۶ مهر ۱۳۸۹، ۹:۰۰

معاون وزیر خارجه روسیه :

ایران تاثیرگذارترین کشور منطقه است/ مسئله تبادل سوخت پیگیری می شود

ایران تاثیرگذارترین کشور منطقه است/ مسئله تبادل سوخت پیگیری می شود

معاون وزیر خارجه روسیه در گفتگویی موضع کشورش را در قبال ایران، موضوع هسته ای تهران، مشارکت فعال منطقه ای جمهوری اسلامی بویژه در افغانستان و عراق بر شمرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، "سرگئی ریابکف" در گفتگو با رادیو "صدای روسیه" موضع کشورش را در قبال موضوع هسته ای ایران، مشارکت ایران به عنوان یک قدرت منطقه ای در حل مسائل منطقه ای از جمله عراق و افغانستان بر شمرد.

متن مصاحبه مذکور که در وب سایت رسمی وزارت امور خارجه روسیه منتشر شده، بصورت پرسش و پاسخ به شرح زیر است:

سوال: وزرای امور خارجه ایالات متحده، روسیه، بریتانیا، آلمان، فرانسه و چین چشم‌اندازهای ادامه گفتگو در مورد برنامه اتمی ایران را در نیویورک بررسی کردند.  جلسه گروه 1+5 در مورد ایران برگزار شد. نتایج آن چه بود؟

جواب: ما از نتایج ملاقات گروه 1+5 در سطح وزرا راضی هستیم. در این مذاکرات سه عنصر اصلی بودند که عبارت بودند از تأیید وحدت گروه 1+5 ، تأیید تمایل ما به گفتگو با ایران و آغاز هر چه سریع تر آن و آخر اینکه گفتگو باید از دو بخش تشکیل شده باشد. بخش اول بررسی نگرانی های مربوط با برنامه اتمی از طرف گروه 5+1 و ایران است و بخش دوم بررسی امور تبادل سوخت برای راکتور تهران در چارچوب این گفتگوها می باشد. باید بررسی پیشنهادهای مربوط به تبادل سوخت و بررسی امور فنی از سر گرفته شود. نظر همه در این مورد مساعد است. منتظر واکنش طرف ایرانی هستیم.

س: گفتید که پیشنهادهای گروه 1+5 در مورد مسئله اتمی ایران باید دوباره مطرح شود. آیا این امر بطور مشخص در جلسه بررسی شد و آیا گروه 1+5 آماده مطرح ساختن دوباره این پیشنهادها است؟

ج: این مسئله مطرح شد. ما به کرات به شرکای خود پیشنهاد کرده ایم به پیشنهادهایی که گروه 1+5 در سال 2008 به عنوان اساس مذاکره مطرح کرده بود بار دیگر بدقت توجه کنند. سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در جریان ملاقات نیویورک بار دیگر اهمیت تجدید این پیشنهادها را مورد تأکید قرار داد. در مورد تصریح پارامترهای تبادل سوخت باید گفت اینجا هم دیدگاه با طراوت مورد نیاز است زیرا از دوران کار روی این نقشه بیش از یک سال سپری شده است. روندهای معینی در جریان است و برنامه اتمی ایران هم پیش می رود. علاوه بر این، 1+5 در رابطه با نقشه مبادله سوخت از طرف ایرانی پرسش هایی دارد. گروه وین از اعضای گروه 1+5 یعنی روسیه، فرانسه، ایالات متحده به علاوه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تشکیل شده و این گروه آماده ملاقات فنی به منظور ادامه گفتگوی سیاسی در مورد امور اتمی با تهران است.

در ملاقات فنی باید امور غیر سیاسی بررسی شود. اما در مورد مسائل سیاسی موضع گروه وین هماهنگ شده است. در رابطه با پیشنهادی که ایران همراه با برزیل و ترکیه در ماه می سالجاری مطرح کرده بود هم ملاحظات مشخصی موجود است. ضمناً نگرانیهای مختلف باعث نمی شود امر اساسی از دیدگاه ما پنهان بماند. امر اصلی این است که بعد از شکل گرفتن توافقات برزیل، ترکیه و ایران شانس نیل به سازش و پیشرفت در مورد تبادل سوخت راکتور تهران بالا رفته است.

س: آیا مهلت مشخصی موجود است؟ شما گفتید مواضع هم از طرف گروه وین و هم 1+5 هماهنگ شده است؟

ج: مهلت کار در حال حاضر دارد هماهنگ می شود. هماهنگی برنامه زمانی کار سهلی نیست ولی ما بر این باوریم که این مسئله در هر حال موضوع هفته های آینده است و نه چند ماه بعد. امیدواریم ملاقاتها طی پاییز سال جاری انجام شود.

س: روسیه به کرات پیشنهاد کرده بود ایران به تنظیم مسئله افغانستان جلب شود و این مشارکت شرایط مساعدی برای تنظیم مسئله اتمی ایران فراهم می کند. بنظر روسیه شرکت ایران در تنظیم مسئله افغانستان چطور می تواند باشد؟

ج: بدون شک ایران مهمترین بازیگر منطقه‌ ای می باشد. با توجه به نزدیکی فرهنگی و قومی ایران و افغانستان، با توجه به اشتراک زبان، معلوم است که ما نمی توانیم نفوذ ایران بر افغانستان را نادیده گیریم. اگر ما به بررسی جدی امور افغانستان با ایران بپردازیم به این ترتیب شانس تنظیم موفق این مسائل را بالا می بریم. جنبه دیگر کار خطر مواد مخدر افغانستان است. لازم به ذکر است ما در این راستا بطور دو جانبه با ایران همکاری می کنیم و بدون تعامل با ایران ایجاد مانع برای تجاوز مواد مخدری از افغانستان به خاک دیگر کشورها و از جمله روسیه دشوار خواهد بود.

ایران بازیگر بزرگ صحنه خاورمیانه هم می باشد. از حزب الله گرفته تا تنظیم اسرائیل و فلسطین ما در تمام موارد با موقعیتی مواجه هستیم که در آن باید عامل ایرانی در نظر گرفته شود و از شرکا هم دعوت می کنیم همین کار را بکنند. دیگر اعضای گروه 1+5 هم برش منطقه‌ ای کار با ایران را انکار نمی کنند. ما مسئله ایران را برای مثال با کشورهای خلیج فارس هم بررسی می کنیم و در نظر داریم این روال را ادامه دهیم. فکر می کنم پا به پای با اندوخته شدن نتایج مثبت در گفتگوی اتمی با ایران امکان تعامل باثمر در امور منطقه ‌ای هم گسترش پیدا می کند.

س: آیا آمریکاییها آماده اند پیشنهادهای روسیه را قبول کنند؟

ج: در مورد مشارکت منطقه ‌ای با ایران؟ من گفتم که مسائل مربوط به اثر منطقه ‌ای ایران بر اوضاع خلیج فارس مورد توجه شدید آمریکاییها است. آمریکاییها خودشان به کرات در ملاقاتهای گروه 1+5 با کشورهای خلیج فارس به منظور بررسی امور ایران شرکت داشتهاند.

س: برخی کارشناسان معتقدند ایران می تواند عمداً اوضاع افغانستان و عراق را حاد کند تا آمریکایی ها نتوانند بطور قطعی تر به برنامه اتمی ایران واکنش نشان دهند. نظر شما در مورد این استدلال چیست؟

ج: من فکر نمی کنم که اساسی برای مطرح کردن چنین اتهامی موجود باشد. روابط مذهبی در خاورمیانه ریشه های چند صدساله دارد. وقتی این امور با تصویر سیاست معاصر و روابط جاری در زمینه امنیتی منطبق می شود منظره خیلی درهمی بوجود می آید. نمی شود گفت که برفرض شیعیان خاورمیانه نیروی قطعاً ایران گرا هستند. این امر به معنی ساده انگاری خواهد بود.

از طرف دیگر ما نمی توانیم مشاهده نکنیم که ایران همراه با توسعه و تقویت امکانات تکنولوژیک و توان نظامی خود نقش برجسته تری در منطقه ایفا می کند. ولی مسئله این نیست که ما مقاصدی را به ایرانیها نسبت می دهیم یا خیر. سؤال این است که امکانی برای انتقال به دستور کار سازنده تر پیدا شود که کشورهای منطقه را متحد کند نه اینکه بین آنها شکاف برقرار کند. در این رابطه افکار سازندهای وجود دارد. برای مثال می شود به پیشنهاد ایجاد حوزه عاری از تسلیحات کشتار جمعی در خاورمیانه اشاره کرد. بحث در این مورد خیلی وقت است ادامه دارد. ما امسال نتیجه خوبی به شکل توافق مندرج در مدرک نهایی همایش بازنگری عدم گسترش تسلیحات کشتار جمعی دریافت کردیم. همانا این امور به توجه نیاز دارد.

کد خبر 1159960

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha