاشاني بر مي گردد، كه بسياري از شاعران ، از جمله برخي اعضاي هييت مديره دفتر شعر جوان براي تشكيل هييت موسس دعوت به عمل آوردند، كه نهايتا افرادي كه با علاقه مندي درتمامي جلسات تشكيل شده با اين نيت شركت كردند، هييت موسس انجمن را تشكيل دادند و با تهيه و تنظيم اساسنامه اي كه ماهها كار پيگيرانه و جدي را طلب مي كرد، اين مهم را پي گرفتند و بعد از ماهها و بلكه بيش از سالي پيگيري مداوم ، سرانجام اساسنامه به تصويب رسيد و هييت موسس ، دراولين نشست خود هييت مديره فعلي را تعيين كرد. خيلي جالب است كه اكنون برخي از كساني كه متاسفانه حاضر نشدند حتي در جلسات اوليه هم انديشي براي تشكيل هييت موسس حضور جدي داشته باشند، بعداز سالهاي ، امروز نحوه تشكيل انجمن و تركيب هييت مديره وغيره را زير سوال مي برند.
همانطور كه همگان مستحضرند ، نهادهاي غير دولتي بسياري در كشور ، نام ايران را در عنوان خود دارند، بي آنكه داعيه خدمات رساني به يكايك افراد آن صنف خاص را – آن گونه كه اين روزها برخي به عنوان وظايف معطل مانده انجمن عنوان مي كنند ، داشته باشند.
فعاليت هاي انجام شده در چارچوب اساسنامه شاعران ايران ، دقيقا با نام آن همخواني دارد و چنانچه نوع اين فعاليت ها تحت عنوان " انجمن شاعران ايران " كوچكترين منع يا اشكال قانوني مي داشت، قطعا درمراحل تصويب از سوي نهادهاي قانوني ذيربط مورد ايراد واقع مي شد و به ثبت نمي رسيد.
- هييت مديره انجمن شاعران ايران ، طي مصاحبه هايي به جزييات و ريشه هاي جو سازي هاي اخير خواهند پرداخت.»
توضيحات مهر :
درهمان ايام ( روزهاي پاياني شهريور ماه ) جامعه ادبي كشور كه به واسطه خبر " مهر " و انعكاس آن در مطبوعات ، ازتخصيص اين بودجه به خانه شاعران ايران مطلع شده بود ، ضمن ابرازخرسندي ازاين كه چنين بودجه هايي براي اهل قلم و ادب در نظر گرفته شده است ، واكنش هاي مختلفي از خود نشان داد كه گروه فرهنگ و ادب خبرگزاري مهربا هدف اطلاع رساني فرهنگي و رسالت رسانه اي خود نظر تني چند از شاعران و اهل ادب را دراين زمينه منعكس كرد ، مصاحبه شوندگان ( چنان كه پيشتر از نظر گذشته است ) مجموعا بر چند موضوع اتفاق نظر داشتند ، ازجمله اين كه :
( 1 ) - خانه شاعران ايران بايد درخصوص صحت و سقم خبر معاون برنامه ريزي دفتر پژوهشي سازمان مديريت و برنامه ريزي كشوراعلام نظر كند .
( 2 ) - با توجه به اين كه مجموعه ياد شده با عنوان كلي " خانه شاعران ايران " امكان ظهور و ادامه فعاليت يافته ، درخصوص عملكرد پنج ساله خود به اهل ادب گزارش دهد .
( 3 ) - اگر خبر تخصيص بودجه 450 ميليون توماني صحت دارد ، مسئولان خانه شاعران توضيح دهند كه اين بودجه كه مستقيما از محل بودجه هاي دولتي دريافت مي شود ، چگونه صرف مي شود ؟
( 4 ) اگر مجموعه ياد شده ، قصد يا توان سرويس دهي و توجه به قاطبه اهل ادب و شعر را ندارد ، عنوان عام خود را از" خانه شاعران ايران " تغيير دهد و از محل بودجه هاي دولتي استفاده نكند و مانند ساير NGO ها و تشكل هاي خصوصي ديگر از محل دريافت حق عضويت اعضاي محدود خود اداره شود و ...
چهار مورد فوق ، محور كلي صحبت هاي شاعراني مانند عبدالرحيم سعيدي راد - دكتر سيد علي ميرباذل - مصطفي محدثي خراساني - علي رضا طبايي - دكتر محمود اكرامي و اكبر بهداروند بود كه هر يك به صورت جداگانه بر روي خروجي خبرگزاري مهر قرار گرفت. مصاحبه شوندگان منتقدانه خواستار توضيح شفاف و صريح مسئولان مجموعه ياد شده بوده و از صرف اين بودجه در قالب سفرهاي خارجي تعدادي از مسئولان و افراد محدود مرتبط با انجمن شاعران ايران ، انتشار نوار صوتي با صداي تني چند از عوامل هيئت مديره با عنوان كتابخانه صوتي و ... انتقاد كردند كه اظهار نظرات ياد شده با صداي منتقدان درخبرگزاري " مهر" محفوظ است .
اين گزارش حاكي است كه خبرنگار ادبي مهر، كه متاسفانه با بدترين اتهامات بي پايه از سوي يك تشكل ادبي روبرو گرديده، پس از انتشار اين اظهار نظرات ، مجددا با مدير عامل انجمن شاعران ايران خانم فاطمه راكعي تماس گرفت و تلاش كرد تا دراين زمينه اطلاعات بيشتري كسب كند. او متاسفانه بازهم به نتيجه نرسيد. ضمن اين كه مصاحبه شونده به جاي تاييد يا تكذيب خبر و توضيح به منتقدان كه در آن ايام تعدادشان روبه فزوني مي رفت ، اظهار نظركنندگان را " ورشكستگان ادبي " ناميد! گفتني است صحبت هاي وي نيزبا خبرنگار ادبي مهر در مورخه 30 / 6 / 83 بر روي خروجي خبرگزاري مهر قرار گرفته ونوارآن محفوظ است.
طبيعتا، شرايط به وجود آمده نه تنها به دستيابي به پاسخي در خور و قانع كننده منجر نشد ، بلكه به رنجش خاطر منتقدان و پرسشگران انجاميد و در همين موقعيت زماني بود كه چهره هاي تازه اي به جمع منتقدان افزوده شدند ، نامبردگان كه درطول هفته گذشته ، اخبار و مطالب مربوط به خانه شاعران ايران را در خبرگزاري " مهر" و مطبوعات دنبال مي كردند ، براي مصاحبه با خبرنگار ادبي مهر اعلام آمادگي كردند كه مي توان به علي رضا قزوه - محمد حسين جعفريان - كامران شرفشاهي و عباس براتي پور اشاره كرد كه به صورت جداگانه در اين خصوص به اعلام نظر پرداخته اند . قزوه در صحبت هاي خود صراحتا به نارضايتي ديگرشاعران نيزمانند مرحوم دكتر سيد حسن حسيني - عبدالجبار كاكايي - پرويز بيگي حبيب آبادي و حسين اسرافيلي به عملكرد محتوايي و مالي خانه شاعران ايران اشاره كرده است .
با اينحال مطالب مطروحه از سوي خانم راكعي در خصوص شخصيت هايي نظير براتي پور و قزوه عجيب است . چرا كه نمي توان باور كرد كه چنين شخصيت هاي فرهيخته و نامداري در خصوص يك تشكل ادبي به انتشار اظهار نظر خود مبادرت كنند ولي در خصوص آن فاقد اطلاعات لازم باشند! افزون بر اين "مهر" خلاف شان و كسوت چنين عزيزاني مي داند كه كسي از سوي آنان به اشتباهشان اقرار كند! و ....
گو اينكه اينها همه در حالي بود كه تعدادي از روزنامه ها ونشريات سراسري و استاني كشور نيز اخبار مربوط به خانه شاعران ايران را به طور مستقل پيگيري و درج مي كردند .
در عين حال ، در جوابيه اي كه براي خبرگزاري مهر ارسال شده و به امضاي هيات مديره انجمن شاعران ايران رسيده است ، مدير عامل اين انجمن گفت و گوي خود راهم با خبرنگار مهر تكذيب كرده است ، جالب اينكه در همان صفحه قيد شده كه سخنان وي با مهر دچار تحريف و درشت نمايي شده است ، كه بايد پرسيد در صورت عدم گفت و گو و مصاحبه ، چطور مي توان مصاحبه كننده را به " تحريف " متهم كرد؟
از سويي ديگر ، از اطلاع رساني گروه فرهنگ و ادب خبرگزاري مهر در خصوص تخصيص بودجه دولتي به خانه شاعران ايران ، به عنوان ايجاد تشويش اذهان عمومي و تحريك افراد عليه انجمن ياد شده است ( ! )
اما مورد تاسف انگيزي كه در جوابيه رسمي خانه شاعران ايران با امضاي اعضاي هيات مديره آن مشاهده مي شود و خبرگزاري مهر هرگونه اقدام قانوني و حقوقي را براي دفاع از كيان حرفه اي خود و خبرنگار مربوطه در اين زمينه محفوظ مي داند ، مورد پنجم ، يعني عبارت موهن " برخورد شخصي خبرنگار مهر با انجمن شاعران ايران به خاطر عدم تامين برخي توقعات غير اصولي وي ( ! ) " است كه عينا دراين جوابيه درج شده و به روشي غيراخلاقي ، تلاش در فرافكني و ايجاد انحراف دراطلاع رساني دارد.
در مورد دوم نيز ( موضوع زنده ياد تيمورترنج ) اين مطلب قابل توجه است كه اصولا اصل نامه به رئيس جمهوري برروي خبرگزاري مهر قرار نگرفته و مسئولان خانه شاعران ايران ، اشتباها پرينت خبري مربوط به خبرگزاري " ايسنا " را براي مهر ارسال كرده اند ! خبرگزاري مهر در ايام بيماري ترنج در راستاي وظيفه ورسالت اطلاع رساني و حمايت از اهل قلم ، به خبررساني در مورد بيماري وي و جلب نظرات مسئولان فرهنگي كشور دراين زمينه پرداخت كه درخروجي خبرگزاري قابل رويت است ، اما نامه به رئيس جمهور توسط خود اهل ادب نوشته شد و خبرگزاري فقط خبر ارسال اين نامه به رئيس جمهوري را مخابره كرد!
و اما درباره خبر تخصيص بودجه 450 ميليون توماني به انجمن شاعران ايران كه ازسوي مسئولان اين انجمن به عنوان اطلاعات كذب از آن ياد شده ذكر دو نكته خالي از لطف و فايده نيست ، اول اين كه چرا مسئولان اين انجمن درهمان ابتدا نسبت به تكذيب خبر اقدام نكردند؟! علي رغم اين كه هر روز به تعداد منتقدان و معترضان افزود مي شد . در ثاني خبرگزاري مهر خبر فوق را بر اساس سخنان رسمي " يك مقام دولتي درسازمان مديريت و برنامه ريزي " منتشر كرده است ومنبع خبر تا همين امروزنيزرقم فوق را تاييد مي كند.
اما اين كه بودجه مصوب ، به گفته مديرعامل انجمن شاعران ايران در اختيار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است ، يا از طريق اين وزارتخانه پرداخت مي شود موضوعي ثانوي است كه در نوع خود قابل پيگيري است ، كه البته " عبدالرحيم سعيدي راد " نيز در گفته هاي خود صريحا به اين كه بودجه فوق ، در ابتدا در اختيار وزارت ارشاد قرار گرفته و سپس به مجموعه فوق الذكر داده مي شود ، اشاره كرده است ، البته آنچه مسلم است تخصيص بودجه اي دولتي به اين تشكل است كه قطعا براي ادبيات كشور و فعالان اين وادي هزينه خواهد شد.
" مهر" لازم مي داند به توضيحات خود اين نكته را بيافزايد كه مقصودش ازخبررساني درمورد عملكرد انجمن ها وتشكل هاي فرهنگي و ادبي از جمله " انجمن شاعران ايران " صرفا اطلاع رساني بوده ، نه اين كه تعرضي متوجه حيثيت جامعه ادبي كشور شود ، بركسي پوشيده نيست كه خواست به حق خيل چندين هزارنفري شاعران دراقصي نقاط اين سرزمين ادب پرور ، ازمجموعه اي كه عنوان خود را به كل " ايران " تعميم داده و ازمحــل بودجه هاي دولتي و بيت المال استفاده مي كند ، مبني بر تشويق معنوي ، احقاق حقوق حرفه اي و حمايت از جريانهاي سالم ادبي ، به ويژه ادبيات انقلاب و ادبيات ديني به جا و قابل ملاحظه است و " پاسخگويي " بديهي ترين اصلي است كه مي تواند موجب دلگرمي اهل ادب و ايجاد وفاق و همدلي بين هيات مديره اين " خانه " و " شاعران " باشد.
لذا باز هم به اميد و انتظار تعامل و پاسخگويي به اهل ادب خواهيم ماند.
نظر شما