۱ آبان ۱۳۸۹، ۱۰:۳۱

ابراهیمی در گفتگو با مهر:

معلول باید از امکانات فرد سالم برخوردار باشد/ گوانگجو سکوی پرتاب لندن

معلول باید از امکانات فرد سالم برخوردار باشد/ گوانگجو سکوی پرتاب لندن

دبیر کل کمیته ملی پارالمپیک با بیان اینکه امکانات کشور باید به گونه‌ای باشد که افراد معلول هم بتوانند همپای افراد سالم به ورزش بپردازند، گفت: بعضی از ورزشکاران معلول توانایی‌ها و استعدادهایی دارند که در افراد سالم هم دیده نمی شود.

به گزارش خبرنگار مهر، غلامرضا ابراهیمی با حضور در خبرگزاری مهر در خصوص وضعیت حال حاضر ورزش معلولان و اهدافی که کمیته ملی پارالمپیک برای آینده این بخش از ورزش کشور متصور است، سخن گفت. کاروان ورزشی ایران تحت عنوان "محرم" با حضور 156 ورزشکار در نخستین دوره بازی های پاراآسیایی معلولان شرکت خواهد کرد.

دبیرکل کمیته ملی پارالمپیک در مصاحبه مشروح خود با خبرنگار مهر، توضیحاتی کامل در خصوص این بازی‌ها و در مجموع ورزش معلولان ایران ارائه کرد که از نظر می گذرانید:

* خبرگزاری مهر: پیش بینی برای عملکرد ورزشکان کشورمان در  بازی‌های پارالمپیک آسیایی چیست؟

غلامرضا ابراهیمی: بررسی آمار و ارقام و اینکه بدانیم جایگاه ورزشکاران کشورمان کجاست، خبر خوبی به حساب می آید اما بدرستی نمی توان آمار دقیقی ارائه کرد، چراکه بازی‌های آسیایی جایی نیست که کشورها با تیم دوم خود حضور پیدا کنند و برای همین رقابت دشواری را متصور هستیم.

* اما شما در نشست خبری پیش بینی کسب 60 تا 70 مدال را کرده بودید، کاروان ایران توان کسب این تعداد مدال را دارد؟

- ببینید کسب مدال تابع یکسری متغیرهاست. به عنوان مثال یک دوچرخه سوار برای اینکه مقام بیاورد با مجموعه‌ای از عوامل نظیر  سرعت باد، میزان رطوبت هوا و وضعیت حریفان خود روبه‌روست. ما فقط می توانیم آنالیز کنیم وگرنه شرایط فنی تیم‌ها و بازیکنان و مسائلی از این دست، در نوع عملکرد یک ورزشکار تاثیرگذار است. اما چنانچه رویدادها طبق پیش بینی ما پیش برود کسب 60 تا 70 مدال دور از دسترس نیست.

* آیا شرایط تیم میزبان را هم در مدال‌آوری ورزشکاران ایران تاثیرگذار می دانید؟

- بی تردید همین طور است. شما ببینید در بازی‌های آسیایی دوحه، مهدی بی باک عملا برنده دیدار مقابل تکواندوکار قطری بود اما لابی کشور میزبان با برگزارکنندگان بازی‌ها باعث شده بود که به وضوح حقش را ضایع کنند. چین در عرصه ورزش کشور پیشرفته‌ای است اما باید پذیرفت که شرایط میزبان در نوع مدال‌آوری تیم‌ها و  ورزشکاران تاثیرگذار است.

* به نظر می رسد بازی‌های آسیایی فرصتی است برای پارالمپیک 2012 لندن. اینطور نیست؟

- به عقیده من در عرصه ورزش باید "فرآیند محور" بود. بی تردید حضور ما در بازی‌های آسیایی به افزایش سطح کیفی ورزشکاران کشورمان خواهد انجامید. بحث مدال‌آوری خوب است اما ما در بازی‌های آسیایی پیش از اینکه باید به فکر کسب مدال باشیم باید فرآیند توسعه را در نظر بگیریم که در نهایت به موفقیت در میدان‌های مهمتر نظیر لندن خواهد انجامید.

* شما در این گفتگو از متغیرها یاد کردید. آیا این متغیرها فقط در مورد ورزش ما صدق می کند. به عنوان مثال آیا دیگر کشورها نمی توانند از آن به عنوان یک عامل تاثیرگذار یاد کنند؟

- متغیرها در مورد همه کشورها مصداق پیدا می کند اما برای ما بیشتر است. یکی از عواملی که موجب می شود یک ورزشکار در رقابتی به نتیجه قابل قبولی دست پیدا کند، حضور در بازی‌های تدارکاتی است. آنجاست که ورزشکار جلو افتادن و عقب افتادن از رقیب خود را تجربه می کند و با شرایطی ملموس پا به یک رقابت خارجی می گذارد. باید تلاش کنیم با حضور در مسابقات تدارکاتی بیشتر، توان ورزشکاران خود را ارتقا دهیم.

* ایران از پارالمپیک 2008 پکن به دلیل اخراج تیم بسکتبال با ویلچر خاطره خوشی ندارد. آیا این امیدواری وجود دارد که این تیم زودتر از موعد محرومیت خود را پشت سر گذاشته و به پارالمپیک 2012 لندن برسد؟

- تیم بسکتبال با ویلچر ایران در پکن، مایه شگفتی همگان شد. این تیم می توانست یکی از امیدهای قهرمانی گوانگجو و یکی از مدعیان سکوی لندن باشد با این حال تا سال 2013 محروم است. ما تلاش‌هایی را انجام داده‌ایم تا این تیم را رفع تعلیق کنیم و چنانچه بتوانیم این کار را انجام دهیم و به یکی از رقابت‌های کسب سهمیه لندن برسیم، این تیم را قطعا در این بازی‌ها خواهید دید. ضمن اینکه در تلاش هستیم تا مقدمات حضور بازیکنان تیم بسکتبال با ویلچر را در گوانگجو فراهم آوریم تا از نزدیک شاهد برگزاری رقابت‌ها باشند و انگیزه لازم برای حضور در رقابت‌های آتی را پیدا کنند.

* در بازی‌های پاراآسیایی آیا جوانگرایی در دستور کار کمیته ملی پارالمپیک قرار دارد؟

- همین طور است. ما در بسیاری از رشته‌ها با میانگین سنی پایین‌تری در مسابقات حضور پیدا خواهیم کرد. ما در رشته‌هایی چون والیبال نشسته، وزنه برداری، فوتبال 5 نفره و 7 نفره حتی ورزشکاران 17، 18 ساله داریم. سیاست کلی کمیته ملی پارالمپیک جوانگرایی و سرمایه گذاری بر روی پارالمپیک 2012 لندن است. این بازی‌ها می تواند سکوی پرتاب ما برای رقابت‌های آتی از جمله پارالمپیک لندن باشد.

* مسئولان ورزش معلولان کشورمان بارها اعلام کرده‌اند که توجه به ورزش همگانی برای آنها در اولویت قرار دارد. از سویی مشاهده می کنیم تنها افرادی که بخت کسب مدال را دارند برای حضور در گوانگجو انتخاب می شوند. آیا در این میان بین گفته و عمل مسئولان تناقض دیده نمی شود؟

- هدف اصلی ما همگانی کردن ورزش است. اساسا شما برای اینکه بتوانید در بازی‌هایی چون پاراآسیایی و پارالمپیک شرکت کنید نیاز به نیروهای مستعد دارید و ما این نیروها را با همگانی کردن ورزش کشف می کنیم. البته اعتقاد دارم میدان‌هایی چون بازی‌های آسیایی و پارالمپیک جای کسب تجربه نیست و ورزشکار باید در تورنمنت‌ها به تجربه لازم دست پیدا کند. ما از کمیت است که می توانیم به کیفیت برسیم.

* به نظر می رسد مسئولان پارالمپیک تمایل بیشتری به ورزش قهرمانی نشان می دهند و ورزش را بیش از آنکه وسیله بدانند، هدف می دانند.

- با این نظر موافق نیستم. اصلی‌ترین هدف ما این است که معلولان را از خانه‌هایشان بیرون بیاوریم و آنها را به تحرک واداریم. البته در این راه باید مسائل انگیزشی را در نظر گرفت که حضور در رقابت‌های آسیایی و جهانی می تواند به شور و اشتیاق این افراد کمک کند. ما هر چه قله را مرتفع‌تر ببینیم، مسیر را خوب تر ترسیم می کنیم. اما اگر ورزشکاری را به رقابت های پاراآسیایی می فرستیم که شانس کسب مدالش بیشتر است بدین خاطر است که یک مدال می تواند سرنوشت کل کاروان را تغییر دهد.

* وضعیت وزش معلولان را در کشور چگونه می بینید؟ آیا این شرایط به گونه ای است که امکانات برای همه به طور یکسان فراهم باشد؟

- شما یک فرد سالم را در نظر بگیرید که ساک خود را روی دوشش می گذارد و رهسپار یک سالن ورزشی می شود. اکنون یک فرد معلول ویلچری را در نظر بگیرید که برای حضور در سالن ورزشی با چه مشکلاتی روبه‌روست. آنها مشکل تردد و عبور و مرور دارند و در بسیاری از مواقع با آژانس باید جابه‌جا شوند که این امر هزینه در بردارد. البته با گشایش سالن‌های ورزشی فدراسیون جانبازان و معلولان در ضلع شمالی ورزشگاه شیرودی، مشکلات بسیاری از تیم‌ها حل شده با این حال کافی نیست. البته نگاه مسئولان بهتر شده و بعضا شاهدیم که در گوشه و کنار این شهر، سالن‌هایی برای معلولان و نابینایان احداث می شود با این حال با توجه به جمعیت بالای معلولان کشورمان، رسیدگی باید ببیشتر شود.

* تیم والیبال نشسته ایران قهرمان پنج دوره بازی‌های پارالمپیک است. با این حال لیگ کشورمان آنگونه که باید و شاید رسانه‌ای نمی شود. آیا این را می توان یکی از معضلات ورزش معلولان برشمرد؟

- نگاه کنید یکی از مهمترین مواردی که باعث موفقیت یک رشته ورزشی می شود، بخش حامیان مالی است. اگر رقابت‌ها از طریق سیما پخش نشود، جذب حامی مالی دشوار است و باشگاه‌ها با کم توجهی مواجه خواهند شد. چه عیبی دارید تیم‌های باشگاهی کشور در کنار تیم‌های اصلی خود ، یک تیم فوتبال هفت نفره هم داشته باشند؟ این قضیه در مورد تیم های والیبال نشسته، بسکتبال با ویلچر، گلبال، دوومیدانی و وزنه برداری هم صدق می کند. شما باید از نزدیک بازی فوتبال پنج نفره که ویژه نابینایان است را ببینید تا متوجه بشوید این افراد از چه توانایی‌های بالایی برخوردارند. بعضی وقت‌ها اصلا شک می کنید که بازیکنان نابینا باشند.

* در ورزش ما معمولا عرف است که پس از شکست اقدام به راه اندازی کمیته شکست می کنند. آیا کمیته پارالمپیک هم برای ناکامی‌های احتمالی چنین چیزی را در دستور کار خواهد داشت؟

- نه ما به این جمله اعتقاد داریم : " تمرین سخت، مسابقه آسان". کمیته شکست در دستور کار ما قرار ندارد و سعی می کنیم با آنالیزهای پیش و پس از رقابت های گوانگجو، ارزیابی دقیقی از عملکرد ورزشکاران خود داشته باشیم.

* بعضا برخی ورزشکاران از کمبود امکانات گلایه می کنند. به عنوان مثال تیراندازان در سالن تیراندازی سالم‌ها تمرین می کنند. آیا فکری اساسی برای سالن ها نمی شود؟

- سایت تیراندازی کشورمان با 80 خط جزو بهترین‌ها در آسیاست. ما از آقای هاشمی ممنونیم که این امکانات را در اختیار ورزشکاران معلول هم قرار می دهد. در حالی که بعضا مشاهده شده بعضی از رشته‌ها که نمی خواهم نام ببرم حاضرند سالن‌هایشان خاک بخورد اما آن را در اختیار ورزشکاران ما قرار نمی دهند. ما به لحاظ امکانات دچار مشکلاتی هستیم و آنهایی که امکانات مناسبی دارند نباید آنها را برای خودشان دپو کنند بلکه باید آن را در اختیار دیگران هم قرار دهند.

* گفتگو از مسعود حسین

کد خبر 1172667

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha