هوشنگ پاکدل در گفتگو با خبرنگار مهر ، برقی کردن خطوط راهآهن با توجه به مزیتهای مختلف فنی، اقتصادی و اجتماعی را یکی از شیوههای مطلوب برای ارتقا راه آهن و افزایش بهره وری و ظرفیت خطوط به ویژه در مناطق با شیب و فراز زیاد و پرترافیک معرفی کرد.
وی افزود: در حالی استفاده اندک از سیستم برقی شبکه ریلی کشور از نقاط ضعف حال حاضر راه آهن محسوب می شود که طراحی خطوط کوهستانی و پر ترافیک جدید با فرض کشش برقی ممکن است منجر به کاهش هزینه اجرا شود.
معاون ساخت راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور با بیان اینکه امروز تنها یک محور ریلی برقی در کشور در دست بهره برداری است، تصریح کرد: تنها خط برقی شبکه ریلی کشور، محور تک خطه تبریز – جلفا به طول 149 کیلومتر است که برای غلبه بر شیب مسیر و امکان افزایش سرعت در سالهای پیش اجرا و فعال شده است.
وی با تاکید بر توسعه راه آهن بر مبنای کشش برقی از ایجاد یک مسیر ریلی برقی در مسیر تهران – قم – اصفهان خبر داد و اعلام کرد: این محور دوخطه بوده و دلیل ایجاد آن لزوم دستیابی به سرعت بالا در مسیر تهران- قم -اصفهان (که نیازمند کشش برقی است) می باشد.
پاکدل در خصوص بخش نخست این پروژه، گفت: مسیر قم - اصفهان به طول 280 کیلومتر به عنوان بخش اول اجرای این پروژه می باشد که تا کنون زیرسازی آن 35 درصد پیشرفت داشته است و همچنین اسناد EPC آن نیز برای طراحی برقی کردن شبکه تهیه شده است.
وی با بیان اینکه تکمیل برقی کردن باید بوسیله پیمانکار انجام شود، افزود: طراحی انتقال برق و اتصال پروژه به به شبکه سراسری در حال تکمیل است.
معاون ساخت راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور اظهار داشت: هم اکنون بلاک راه آهن آذر شهر – تبریز توسط شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران در دست برقی شدن است.
پاکدل در خصوص محورهای آماده برای اجرا اعلام کرد: مناقصه برقی کردن محور تهران – مشهد به طول 926 کیلومترکه دارای مجوز اجراست بزودی تجدید خواهد شد.وی دلیل اجرای این طرح را افزایش ظرفیت، ارتقا بهره وری و کاهش مصرف سوخت دانست.
وی با اشاره به پروژه برقی کردن راه آهن محور بافق - بندرعباس ، تصریح کرد: نحوه تامین مالی اجرای این پروژه به صورت سرمایه گذاری غیر دولتی (BOT) بوده که دارای تفاهم نامه و مجوز از ستاد سرمایه گذاری وزارت است.
معاون ساخت راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور طول این مسیر دوخطه را 620 کیلومتر معرفی کرد و گفت: خط ریلی این محور از ابتدا با فرض کشش برقی طراحی و ساخته شد که به دلیل محدودیت منابع مالی برقی کردن آن تاکنون به تعویق افتاد است این در حالی است که به لحاظ حجم بالای ترابری باری برقی کردن این محور برای افزایش ظرفیت، افزایش سطح خدمات و کاهش مصرف سوخت دارای توجیه بسیار بالایی برخوردار است.
پاکدل در ادامه در خصوص برخی پروژه های در دست مطالعه برای برقی کردن راه آهن اعلام کرد: در حال حاضر مطالعات امکان سنجی مسیر ریلی دو خطه تهران – مشهد با امکان جا به جایی با سرعت 350 کیلومتردر ساعت به طول 890 کیلومتر انجام شده است و اجرای آن مد نظر مسئولین است.
وی در ادامه به مسیر ریلی اصفهان - اهواز اشاره کرد و اظهار داشت: با وجود حجم تقاضای ترابری در این مسیر برای ایجاد ظرفیت مناسب ، ارتقا بهره وری و ایجاد کشش برقی در طول مسیر ، مطالعات امکان سنجی لازم انجام شد.
معاون ساخت راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور با بیان اینکه این محور به صورت دو خطه و با طول 545 کیلومتر است، اظهار داشت: اجرای این طرح با هدف تحول در شبکه راه آهن کشور و ارتباط مناسب قطب جمعیتی، باری و استراتژیکی خوزستان به شبکه ترابری ریلی کشور مورد توجه مسئولان کشور است.
پاکدل به توسعه خط راه آهن تهران – میانه به عنوان طرح بعدی مطالعه شده اشاره کرد و گفت: ایجاد خط دوم همراه با اصلاح مشخصات هندسی خط موجود به طول 440 کیلومتر طراحی شده است که دارای مجوز اجر می باشد.
وی در ادامه به محور دوخطه میانه – تبریز به طول 205 کیلومتر که در دست اجراست اشاره کرد و اظهار داشت: در حال حاضر مطالعات امکان سنجی برقی کردن مسیر تهران – تبریز به طول 645 کیلومتر (با فرض اجرای خط دوم تهران – میانه و دوخطه میانه – تبریز ) انجام شده است که نشانگر توجیه مناسب آن به لحاظ حجم تقاضای بالای باری و مسافری محور و کاهش مصرف سوخت و ارتقا خدمات می باشد.
معاون ساخت راه آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور در پایان افزود: برقی کردن محور موجود دورود - اندیمشک به عنوان یکی از راهکارهای افزایش ظرفیت این محور در حد امکان سنجی مطالعه شده است و راه آهن جمهوری اسلامی ایران نیز پیگیر عملیاتی شدن آن است.
نظر شما