به گزارش خبرنگار مهر، قلعه رئیسی در ضلع غربی شهرستان قلعه رئیسی و در 50 کیلومتری شمال غربی دهدشت از مناطق شهرستان کهگیلویه واقع شده است و روز 17 آذر سال77 به شماره 2181 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
این بنا، قلعه ای تدافعی و حکومتی بوده که در دوره پهلوی بخشهای دیگری به ساختمان آن اضافه شد. اضلاع چهارگانه قلعه در اطراف حیاط مرکزی به صورت دو طبقه بنا شده که طبقه پایین محل اسکان خدمتگزاران، انبارعلوفه غلات و اصطبل و طبقه بالا جایگاه حاکم نشین، خانواده اش و همچنین دیده بان و محافظان بوده است.
مسئولان سازمان میراث فرهنگی مدتها پیش طرح مرمت این اثر را به مشاور داده اند، اما با گذشت 12 سال از ثبت این بنا در فهرست آثار ملی، هنوز هیچ اقدام مرمتی برای این قلعه انجام نشده است.
یک کارشناس میراث فرهنگی در سازمان میراث فرهنگی استان کهگیلویه و بویراحمد درباره بی توجهی این سازمان نسبت به این اثر تاریخی به خبرنگار مهر گفت: یک طرح مرمتی باید بعد از تهیه به مشاور سپرده شود تا بررسی لازم انجام شود و پس از آن برای تصویب نهایی به سازمان مرکزی میراث فرهنگی ارائه شود که این روند کاری زمان بسیار زیادی را می طلبد.
وی ادامه داد: مسائل دیگری که باعث می شود روند انجام مرمت یک اثر تاریخی به ورطه فراموشی برسد و یا با مدت زمان بسیار طولانی انجام گیرد این است که اولویت مرمت آثار تاریخی مشهور و با سابقه تاریخی بیشتر و تزئینات زیباتر در اولویت سازمان میراث فرهنگی است و در آخر اگر بودجه سازمان میراث فرهنگی اجازه داد مرمت آثاری با سابقه تاریخی کمتر هم جزو پروژه های مرمت قرار خواهد گرفت!
یکی دیگر از کارشناسان سازمان میراث فرهنگی استان کهگیلویه و بویراحمد به خبرنگار مهر گفت: این قلعه تدافعی با معماری زیبایی که دارد می تواند یک مکان اقامتی مناسب برای مسافران و گردشگران باشد. همچنین از این قلعه می توان برای انجام فعالیتهای فرهنگی استفاده کرد. اما متاسفانه مسئولان سازمان میراث فرهنگی استان به دلیل اینکه آثار مهمتری در اولویت تخصیص بودجه قرار دارد این بنا را در حالت تخریب رها کرده اند. به گونه ای که اکنون در اتاقهای کناری این قلعه تاریخی روستاییان بی بضاعت بیتوته کرده اند.
وی ادامه داد: اگر سازمان میراث فرهنگی به دلیل نداشتن بودجه، از مرمت قلعه رئیسی سر باز می زند چرا آن را به بخش خصوصی یا ارگانی دیگر واگذار نمی کند تا برای انجام فعالیتهای فرهنگی تغییر کاربردی داده شود؟
این کارشناس میراث فرهنگی ادامه داد: بحث اهمیت به بناهای تاریخی را می توان به مردم یاد داد. به این معنا که مردم یاد بگیرند بنایی مانند قلعه رئیسی که یک اثر تاریخی ملی است چقدر اهمیت دارد و چطور باید از آن مراقبت کرد نه آنکه آن را به زباله دانی تبدیل کنند.
رحمت الله سلیمانی فارسانی، دبیر اتحادیه انجمنهای علمی دانشجویان باستانشناسی دانشگاههای کشور نیز در این باره به خبرنگار مهر گفت: بسیاری از آثار تاریخی ثبت شده در کشور وجود دارد که به خاطر ضعف مدیریتی سازمان میراث فرهنگی در حال از بین رفتن هستند.
وی توضیح داد: زمانی که اثری ثبت می شود، یعنی باید تحت حفاظت قرار گیرد. بنابراین هر فردی نمی تواند دخل و تصرفی در آن داشته باشد. اگر این اتفاق برای آن اثر تاریخی بوجود بیاید، باید مدیران ارشد سازمان پاسخگو باشند. هر چند که آثار و سایتهای تاریخی شهرهای دیگر هم چندان وضع بهتری ندارند.
بنابراین گزارش، مسئولان سازمان میراث فرهنگی استان کهگیلویه و بویراحمد همواره عنوان می کنند بودجه کارهای مرمتی این استان بسیار کمتر از استانهای دیگر است. اما امسال مدیرکل این سازمان در مصاحبه ای با خبرنگاران عنوان کرده بود در سفراخیر ریاست جمهوری به استان کهگیلویه و بویراحمد، بودجه مرمتی آثار تاریخی از هر سال بیشتر بوده است. مرادی اظهار امیدواری کرد که امسال بتواند مرمت آثار تاریخی را با جدیت بیشتری دنبال کند.
نظر شما