۲۷ مهر ۱۳۸۹، ۱۰:۰۳

مقاله‌نویسی در علوم انسانی-7/

مقاله‌نویسی افق جدیدی به روی مطالعات و تحقیقات می‌گشاید

مقاله‌نویسی افق جدیدی به روی مطالعات و تحقیقات می‌گشاید

استاد علوم سیاسی و فلسفه دانشگاه دوک آمریکا معتقد است جایگزین شدن مقاله به جای کتاب در علوم انسانی به معنای کمرنگ شدن ایده‌ها و نظریه‌های کلان و تلنگری بر برنامه‌های تحقیقاتی است و به ما کمک می‌کند دنیا را با شیوه جدید و شایسته بنگریم.

دکتر مایکل آلن گلسپی استاد فلسفه و علوم سیاسی دانشگاه دوک در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد شیوه نگارش رایج در حوزه علوم انسانی یادآور شد: مقاله‌نویسی در علوم انسانی نقش مهمی در ارائه و دفاع از ایده‌های مشخص بازی می‌کند. در فلسفه تحلیلی این اهمیت بیشتر است و شیوه مسلط بیان و استدلال در این شاخه فلسفی مقاله نویسی است.

وی تصریح کرد: در بیشتر حوزه‌های علوم انسانی کتاب و کتاب نویسی شرط لازم و جزء تفکیک‌ناپذیر بیان آکادمیک و علمی است.

مؤلف "بنیان تاریخ" تأکید کرد: در اینجا باید نکته‌ای را مورد توجه داشت و آن تمایز میان مقاله و یادداشت است. برخی مقالات می‌توانند به عنوان یادداشت مطرح باشند ولی بیشتر آنها در قالب یادداشت قرار نمی‌گیرند. علت این است که برخی مقالات به جای موضوعات عام به موضوعات خاصی می‌پردازند که بررسی آنها مستلزم برنامه‌های تحقیقاتی جامع است.

وی در مورد اینکه مقالات او تا چه حد با درسگفتارهایش منطبق است نیز گفت: مقالات بنده به ندرت مبتنی بر درسگفتارهایم است. در اغلب موارد این درسگفتارهای بنده هستند که از مقالات تأثیر می گیرند.

مؤلف "نیهلیسم بعد از نیچه" به ذکر مثالهایی در مورد اهمیت کتاب نویسی در علوم انسانی پرداخت و گفت: جان لاک در قرن هفدهم میلادی کتابی مهم نوشت که به توصیف شیوه حکومتی (دولتی) می‌پردازد که در آن افراد آزاد هستند. این کتاب موسوم به رساله دوم درباره حکومت (دولت) است. روسو نیز در قرن نوزدهم کتابی را به نگارش درآورد که به تصور جمعی از آزادی مربوط است. این تصور و اندیشه موسوم به قرارداد اجتماعی است.

استاد فلسفه دانشگاه دوک یادآور شد: آیزایا برلین نیز در قرن بیستم کتابی در خصوص جان لاک و روسو به نگارش درآورد. این کتاب که موسوم به دو مفهوم درباره آزادی است به بررسی آرای جان لاک و ژان ژاک روسو درباره آزادی می‌پردازد. این کتاب از آثار مهم فلسفی قرن بیستم است.

مؤلف "ریشه‌های الهیاتی مدرنیته" تصریح کرد: افراد زیادی کتابها و مقالات بی شماری در انتقاد برلین و یا بررسی استدلالهای او و منطق استدلالی او در این کتاب پرداختند. نکته جالب توجه این است که کتاب برلین درباره آرای متفکران و فلاسفه‌ای بود که خود آثار آن فیلسوفان، در فلسفه از متون اصلی و مهم به شمار می‌روند. اما کتاب او توانست چنان تأثیر شگرفی از خود بر جای گذارد که زمینه نقادی‌ها و مطالعات جدی در این حوزه شد.

وی با تأکید بر اینکه مقالاتی که در مورد آرای برلین و استدلالهای او در این کتاب به نگارش درآمد به بررسی تلقی و تفسیر برلین از آزادی می‌پرداخت، گفت: جایگزین شدن مقاله به جای کتاب در علوم انسانی به معنای کمرنگ شدن ایده‌ها و نظریه‌های کلان است و تلنگری بر برنامه‌های تحقیقاتی است و به ما کمک می‌کند تا دنیا را با شیوه جدید و شایسته بنگریم.

کد خبر 1173533

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha