۲۸ مهر ۱۳۸۹، ۱۳:۵۱

در شورای ملی زیتون ابراز شد ؛

گلایه‌های زیتون کاران از وزارت جهادکشاورزی

گلایه‌های زیتون کاران از وزارت جهادکشاورزی

جلسه شورای ملی زیتون و باغداران زیان دیده امروز در حالی برگزار شد که مجری طرح زیتون وزارت جهاد کشاورزی در این جلسه حضور نداشت.

به گزارش خبرنگار مهر، در جلسه ای که با حضور اعضای شورای ملی زیتون و زیتون کاران در اتاق بازرگانی تهران برگزار شد، حسین صادقی با اشاره به اینکه در ایران کمتر از 100 هزار تن دانه روغنی تولید می شود گفت: این میزان تنها 10 درصد نیاز کشور به روغن زیتون را تامین می کند.

نایب رئیس شورای ملی زیتون افزود: 95 درصد باغات زیتون در دنیا به شیوه دیم کشت می شوند که بنابه گفته کارشناسان،  این بهترین نوع کشت زیتون در ایران است.

صادقی با اشاره به اینکه 1500 رقم زیتون در دنیا وجود دارد، افزود: روغن در مناطق مختلف می تواند کیفیتهای متفاوتی داشته باشد، زیرا محصول زیتون در هر منطقه ای کیفیت متفاوتی دارد.

نایب رئیس شورای ملی زیتون عدم حمایت متولیان دولتی از زیتون کاران را مهمترین مشکل این بخش دانست و گفت: بیان مشکلات این بخش باعث شده است که برخی تصور کنند اعضای شورای ملی زیتون درحال جوسازی هستند.

وی اظهار داشت: اگر فقط 100 هزار هکتار از زمینهای کشاورزی زیر کشت زیتون می رفت و به طور میانگین 8 تن در هکتار از این باغات، محصول برداشت می شد، 20 درصد روغن مورد نیاز کشور تامین شده بود.

نایب رئیس شورای ملی زیتون ادامه داد: اگر سطح زیر کشت زیتون به 250 هزار هکتار افزایش یابد، با تولید 500 هزار تن روغن زیتون، نیاز به واردات روغن نباتی هم کاهش می یابد.

در ادامه این جلسه برخی از زیتون کاران که از نقاط مختلف کشور گردهم آمده بودند، به بیان مشکلات خود پرداختند. آنان یکی از مهمترین معضلات خود را در تولید زیتون، توزیع نهالهای غیر اقتصادی و ناسازگار با مناطق بومی خود دانستند.

یکی از این باغداران که چند سالی هم به عنوان باغدار نمونه معرفی شده است، با بیان اینکه از ابتدای کشت زیتون تاکنون سودی نصیب وی نشده است گفت: سرمازدگی در زمستان سال 85 بیش از 90 درصد درختچه های زیتون را نابود کرد و بنابر تصمیم وزارت جهاد کشاورزی، این درختان کف بر شدند.

وی افزود: اما تاکنون این درختچه ها نه تنها محصول قابل توجهی نداشتند بلکه خسارت سرمازدگی باغات هم توسط بیمه جبران نشد. این باغدار با بیان اینکه در زمینه مدیریت باغداری تاکنون چندین بار نمونه معرفی شده است، گفت: با وجود تلاشهای انجام شده به دلیل اینکه نهالهای توزیع شده سازمان جهاد کشاورزی استان از گونه های مختلفی بودند، باغ به سود دهی نرسید.

یکی دیگر از باغداران میزان برداشت از هر هکتار باغ زیتون خود را 400 کیلوگرم عنوان کرد و گفت: این میزان پس از 11 تا 12 سال، برداشت شده است و حتی نمی تواند هزینه های باغداری را تامین کند. 

زیتون کاران با ابراز گلایه از وزارت جهاد کشاورزی تلاشهای خود برای پرداخت خساراتی که ناشی از ضعف کارشناسی در این وزارتخانه بود را در این سالها بی ثمر دانستند و مهمترین مشکلات را ضعف مدیریتی در وزارت جهاد کشاورزی  و توزیع نهالهای نابارور زیتون اعلام کردند.

به گفته آنان، سهم زیادی از وامهای دریافتی برای تولید و توسعه باغات به دلیل عدم سوددهی مناسب تاکنون پرداخت نشده و مبلغ این وام ا به 2 تا 3 برابر میزان واقعی رسیده است.

این باغداران همچنین با نادرست دانستن آمار تولید زیتون اعلام داشتند چطور امکان دارد در سال های پس از سرمازدگی و هنگامیکه اغلب باغات سراسر کشور نابود شده اند آمارهای تولید زیتون بالا باشد.

در این میان نماینده شورای ملی زیتون در طارم به تصمیم دولت برای گسترش کشت زیتون در نقاط مختلف کشوراشاره کرد و اظهارداشت: منطقه طارم به عنوان محل تهیه قلمه انتخاب و به کشاورزان طارمی اعلام شده بود که قلمه های تهیه شده از درختان منطقه را پس از پیوند زدن با ارقام مناسب، در اختیار سایر کشاورزان قرار خواهند داد.

محمد محمدی نماینده شورای ملی زیتون در طارم افزود: متاسفانه به کشاورزان طارمی اعلام شده بود که قلمه های تهیه شده از درختان منطقه را پس از پیوند زدن با ارقام مناسب، در اختیار سایر کشاورزان قرار خواهند داد.

وی اظهار داشت: زیتون های شینگی در طارم به بار رسیده اند اما مرغوبیت لازم و کافی را ندارند، ضمن آنکه این ارقام زیتون توسط سازمانهای جهاد کشاورزی در نقاط دیگر کشور هم توزیع شده است. 

وی همچنین با تاکید بر بازار مصرف زیتون گفت: حتی در صورت افزایش تولید زیتون باید بازار این محصول هم وجود داشته اشد و راهکاری برای تنظیم بازار آن ارایه شود.

کد خبر 1174824

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha