به گزارش خبرنگار مهر، مراسم دهمین جایزه معمار جمعه شب 30 مهرماه در تالار دیپلماتیک وزارت امور خارجه با حضور هزار نفر از اعضای جامعه معمار برگزار شد.
سهیلا وسکی، مدیر مجله معمار و بانی برگزاری این جایزه در ابتدای مراسم در مورد قدمت این جایزه گفت: 10 سال برای سرزمین ما ـ به رغم چند هزار ساله بودنش ـ طولانی محسوب میشود چون همه چیز و همه کس همیشه و هرلحظه در معرض انواع حوادث غیرمترقبه مثل زلزله، سیل و رانشهایی از نوع اجتماعی، اقتصادی و سیاسی است.
وی در مورد ویژگیهای جایزه معمار گفت: خصوصی و مستقل بودن برنامه، ترکیب متنوع هیئت داوران، آزادی انتخاب داوران و چاپ مباحث داوری از جمله خصوصیات منحصر به فرد این جایزه در سرزمین ما است. هرچند دو نفر از برندگان سالهای قبل در فیلمی که به مناسبت مرور دورههای قبل ساخته شد، به برخی از نقایص جایزه اشاره کردند.
بسکی سپس به این نکات اشاره کرد: یکی از برندگان گفته بود نبود یک نگرش یا نظریه خاص که مبنای تدوین جایزه معمار باشد یکی از اشکالات است و دیگری نبود حامیان مالی بزرگتر را اشکال جایزه دانسته بود.
وی در ادامه در پاسخ نسبت به این انتقادها گفت: اتفاقا من فکر میکنم این مواردی که گفته شد جز امتیازهای مسابقه محسوب میشود چون اکراه غریزی معماران از نظریههای معین یکی از دلایل استقبال از جایزه است. از طرف دیگر جشنواره معمار توانسته است حمایت وسیعی را جلب کند تا آنجا که در این دوره 847 معمار و دفتر معماری شرکت کردند.
بسکی با بیان اینکه حمایت مالی 500 میلیون تومانی بخش خصوصی و پشتیبانی 71 معمار داخلی و خارجی از دیگر نشانههای استقبال از جایزه معمار است، افزود: اعتقاد قدیمی که همیشه به آن دلخوش بودهام در این جشنواره تحقق یافته است.
وی در پایان گفت: اگر سویههای شر طبایع انسانی میتوانند اینطور سهل و آسان با هم پیوند یابند، یافتتن راهی برای پیوند سویههای خیر آنها هم ممکن است. جایزه معمار حاصل پیوند سویههای خیر نیروهای اجتماعی موجود در عرصه معماری کشور است.
پس از آن منوچهر شکوفی، معمار پیشکسوت از مهرداد یوسفی، مدیر شرکت "سوپر پایپ" به عنوان یکی از حامیان مالی جایزه معمار که در تمام ده دوره حضور داشته است، تقدیر کرد.
یوسفی پس از دریافت لوح تقدیر ابراز کرد: ما به عنوان یک شرکت خصوصی به اقتصادی مسئولیتهای اجتماعی که داریم در برنامههای متنوع شرکت میکنیم اما به جرئت میتوانم بگویم هیچکدام از این طرحها مثل برگزاری جشنواره معمار برایمان دلچشب نبوده است. پس از آن مهدی علیزاده و فرامرز شریفی از سوی جامعه معمار تقدیرنامههایی را به بانیان پروژههای بزرگ کشور اهدا کردند.
محسن هاشمی و مسعود احمدی برای پروژه مترو، اکبر تشکری نیا برای پروه سینمایی شرکت فضاهای فرهنگی، محمد بهشتی و اکبر تقیزاده اصل برای پروژه پردیسان سازمان میراث فرهنگی، مرتضی بانک و نیککار برای پروژه سفارتخانههای ایران، حمید میرمیران برای پروه بازسازی بم، بهنیا و پاسبان حضرت برای پروژه بدنهسازی اتوبان مدرس، پروین و بیژن درهشوری و هوشنگ فتحی برای پروژه محیط زیستی و فرهنگی قشم از جمله تقدیرشدگان این بخش بودند.
در ادامه پس از پخش فیلمی بر نه دوره گذشته، صنم کلانتری، دبیر فنی جایزه معمار به ارائه گزارشی در مورد داوران پرداخت: امسال به مناسبت دهمین سالگرد جایزه معمار، تصمیم گرفتیم از پنج داور ایرانی مقیم خارج که موفقیتهای زیادی کسب کردهاند برای قضاوت اثار دعوت کنیم.
وی سپس به معرفی داوران پرداخت: هادی تهرانی موسس شرکت BRT در هامبورگ، نادر تهرانی مدیر دفتر معماری OFFICE DA در بوستون و رئیس بخش معماری دانشگاه MIT ، گیسو و مژگان حریری موسسین شرکت معماری حریری و حریری در نیویورک و نسرین سراجی رئیس مدرسه عالی معماری پاریس و رئیس بخش هنر و معماری انستیتوی هنرهای زیبای وین هستند. بغیر از هادی و نادر تهرانی که تنها توانستند برای داروی آثار به ایران بیایند سه داور دیگر در برنامه امشب حضور دارند.
کلانتری با اشاره به اینکه فراخوان جشنواره در سال جاری منتشر شد و آخرین مهلت ارسال آثار 20 مهر بود، گفت که 144 اثر دریافت کردیم که از میان آنها 94 طرح ، مسکونی و بقیه عمومی بودند.
وی در بررسی حوزه جغرافیایی شرکتکنندگان عنوان کرد: 80 پروژه از تهران، 24 پروژه از اصفهان، 10 پروژه از مشهد و بقیه مربوط به شهرهای مختلف بودند. از نظر محل استقرار هم یک سوم پروژهها در تهران، 27 پروژه در اصفهان،9 پروژه در مشهد، 9 پروژه در مازندران، شش پروژه در کرمانشاه و بقیه در شهرهای دیگر اجرا شده بودند.
کلانتری همچنین اظهار کرد که داوری آثار در روزهای 24 و 25 مهر در دو مرحله صورت گرفت که 81 پروژه مسکونی و 31 پروژه عمومی حذف شدند تا در نهایت شش طرح مسکونی و چهار پروژه عمومی به مرحله نهایی راه یافتند.
به دنبال آن با حضور گیسو و مژگان حریری و نسرین سراجی برندگان بخشهای مسکونی و عمومی معرفی شدند. در بخش مسکونی رضا نجفیان و رضا مفاخر برای پروژه "آپارتمان شماره 17"، احسان حسینی و الهام گرامی زاده برای پروژه "خانه بیدآباد" و رامین مهدی زاده برای پروژه "آپارتمان شماره 1 محلات" به ترتیب رتبههای سوم تا نخست را از دریافت کردند.
حامد بدری احمدی برای پروژه "بازسازی خانهای در زنجان" و سارا کلانتری، حمیدرضا رزم آریا و رضا صیادیان برای پروژه "ساختمان مسکونی دستور" در این بخش تقدیر شدند.
در بخش پروژههای عمومی نیز فرخ زنوزی، نریمان پیراسته بروجنی و محمد عرب برای طرح "تبدیل یک خانه مخروبه به دفتر مشاوره باوند"، لیدا الماسیان و شاهین حیدری برای طرح "سلف سرویس دانشگاه سیستان و بلوچستان" و علی سوداگران و نازنین کازرونیان برای طرح "موزه سازههای آبی فارس" به ترتیب به عنوان رتبههای سوم تا نخست شناخته شدند.
زنوزی پس از دریافت جایزه رتبه سوم گفت: احیای مراکز تاریخی وظیفه همه است. خانه مخروبه 80 ساله را به یک دفتر تبدیل کردیم با اینهمه آن را از ما گرفتند ولی خوشحالیم که لااقل در جایزه معماری به این کار اهمیت داده شد.
محمد مجیدی برای پروژه "ساختمان فرو آلیاژ"، محمدرضا خوشفکاری و فواد مصطفوی شهابی برای پروژه "حمام نواب" و محمدرضا قانعی و مازیار مومنی برای پروژه "تالار آیی آبسار" در این بخش تقدیر شدند.
در بخش دیگری از مراسم گسیو حریری، از اعضای هیئت داوران جایزه معمار گفت: از همه جوانان ایرانی خیلی ممنونم. مدت طولانی بود که من و خواهرم به ایران سفر نکرده بودیم. برای همین فکر نمی کردیم با دیدنیهای زیادی روبرو شویم اما آنقدر موضوعهای جالب در این مدت دیدیم که برایمان غیرقابل تصور بود.
وی ادامه داد: در این مدت متوجه شدیم نصف جمعیت ایران، معمار هستند چون هرکسی را که میدیدیم معمار بود و درباره آن صحبت میکرد. واقعا به وجود شما افتخار میکنم.
نسرین سراجی، دیگر عضو هیئت داوران نیز در بخش پایانی مراسم اظهار کرد: 22 سال طول کشید به ایران بیایم و خوشحالم که الان اینجا هستم. ما افتخار شما نیستیم بلکه شما افتخار ما هستید.
نظر شما