به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، بر اساس تصمیم نمایندگان ویژه رئیس جمهوری و به استناد اصل 127 قانون اساسی، نرخ خرید تضمینی محصول سویا در سال زراعی 89 - 88 حدود 53 هزار و 500 ریال ریال تعیین شده است.
این درحالیست که هزینه تولید یک کیلوگرم سویا شش هزار و 90 ریال از سوی کارشناسان برآورد شده است و پائین بودن نرخ خرید محصولات، کشاورزان را با مشکلات عدیده ای روبرو کرده است.
علاوه براین، محصول توت فرهنگی نیز در سال زراعی جاری به قیمت هر کیلوگرم سه هزار ریال از کشاورزان گلستانی خریداری شد که 100 تومان کمتر از نرخ هزینه های تولید بوده است.
پائین بودن نرخ تضمینی محصولات، دیر پرداخت شدن وجه محصولات، افزایش و گرانی قیمت نهاده های کشاورزی، کشاورزی گلستان را دستخوش مشکلات عدیده ای کرده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان با اشاره به اینکه نرخ خرید تضمینی سویا 535 تومان به ازای هر کیلوگرم است، گفت: برخی مسائل در کشاورزی تبعیت از مسائل جهانی دارد.
رمضانعلی جعفری بیان کرد: نرخ سویا در جهان افت کرده و دولت سال گذشته محصول سویای کشاورزان را هزار ریال گزانتر از قیمت جهانی این محصول خریداری کرده است.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر دولت تمهیدات لازم برای خرید محصولات زراعی در کشور و استان صورت داده است و در استان نیز نسبت به دایر شدن مراکز خرید اقدام شده است.
نماینده مردم علی آباد کتول در مجلس نیز گفت: قیمت سویا در دو سال گذشته ثابت مانده است و این امر به کشاورزان ضرر وارد کرده است.
80 درصد سویا کشور وارداتی است
اسدالله قره خانی افزود: تولید یک کیلوگرم سویا 609 تومان هزینه دارد، درحالیکه به ازای خرید آن 535 تومان پرداخت می شود.
وی اظهار داشت: درست که نرخ محصولات از سوی شورای عالی اقتصادی تعیین می شود ولی این نرخ متاثر از گزارشهایی است که از سوی استانها ارائه می شود.
وی یادآور شد: در حال حاضر 80 درصد سویای کشور وارداتی است و نیاز است از تولید کنندگان این بخش نیز حمایت بیشتری صورت گیرد.
این نماینده مجلس، به پرداخت با تاخیر وجه محصولات خریداری شده، اشاره و اضافه کرد: این امر نیز مشکلات کشاورزان را بیشتر کرده است.
بالا بودن هزینه های تولید، بروز خشکسالی سال جاری، کاهش سطح تولید، وجود دلالها و واسطه ها و پایین بودن نرخ خرید تضمینی این محصول، فعالان این بخش را برای تداوم فعالیت دلسرد کرده است.
این کشاورزان بر لزوم برنامه ریزی برای تغییر و تجدید نظر در نرخ جدید تعیین شده از سوی جهاد کشاورزی استان تاکید کردند.
55 هزار هکتار از اراضی کشاورزی گلستان در سال جاری به زیرکشت سویا رفته است و گرگان، علی آباد و کردکوی بیشترین میزان سطح زیرکشت این محصول را به خود اختصاص داده اند.
استان گلستان در کشت و تولید سه محصول دانه روغنی شامل سویا، کلزا و آفتابگردان رتبه نخست کشوری را داراست که گسترش و توسعه تولید این محصولات نیاز به حمایت دولت و برنامه ریزی مسئولان امر دارد.
نظر شما