دکتر سید یحیی یثربی در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد شرایط و پیش فرضهای یگ گفتگوی جدی فلسفی گفت: گفتگو یعنی تبادل نظر. یک گفتگوی علمی چطور اتفاق می افتد گفتگوی فلسفی هم همینطور اتفاق میافتد. دو یا چند ریاضیدان، فیزیکدان یا شیمیدان درباره مسائل ریاضی، فیزیک یا شیمی با هم تبادل نظر میکنند که مشکلی را حل کنند.
وی افزود: در مورد فلسفه هم متفکران میتوانند عین آنان تبادل نظر کنند این در صورتی است که فلسفهها با روش درست اجرا شوند یعنی تفکر فلسفی درست باشد اما اگر فلسفه به معنای مفاهیم و مسائل انتزاعی و بی مبنا باشد آنوقت هم گفتگو بعنوان آشنایی میشود مانند گفتگوی فرهنگها یعنی ما با فرهنگهای یگدیگر آشنا شویم .
استاد بازنشسته فلسفه و عرفان اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی در مورد تفاوت یک گفتگوی فلسفی با گفتگوهای سایر عرصهها نیز اظهار داشت: گفتگوی فلسفی باید از نوع گفتگوهای علمی باشد چون هردو به حقیقت مربوطند چطور دو فیزیکدان میخواهند بفهمند این جسم یا ماده چیست دو فیلسوف هم میخواهند بفهمند این ماده چیست این جامعه، این سیاست، این ریاست چیست بالاخره کار روی واقعیات است.
این محقق حوزه فلسفه اسلامی در باره نقش همایش روز جهانی فلسفه در گسترش گفتگوی فلسفی نیز گفت: شرایط ما بگونهای است که فقط میتوانیم مثل گفتگوی فرهنگها بنوعی مطالب خود را بگوییم و آنها هم بشنوند با هم تبادل نظر داشته باشیم چون برگزار کننده هم یونسکو است و یونسکو نگاهی فرهنگی به این همایشها دارد مثل این است که یک همایش بین المللی در فلان کشور در مورد لباس اقوام، ادیان یا آئینهایا جشنهای بزرگ ملتهای مختلف بگذارد یک نگاه فرهنگی دارد و اگر مرکزی مثل مرکزی که جایزه نوبل میدهد برگزار میکرد معنایی دیگر داشت.
نظر شما