به گزارش خبرنگار مهر در همدان، در کوچههای تاریخ که به عقب بازگردیم، پس از تولد زبان و خط به کسانی میرسیم که در مسیر گسترش فکر سهم داشتند به نحوی که در کوچههای تاریخ از یک طرف میتوان ماشینهای چاپ امروزی را دید که انبوهی از اطلاعات را در مسیر زندگیهای ما به حرکت در میآورند و از طرف دیگر کسانی را که در دوران دوری مردمان از فکرهای مفید، برای جبران این کمبود از روی معدود کتابهای موجود رونویسی میکردند تا تعداد بیشتری از آن کتابها در دسترس باشد.
شاید وقتی که گوتنبرگ برای نخستین بار ماشین چاپ را اختراع کرد و کار چاپ را انجام داد، هرگز تصور نمیکرد که اختراعش تا این اندازه مورد توجه مردم قرار گرفته و به سرعت در جهان گسترش یابد چراکه امروزه صنعت چاپ سهم بزرگی را در جوامع مختلف دنیا به خود اختصاص میدهد و از مدارس، کتابخانهها و ادارههای کوچک گرفته تا سازمان، وزارتخانهها و بخشهای مهم هر کشور هر یک به نوعی به وجود این صنعت نیازمندند.
اما در این خصوص چاپخانه داران همدانی با مشکلات بسیاری روبرو هستند که آینده این صنعت را در این منطقه مبهم کرده است.
واسطه ها، سفارش شرکت های دولتی را از همدان خارج می کنند
رئیس اتحادیه صنف چاپخانه داران استان همدان که از 15 سالگی کار چاپ را نزد پدر خود فرا گرفته و هم اکنون پس از گذشت سال ها به عنوان مدیر چاپخانه ندای اکباتان فعالیت میکند، گفت: وجود واسطههایی که سفارش شرکتها و ادارات دولتی را از استان خارج کرده و به چاپخانههای سایر استانها منتقل میکنند، مهمترین مشکل این بخش از صنعت به شمار میرود.
وی با بیان اینکه این کار موجب کم شدن سفارشها، تعطیلی چاپخانهها و در نهایت اخراج کارگران میشود، اظهار داشت: فرستاده شدن کارهای سفارشی استان همدان به تهران باعث شده است تا مشکلات و معضلات عدید های برای صنعت گران و چاپخانه دارن استان همدان به وجود آید.
کانونهای تبلیغاتی معضل اصلی چاپخانه داران همدان هستند
وی کانونهای تبلیغاتی را مشکل و معضل اصلی چاپخانهداران استان همدان برشمرد و گفت: اکثر کارهای سفارشی بعد از دریافت توسط کانونهای تبلیغاتی به چاپخانههای تهران منتقل می شود که این امر موجب افت سفارش کار در استان همدان شده است.
زرگریان با بیان اینکه حتی دستگاههای اداری نیز سفارشات خود را به افراد غیرمتخصص و کانونهای تبلیغاتی میدهند، افزود: در همین راستا چندین مورد شکایت توسط ادارههای دولتی و شرکتهای مختلف برای دریافت دستمزدهای گزاف توسط اشخاص و دفاتر تبلیغاتی به اتحادیه تسلیم شده است، اما این کانونها زیر نظر اتحادیه فعالیت نمیکنند و بسیاری از آنها متاسفانه مجوز فعالیت هم ندارند.
بسیاری از کانون های تبلیغاتی همدان مجوز فعالیت ندارند
رئیس اتحادیهچاپخانه داران استان همدان ادامه داد: به منظور ساماندهی دفاتر تبلیغاتی و کاهش مشکلاتی از این دست، تاکنون چندین نوبت مکاتبات اداری با اداره ارشاد داشتهایم تا استانداری مانع فعالیت شرکتهای بدون مجوز شود ولی تاکنون با عکس العملی از سوی استانداری روبرو نشدهایم.
وی در ادامه افزود: کمبود امکانات اعتباری و تسهیلات بانکی از دیگر معضلات چاپخانه داران استان همدان است.
مهدی زرگریان گران بودن دستگاههای چاپ و ملزومات این کار نظیر کاغذ، مرکب و مقوا را از دیگر مشکلات چاپخانهداران استان اعلام کرد و گفت: این مشکل و کمبود کار موجب شده تا بیشتر چاپخانهها نتوانند وامهای سنگینی را که برای خرید ماشینها و دستگاههای مدرن چاپ از بانکها گرفتهاند پرداخت کرده و تعطیل شوند.
موافقت نامه های ایجاد چاپخانه، قربانی نبود اعتبار می شوند
زرگریان با بیان اینکه خوشبختانه اداره ارشاد همدان با چاپخانهداران همکاریهای لازم را داشته و موافقت اصولی برای تاسیس چاپخانههای جدید را دادهاند، گفت: موافقتنامه ها تنها یک سال فرصت دارد و چاپخانه داران باید در این فاصله زمانی تجهیزات خود را مستقر و نصب کنند، اما به دلیل عدم همکاری بانکها و نبود اعتبارات لازم، به زودی این موافقتنامهها باطل خواهد شد.
مهدی زرگریان بیان داشت: در سالهای گذشته در استان همدان نمایشگاه چاپ و بستهبندی برپا بود، اما متاسفانه عدم استقبال شرکتها و چاپخانهداران باعث شد تا از ادامه برگزاری نمایشگاههای استانی منصرف شویم.
زرگریان ضمن بیان این که چاپخانهداران در گسترش فرهنگ نقش مؤثری را ایفا میکند، اعلام کرد: مسؤلان باید نمایندگان این صنف را که با سرمایهگذاری شخصی فعالیت میکنند، پذیرا باشند.
کادر چاپخانه های همدان تخصص و دانش لازم را ندارند
مسئول امور فرهنگی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان نیز با بیان اینکه کادر چاپخانه های استان همدان فاقد تخصص و دانش لازم برای فعالیت در این زمینه است، گفت: در چاپخانه های استان همدان تجربه با آموزش و تخصص همراهی ندارد و بیشتر کارهای چاپی بر مبنای تجربیات شکل گرفته است.
مجید فروتن اظهار داشت: افراد شاغل در چاپخانه های استان کمتر از تخصص و دروس دانشگاهی برخوردار هستند.
وی امکانات و تجهیزات چاپخانه های استان همدان را مناسب ارزیابی کرد و افزود: برای کارهای چاپی استان نیاز نیست از امکانات دیگر استان ها استفاده شود.
فروتن خاطر نشان کرد: بعد از چاپ، متاسفانه چاپخانه های استان دارای مشکلاتی هستند به خصوص در حوزه صحافی و بسته بندی که نواقص زیادی به دلیل به روز نبودن وجود دارد.
نصرت الله طاقتی احسن، مدیر چاپخانه "پیام رسانه" نیز با اشاره به اینکه با راه اندازی نخستین چاپخانه رول تخصصی غرب کشور چاپ بیش از 35 نشریه محلی شهرهای غرب کشور دراین چاپخانه انجام می شود، گفت: نبود چاپخانه رول در غرب ایران یکی از موانع پیشرفت و توسعه نشریات محلی در استان های غربی بود که با راه اندازی این چاپخانه تا حدودی نیاز رفع شده است.
حجم کاردر قیاس با میزان سرمایه گذاری اندک است
طاقتی در توضیح مشکلات پیش روی این حرفه در استان همدان، مقرون به صرفه نبودن سرمایه گذاری را مورد بحث قرار داد و با اشاره به اینکه صنعت چاپ نیازمند سرمایه گذاری کلان است، گفت: دستگاه های به کار رفته در چاپخانه پیام رسانه ساخت آلمان است و میزان کار به اندازه حجم سرمایه گذاری نیست.
وی گفت: تیراژ پایین روزنامه ها در ایران و بالاخص استان همدان باعث شده که خرید ماشین های نو و جدید مقرون به صرفه نباشد و ماشین آلات دسته دوم نیز مشکلاتی را ایجاد کند.
هیچ سازمانی به آموزش حرفه ای فعالان چاپ وارد نشده است
وی نبود نیروی متخصص را مهمترین مشکل این بخش عنوان کرد و با بیان اینکه کارگران بیشترچاپخانه ها در ایران تجربی هستند، افزود: در استان همدان هیچ سازمانی به صورت تخصصی به آموزش حرفه ای فعالان این عرصه وارد نشده است که این امر نیز مشکلاتی را در پی دارد.
طاقتی با تاکید بر اینکه سازمان آموزش فنی و حرفه ای و دانشگاه علمی کاربردی باید در این حوزه وارد شوند، اظهار داشت: چاپخانه پیام رسانه با 670 میلیون تومان سرمایه گذاری در استان همدان راه اندازی شده است که سهم عمده ای از این اعتبار آورده شخصی است.
وی گفت: این چاپخانه اولین چاپخانه خصوصی رول در غرب کشور است که همدان را پس از شهرهای تهران، مشهد، شیراز و اصفهان در ردیف پنجمین شهر کشور در کسب تکنولوژی چاپ نشریات و کتاب با دستگاه های رول قرار می دهد.
وی با تاکید براستفاده مدیران ادارات و نهادهای دولتی و خصوصی از ظرفیت ایجاد شده و همکاری با این چاپخانه، گفت: باید حوزه نشر و چاپ استان همدان مورد توجه قرار گیرد چرا که متاسفانه بخش زیادی از کارهای چاپی استان همدان به تهران ارسال می شود.
با نگاهی به وضعیت حاکم بر استان همدان به وضوح مشاهده می شود که اگر فضای فعلی تغییر نکند و چاپخانه داران همچنان با این مشکلات دست و پا گیر روبرو باشند آینده خوبی در انتظار صنعت چاپ استان همدان نخواهد بود و شاید ورشکستگی دامن آنها را بگیرد.
نظر شما