به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر مصطفی کمال پورتراب، در گفتوگو با روابط عمومی همایش بزرگداشت روز جهانی فلسفه گفت: هر چیزی در طبیعت دارای یک فلسفه وجودی است و همین نکته مؤید و نشانگر اهمیت وجود و شناخت فلسفه است.
وی افزود: با نگاهی به اطراف و عمیق شدن در موسیقی میتوان به کارکرد و جایگاه فلسفه در هنر پی برد و تعالی روح را در آن واکاوی کرد. موسیقی دارای وجوه فلسفی بسیاری است و در حقیقت همین اجزا وعناصر هستند که میتوانند موسیقی را بوجود آورند و روح بشر را به تعالی برسانند. البته این مسأله فقط در زمینه موسیقی فاخر مصداق دارد و در موسیقی نازل نمیتوان چنین برداشتهایی داشت.
این مدرس موسیقی همچنین با اشاره به اینکه فلسفه در تمام شئون اجتماعی نقش دارد، گفت: هنر به هیچ عنوان نمیتواند از فلسفه دور بماند. همانطور که هر چیزی در جهان فلسفهای دارد، هنر هم نمیتواند بدون فلسفه وجودی باشد و تأثیرش را بر زندگی فردی و اجتماعی اثبات کند. کما اینکه در گذشته هم افرادی مانند فارابی را داشتهایم که خود موسیقیدان بزرگی بوده است و در دوران خود هم در حوزه فلسفه و هم در حوزه موسیقی تأثیر شگرفی داشته است. موسیقی بر روی انسانها تأثیرات متفاوت و شگفتآوری دارد که این تأثیرات و کارکردها جز با شناخت و آگاهی از فلسفه امکانپذیر نیست.
نویسنده کتاب تئوری موسیقی همچنین با اشاره به آثار برتر موسیقی در دورههای مختلف درباره تفاوت علم و فلسفه و تأثیرات آنها در عرصه موسیقی، خاطرنشان کرد: وقتی آثار موسیقیدانهای بزرگی چون موتسارت، باخ، بتهوون و... را بررسی و ارزیابی میکنیم میبینیم جز با تجزیه و تحلیل فلسفی نمیتوان به رمز و رموز نهفته در آثار آنان پی برد و کشف ریزهکاریهای آثار آنان فقط با اتکا به فلسفه امکانپذیر است. بنابراین با اینکه علم در این زمینه تأثیرگذار است اما فلسفه هم از هنر و بهخصوص از موسیقی جدا شدنی نیست. در حقیقت دانش تمام ریزهکاریهای یک موضوع را بررسی میکند و باعت میشود با کمک فلسفه، بهتر و بیشتر به اندیشه درونی یک اثر پی ببریم.
همایش روز جهانی فلسفه، از سیام آبان تا دوم آدرماه سال جاری، از سوی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در کتابخانه ملی تهران برگزار خواهد شد.
نظر شما