سید عادل مولا در گفتگو با خبرنگار مهر در اهواز اظهار داشت: به دنبال اجرای طرح شناسایی و تهیه اطلس خزندگان مناطق حفاظت شده و پناهگاههای حیات وحش خوزستان تاکنون بیش از 50 گونه خزنده شناسایی شده که از این تعداد 9 گونه جدید در استان شناسایی و به ثبت رسیدند.
وی با اشاره به پژوهشها و بررسیهای میدانی در مناطق حفاظت شده به سرپرستی مرتضی جوهری، اظهار داشت: از میان 9 گونه جدید شناسایی شده در خوزستان یک گونه مار به نام "سوسن مار" و بقیه سوسمار هستند.
به گفته وی، "سوسن مار" از مارهای نیمه سمی است و تاکنون از نواحی مرکزی و شمال غربی ایران گزارش شده بود که در نواحی کوهستانی و خشک زندگی میکند.
مولا با اشاره به اینکه از هشت گونه سوسمار شناسایی شده نیز چهار گونه از خانواده "جکوها" هستند، افزود: یک گونه از آنها به نام "جکوی فلس تیغه ایرانی" از منطقه حفاظت شده شالو و منگشت، دو گونه به نامهای "جکوی انگشت کج ورنر"، "جکوی انگشت برگی خالدار" از منطقه حفاظت شده کرایی و "جکوی انگشت کوتاه" از منطقه شکار ممنوع امالدبس و میشداغ است.
وی ادامه داد: "جکوی انگشت کج ورنر" از گونههای بومی و اندمیک ایران است که تا بیش از این در استان فارس نیز یافت میشد و "جکوی انگشت برگی خالدار" به جز استانهای کرمانشاه و ایلام از ایران در عراق نیز دیده میشود.
مولا گفت: همچنین گونه سوسمار زاگرسی از خانواده "لاسرتیده" از منطقه حفاظت شده شیرینبهار گزارش شد که گونه بومی ایران است و تا پیش از این از استانهای فارس و کهگیلویه و بویراحمد گزارش شده بود.
وی افزود: دو گونه از خانواده «آگاماها» نیز به عنوان گزارش جدید از استان معرفی شد که یکی از آنها به نام "آگامای صخرهای فلس کوچک" از منطقه حفاظت شده شالو و منگشت و دیگری به نام "آگامای سر وزغی دم سیاه" از منطقه شکار ممنوع امالدبس و میشداغ است.
معاون حفاظت محیط زیست خوزستان اظهار داشت: سوسمار دیگر از خانواده "اسکینگها" به نام"اسکینگ خالدار" است که از منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش دز و نیز کرخه جمعآوری شده است که این گونه تاکنون از استان بوشهر و نواحی شرقی ایران گزارش میشد.
وی با بیان اینکه یکی از زیر گونههای متعلق به گونه "جکو" نیز برای نخستین بار از خوزستان و منطقه حفاظت شده کرایی گزارش شد، افزود: یک گونه از جکوهای یافت شده در منطقه شکار ممنوع میشداغ به عنوان گزارش جدید از ایران معرفی خواهد شد.
گونه ای جدید پس از 40 سال یافت شد
به گفته وی گونهای کرم سوسمار که جانوری ناشناخته است و از مرزهای جنوب غربی ایران تا اردن و شبه جزیره عربستان پراکندگی دارد پس از حدود 40 سال که گزارشی از مشاهده آن در ایران به ثبت نرسیده بود بار دیگر در تپههای ماسهای میشداغ یافت شد.
مولا با اشاره به اینکه بیشتر افراد گمان میکنند خوزستان منطقهای گرم و بیابانی است، اظهار داشت: در این استان نواحی جنگلی، کوهستانی سردسیر و سواحل خوش آب و هوا وجود دارد اما با وجودیکه خوزستان به دلیل داشتن اقلیمها و زیستگاههای متفاوت دارای تنوع فوقالعادهای از جانوران گوناگون به ویژه خزندگان است تاکنون کمتر کارهای پژوهشی در این زمینه انجام شده، است.
این مسئول در مورد گونههای در معرض خطر این استان گفت: لاک پشت فراتی از خزندگان منحصر به فرد و در خطر انقراض ایران محسوب میشود که در تالاب شادگان، منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش کرخه، دز و آبگیرها زندگی میکند.
وی افزود: گونههای افعی شاخدار ایرانی، جکوی پلنگی خوزستانی، مار شاخدار و آگامای دمتیغی بینالنهرین از جمله خزندگانی هستند که در مناطق دیگر ایران و نیز کشورهای عراق و ترکیه از جمعیت پایینی برخوردارند و در استان به فراوانی دیده میشوند.
معاون حفاظت محیط زیست خوزستان تاکید کرد: با توجه به اینکه خزندگان به ویژه مارها به دلایل عوامل انسانی و تغییرات آب و هوایی با کاهش شدید جمعیتی روبهرو هستند، مطالعه و حفاظت آنها یک امر ضروری است.
مولا اظهار داشت: اطلس خزندگان مناطق حفاظت شده خوزستان تا پایان سالجاری به مرحله چاپ میرسد.
نظر شما