به گزارش خبرنگار مهر، با آغاز فصل پاییز نوار ساحلی کشور در آبهای جنوبی شاهد مهاجرت میلیونها پرنده از مناطق سردسیر جهان به این مناطق و همین طور تخم ریزی انواع لاکپشتهای دریایی است. این در حالی است که به استناد آمارهای سازمان محیط زیست بیشترین تلفات لاکپشتها در این فصل سال اتفاق می افتد.
معاون محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست ایران با اشاره به تلفات ناشی از برخورد لاکپشتها با پروانه موتور قایقها و لنچهای صیادی به خبرنگار مهر گفت: لاکپشتهایی که به لایه های سطحی آب می آیند و بر روی آب شناور می شوند به دلیل برخورد با پروانه موتورها و همین طور به دام افتادن در تور صیادی تلف می شوند.
محمد باقر نبوی تاکید کرد: صیادان مراقب تور ریزی خود باشند و تا حد امکان از تلفات ناشی از تور ریزی غیر استاندارد پرهیز و برای نجات لاکپشتهای گرفتار شده تلاش کنند.
همچنین رئیس اداره محیط زیست چابهار در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به فصل مهاجرت پرندگان به این منطقه نسبت به فعالیت صیادان اظهار نگرانی کرد و گفت: برای صیادان منطقه کارگاههای آموزشی جهت آشنایی با محیط زیست دریایی و محیط طبیعی منطقه برگزار شده اما همچنان نگرانی از احتمال تلفات گونه های مهاجر و بومی منطقه در این فصل وجود دارد.
اشرف علی حسینی با تاکید بر آغاز به کار مبارزه با قاچاق و صید غیر قانونی گونه های وحشی افزود: فعالیتهای میدانی برای گشت و کنترل فعالیت صیادان متخلف آغاز شده اما باید با جدیت جلوی همکاری صیادان محلی با متخلفان حرفه ای را برای تخریب محیط زیست منطقه گرفت.
وی به مهاجرت انواع پرندگان کنار آبزی مانند انواع سلیم ها (سلیم خرچنگخوار) پلیکانهای پا خاکستری و گونه های متنوع مهاجر اشاره و تاکید کرد: به لحاظ کمی خلیج گواتر، خور گواتر، تالاب بین المللی لیپار میزبان هزاران گونه پرنده است.
حسینی خلیج گواتر را یکی از مکانهای ترانزیت مهاجرت پرندگان نام برد و اضافه کرد: انواع پرندگان مانند باتلان در دسته های 10 تا 12 هزار تایی در این فصل به سواحل جنوب شرق ایران مهاجرت می کنند که علاقه زیادی به تالابهای آب شیرین و رودخانه های جاری منطقه دارند.
وی ابلاغ دستور العمل شکار ممنوع به شکارچیان و صیادان منطقه را دلیلی برای اهمیت حفاظت از گونه های مهاجر در این فصل سال به مناطق جنوب شرق کشور ارزیابی کرد.
جغرافیای نسبتاً گرم ایران با آغاز فصل پاییز طبیعت دلخواه پرندگانی است که از سرمای طاقت فرسا گریزان هستند. با این حال کارشناسان 519 گونه پرنده را در ایران شناسایی کرده اند که حدود 90 گونه آنها مهاجران زمستان گذر به شمار میآیند.
طبق اظهارات کارشناسان از اواسط شهریور تا اواخر زمستان، سرزمین ایران میزبان گونه های نادری از پرندگان مهاجر است که از شمال به سمت مناطق جنوبی کوچ کرده اند. آغاز فصل سرما بهانه ای است تا پرندگان، مناطق سردسیر را برای پیدا کردن مکانی مناسب ترک کنند و در فرایند این کوچ به مناطق گرمتری مهاجرت کنند.
جمشید منصوری پرنده شناس در گفتگو با مهر معتقد است: با آغاز پاییز و شروع فصل سرما، حشرات می میرند یا به خواب زمستانی فرو می روند و برای پرندگان غذا بسیار کمیاب می شود به طوری که بسیاری از آنها ترک منزل می کنند تا برای یافتن غذا سر از مناطق گرم جنوب ایران دربیاوردند.
وی تاکید دارد: پرستوها، کوکوها، چکاوکها و بسیاری از پرندگان حشره خوار دیگر در پاییز مناطق سرد را ترک می کنند و به مناطق گرم می روند که در آنجا هوا گرمتر و خوراک فراوانتر است. آنها سپس در فصل بهار باز می گردند. کشور ما ایران که جغرافیایی به نسبت گرم دارد همه ساله و در آغاز فصل پاییز میزبان گونه های زیادی از پرندگانی است که مناطق سرد آسیایی را برای یافتن مکانی امن و گرم به سمت جنوب ترک کرده اند.
نظر شما