سبزعلی کاویانی در گفتگو با خبرنگار مهر در شهرکرد با تاکید بر ضرورت صیانت از جنگلها و مراتع و حوزههای آبخیز این استان اظهار داشت: جنگلها و مراتع از جمله مواهب الهی هستند که نقش گستردهای در حفظ حیات بشر و سایر موجودات زنده داشته و به طور یقین در صورت بهرهوری بهینه و مطلوب از این منابع بستر توسعه پایدار منطقه محسوب میشوند.
وی افزود: بدیهی است صیانت از پوشش مرتعی و جنگلی و حفظ منابع پایه آب و خاک و حرکت در مسیر مدیریت پایدار لازم است تدابیر و راهکارهای مناسب به کار بسته شود تا علاوه بر کاهش تخریب این منابع مدیریت و بهرهوری بهینه در این حوزههای آبخیز اعمال و میسر شود.
کاویانی ادامه داد: امروز هرگونه تخریب در عرصههای ملی و طبیعی مربوط به یک منطقه و حتی یک کشور نیست و تبعات گستردهتر و حتی جهانی به دنبال دارد.
وی با اشاره به عوامل تخریب جنگلهای این استان نیز افزود: وابستگی خانوارهای جنگلنشین به عرصههای منابع ملی برای کشت و کار و امرار معاش که به دلیل نداشتن شغل صورت میگیرد و قطع درختان برای سوخت به منظور گرم شدن در زمستان و تهیه غذا در طول سال از جمله مهمترین این عوامل است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری آتشسوزی را یکی دیگر از عوامل تخریب جنگلها دانست و گفت: یکی از این پدیدههای مخرب و زیانبخش که هر ساله و به ویژه در فصول گرم صدمات جبران ناپذیری به جنگلها و مراتع استان وارد میکند، پدیده آتشسوزی است.
وی ادامه داد: با وجود اقدامات پیشگیرانه که هر ساله توسط ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری این استان و در قالب برنامههایی از جمله برگزاری کلاسهای آموزشی و اطلاعرسانی، چاپ بروشور و نصب تابلوهای هشدار دهده و همچنین انجام گشت و مراقبت به ویژه در مناطق بحزانی و مستعد حریق انجام میشود، شاهد خسارات فراوان ناشی از آتش سوزی هستیم.
کاویانی اضافه کرد: گزارشها نشان میدهد در سال جاری 174 فقره حریق در عرصههای ملی حادث شده که شامل 125 فقره در مراتع و مراتع مشجر به مساحت 870 هکتار و همچنین 27 فقره حریق در جنگلهای استان حادث شده که به تبع آن 153 هکتار از جنگلهای استان طعمه حریق شد.
وی علت 80 درصد از این آتش سوزیها را سطحی اعلام کرد و گفت: احتمال ایجاد آتش توسط چوپانان و رهگذران که به صورت سهوی و عمدی سبب بروز آتش در مناطق متراکم مرتعی و جنگلی میشود نیز بسیار محتمل است.
کاویانی به اشاره به میزان خسارات ناشی از این آتشسوزیها گفت: وارد کردن خسارات جبرانناپذیر به مراتع و جنگلها ناشی از حریق که در سال جاری افزون بر 27 میلیارد ریال برآورد شده نباید از نظر دور داشت وبه منظور کاهش این خسارات و با عنایت به صعبالعبور بودن اغلب عرصههای ملی استان به کارگیری ادوات و تجهیزات نوین و کارآمد و اطفای حریق هوایی ضروری به نظر میرسد.
وی تاکید کرد: اطلاعرسانی مطلوب و فرهنگسازی و تنویر اذهان آحاد جامعه به ویژه بهرهبرداران، مرتعداران و جنگلنشینان نیز میتواند نقش موثری در مشارکت آنان با مسئولان منابع طبیعی و آبخیزداری در راستای کنترل و اطفای حریق و صیانت از منابع طبیعی و حوزههای آبخیز ایفا کند.
وی خاطرنشان کرد: خوشبختانه در سفر سوم هیئت دولت به استان افزون بر 60 میلیارد ریال برای اجرای طرحهای ساماندهی و توانمندسازی خانوارههای جنگلی و تغییر الگوی مصرف سوخت و صیانت از جنگلهای استان و اجرای تعادل دام و مرتع اختصاص داده شده است.
کاویانی ابراز امیدواری کرد: باتوجه به تخصیص این میزان بودجه و اجرای اقدامات موثر در راستای صیانت از منابع طبیعی استان شاهد روند رو به رشد حفاظت از منابع طبیعی و ملی در این استان باشیم.
نظر شما