به گزارش خبرگزاری مهر، تنها پنج نفر از 21 محققی که موسسه تامسون رویترز آنها را کاندیدای دریافت نوبلهای 2010 پیش بینی کرده است به صورت خاص در موسسه ها و دانشگاههای غیر آمریکایی فعالیت دارند.
لیست سالانه از پیش بینیهای برندگان نوبل سال 2010 این موسسه اطلاعاتی بر اساس تحلیلهای این موسسه از سابقه درخشان دانشمندان آماده شده است. این موسسه از سال 2002 تا کنون توانسته پیش بینی های درستی از برندگان نوبل اقتصاد، فیزیک، شیمی، و پزشکی یا فیزیولوژی داشته باشد. تامسون رویترز از سال 2006 برای هر یک از جوایز نوبل سالانه سه پیش بینی جدید انجام می دهد اما در عین حال پیش بینی های سال گذشته خود را نیز برای افزایش احتمال درستی پیش بینی ها مد نظر قرار می دهد.
لیست امسال تامسون رویترز تعداد زیادی از دانشمندان دانشگاههای آمریکایی را در خود گنجانده است. دانشمندان خارج از آمریکا شامل "ارنست مک کولاچ" و "جیمز تیل" از موسسه سرطان اونتاریو هستند که به دلیل کشف سلولهای بنیادین می توانند برندگان نوبل پزشکی یا فیزیولوژی باشند.
"شینیا یاماناکا" که در هر دو دانشگاه کیوتو و کالیفرنیا حضور دارد نیز از کاندیداهای احتمالی نوبل شیمی خواهد بود. کیوتو همچنین منزلگاه دو دانشمند دیگر "سوسومو کیتاگاوا" و "عمر یاغی" است که از کاندیداهای تامسون رویترز برای انتخاب به عنوان برندگان نوبل شیمی به شمار می روند.
"توماس ابسن" از دانشگاه استراسبورگ به عنوان برنده احتمالی نوبل فیزیک و "جان مور" از دانشگاه ادینبرگ و مدرسه اقتصاد لندن به عنوان برنده احتمالی نوبل اقتصاد از جانب تامسون رویترز معرفی شده اند. پیش بینی شده است مور به دلیل فرمول بندی مدل اقتصادی درباره تاثیر شوکهای کوچک اقتصادی بر روی افت شدید بازده به دلیل محدودیت اعتباری، نوبل اقتصاد خود را با "نوبوهیرو کیوتاکی" از دانشگاه پرینستون تقسیم کند.
دیوید پندلبری که تحلیلگر بخش پیش بینی های نوبل تامسون رویترز به شمار می رود معتقد است پیش بینی نوبل اقتصاد یکی از پیچیده ترین پیش بینی ها است زیرا بحران اقتصادی بر روی برترین مطالعات اقتصادی سایه ای از تردید انداخته است. وی می افزاید هدف اصلی این پیش بینی ها نشان دادن میزان اعتبار شهرت و ارجاع به مطالعات دانشمندان به عنوان شاخصی قدرتمند برای درک میزان لیاقت آنها است.
به گفته پندلبری حضور پرشمار دانشگاههای آمریکایی شاخصی برای تعیین قدرت تحقیقاتی این کشور نیست زیرا معمولا جوایز نوبل به مطالعاتی اهدا می شود که چند دهه پیش انجام گرفته اند.
برندگان احتمالی نوبل شیمی
بر اساس گزارش تامسون رویترز برندگان احتمالی نوبل شیمی "پاتریک. او. براون" به خاطر ابداع و استفاده از ریزآرایه های دی ان ای از دانشگاه استنفورد، "سوسومی کیتاگاوا" و "عمر یاغی" به خاطر طراحی و تولید قالبهای فلزی متخلخل از دانشگاه کیوتو و کالیفرنیا لس آنجلس، "استفان. جی. لیپارد" به خاطر پیشگامی در مطالعات شیمی معدنی زیستی از دانشگاه کمبریج و MIT خواهند بود.
برندگان احتمالی نوبل اقتصاد
همچنین "آلبرتو آلسینا" از دانشگاه هاروارد، "نوبوهیرو کیوتاکی" از دانشگاه پرینستون، "جان. اچ. مور" از دانشگاه ادینبرگ و "کویم مورفی" از دانشگاه شیکاگو منتخبان احتمالی نوبل اقتصاد پیش بینی شده اند.
برندگان احتمالی نوبل پزشکی
تامسون رویترز "داگلاس کولمن" از لابراتورا جکسون و "جفری فریدمن" از دانشگاه راکفلر را به خاطر کشف لپتین، "ارنست مک کولاچ" و "جیمز تیل" از موسسه سرطان اونتاریو به خاطر کشف سلولهای بنیادین، "رالف استینمن" از دانشگاه راکفلر به خاطر کشف سلولهای دندریتی و "شینیا یاماناکا" از دانشگاه کیوتو به خاطر ایجاد سلولهای بنیادین iPS را شایسته دریافت نوبل پزشکی یا فیزیولوژی می داند.
برندگان احتمالی نوبل فیزیک
در زمینه فیزیک نیز دانشمندانی مانند "چارلز بنت" از دانشگاه جان هاپکینز، "توماس ابسن" از دانشگاه استراسبرگ، "لیمان پیگ" از دانشگاه پرینستون، "سائول پرلموتر" از دانشگاه کالیفرنیا برکلی، "آدم رایسز" از دانشگاه جان هاپکینز، "برایان اشمیت" از دانشگاه ملی استرالیا و "دیوید اسپرگل" از دانشگاه پرینستون به عنوان یک یا چند نفر از برندگان احتمالی نوبل فیزیک معرفی شده اند.
اسامی برندگان نهایی جایزه نوبل در ماه اکتبر اعلام خواهند شد. بر اساس اطلاعیه وب سایت رسمی آکادمی نوبل تاریخ اعلام برندگان نهایی جوایز نوبل در زمینه های فیزیک، شیمی، پزشکی، ادبیات، صلح و اقتصاد به ترتیب زیر خواهد بود:
پزشکی یا فیزیولوژی: دوشنبه 4 اکتبر 2010 ساعت 11:30 به وقت محلی در موسسه کارولینسکا در استکهلم سوئد
فیزیک: سه شنبه 5 اکتبر 2010 ساعت 11:45 به وقت محلی در آکادمی علوم سلطنتی سوئد
شیمی: چهار شنبه 6 اکتبر 2010 ساعت 11:45 به وقت محلی در آکادمی علوم سلطنتی سوئد در استکهلم
صلح: جمعه 8 اکتبر 2010 ساعت 11 صبح به وقت محلی در موسسه نوبل نروژ در اسلو
اقتصاد: دوشنبه 11 اکتبر 2010 ساعت یک عصر به وقت محلی در آکادمی علوم سلطنتی سوئد در استکهلم
آکادمی نوبل سوئد هنوز هیچ تاریخ دقیقی برای معرفی برنده نهایی نوبل ادبیات سال 2010 منتشر و اعلام نکرده است.
نظر شما