۱ آبان ۱۳۸۹، ۸:۴۶

میدان 80 ساله کهن شهر همدان در دست مرمتگران

میدان 80 ساله کهن شهر همدان در دست مرمتگران

همدان - خبرگزاری مهر: همدان از معدود شهرهای ایران است که بخش مرکزی آن طراحی قابل ‌قبولی دارد و نقشه شعاعی میدان مرکزی آن را مهندسان آلمانی طراحی کرده اند.

به گزارش خبرنگار مهر در همدان، میدان امام همدان با تلفیقی از معماری ایرانی و اروپایی توسط "کارل فریش"، مهندس آلمانی بین سال‌های 1307 تا 1309 طراحی و ساخته شده است.

میدان مرکزی همدان به علت تعداد خیابان‌هایش یک خواهرخوانده در شهر کارلس ‌روهه‌ آلمان دارد و از شهرت جهانی برخوردار است.

در این میدان شش خیابان اصلی به‌ طور موازی به میدان اصلی شهر وصل شده‌اند و میدان مرکزی فعلی، شش خیابان منشعب از خود را شامل خیابان باباطاهر، اکباتان، شهدا، تختی، بوعلی و شریعتی به تمام نقاط شهر کشانده است.

میدان امام‌خمینی(ره) در مرکز شهر همدان قرار گرفته و شعاع 80 متری این میدان نقطه اتصال اجرای طرح شهرسازی جدید و محل انشعاب شش خیابان اصلی شهر است که هر کدام با عرض 30 متر با زاویه 60 درجه نسبت به یکدیگر به شش جهت شهر کشیده شده‌اند.

بدنه‌های میدان مرکزی همدان یادگارهایی از شروع شهرسازی مدرن است

بدنه‌ها و بخش‌های اطراف این میدان به غیر از ساختمان‌هایی که با کاربری شهری در این میدان قرار گرفته‌اند یادگارهایی از شروع شهرسازی مدرن است.

میدان ساخته شده توسط فریش با بدنه ساختمان‌های اطراف آن در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است و هنوز آثاری از تزئینات آن مانند آجرکاری‌های ساده و برجسته با نقوش هندسی، گچبری‌های سر در پنجره‌ها با نقوش انسان و حیوان و پنجره‌های چوبی ساختمان‌ها بر جای مانده است.

ساختمان بانک ملی معماری میدان مرکزی همدان را برهم زده است

سال 1325در اثر وقوع آتش ‌سوزی، ضلع شمال شرقی میدان ویران شد و ساختمان بانک ملی با بدنه‌ای ناهمگون با معماری میدان، در آن محل ساخته و از سال 1381 عملیات بازپیرایی و مرمت میدان مرکزی شهر همدان با بازسازی تعدادی از در و پنجره‌های چوبی طبقات فوقانی ساختمان‌های اطراف میدان آغاز شد.

در همان سال عملیات لایه‌ برداری، مرمت، ساب و بندکشی سطوح آجری حد واسط خیابان‌های شهدا و تختی شهر همدان نیز به انجام رسید و طی سال‌های گذشته نیز اقداماتی برای رنگ‌ آمیزی و مرمت موضعی شیروانی‌های ساختمان‌های اطراف این میدان انجام شده است.

شهر همدان با قدمت بیش از پنج هزار سال تنها شهر منطقه غرب کشور است که از پلان شعاعی برخوردار است و امروزه با اقدامات در دست انجام از دامنه ی بی‌مهری مسئولان خارج شده و مرمت بخش هایی از آن در حال انجام است.

یک میلیارد ریال برای مرمت شیروانی‌های میدان همدان هزینه شد

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در همین خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر در همدان از مرمت شیروانی های گنبدی شکل میدان مرکزی این شهر در سال جاری خبر داد.

اسدلله بیات افزود: در سال جاری بیش از یک میلیارد ریال برای مرمت شیروانی‌های گنبدی شکل میدان همدان حد واسط خیابان‌های اکباتان و باباطاهر و شیروانی‌ حد واسط خیابان‌های بوعلی و تختی هزینه شده است.

وی گفت: مرمت و بازسازی میدان مرکزی همدان از سال های قبل از محل اعتبارات استانی و ملی سازمان آغاز شده و تاکنون ادامه دارد.

بیات با بیان اینکه این میدان با شعاع 80 متر و مساحت بیش از دو هکتار در بخش مرکزی شهر قرار دارد، اظهار داشت: این میدان محل تقاطع شش خیابان اصلی شهر همدان است.

وی اظهار داشت:‌ طرح این میدان و ساختمان‌های اطراف آن در سال 1307 هجری شمسی تهیه شده و شش بنای موزون حاشیه میدان هریک در حد فاصل دو خیابان واقع شده و در دو طبقه با نماکاری و تزئینات آجری و گچبری و پوشش سقف شیروانی ساخته شده‌اند و دارای دو گنبد با پوشش فلزی در دو طرف بنا است.

بیات اضافه کرد:‌ در ورودی هر خیابان، دو گنبد در پیرامون میدان امام خمینی (ره) قرار دارد که در مجموع 12 گنبد در این منطقه خودنمایی می‌کند.

ابنیه میدان همدان، سبک معماری اوایل قرن 20 اروپا را دارد

وی اضافه کرد: ابنیه موجود در این میدان سبک و سیاق معماری رایج در اوایل قرن 20 اروپا را دارد و مشابه میدان حسن آباد تهران ساخته شده‌اند.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان میدان امام خمینی(ره) شهر همدان در سال 1379 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

در حالی که شهرت میدان مرکزی همدان به لحاظ بهره مندی از معماری اصیل آن است وجود بنایی ناهمگون در ورودی دو خیابان اصلی شهدا و اکباتان وصله ای ناجور بر پیکره آن است.

این بنا که متعلق به بانک ملی مرکزی همدان است در صحن شاهزاده حسین(ع) شهر همدان احداث شده و علاوه بر غصب زمین های وقفی این امامزاده، پیکره ی میدان مرکزی همدان را نا همگون کرده است.

وسعت بانک ملی در محدوده بقعه متبرکه حضرت حسین بن علی النقی (ع) هزار و 680 مترمربع است که وسعت آستان مقدس امامزاده حسین با احتساب اضافه شدن بانک ملی به آستان، بیش از سه هزار و 500 مترمربع خواهد شد.

بقعه امامزاده حسین بن علی النقی (ع) یا آن چنانکه در همدان معروف است، شاهزاده حسین، با وجود داشتن وضعیت مطلوب ظاهری، هویت تاریخی مشخصی ندارد و به اعتقاد برخی از نسب‌شناسان و تباردانان، مزار مزبور مدفن یکی از فرزندان امام علی بن النقی (ع) به نام حسین عموی بزرگوار امام زمان (عج) است.

عده‌ای از مزارشناسان نیز بر این باورند که مزار نامبرده آرامگاه خانوادگی چند تن از بزرگان و رئیسان خاندان علویان در سده‌های پنج و شش هجری است و در برخی روایت های تاریخی نیزگفته می‌شود که برای نخستین بار به عهد ایلخانان مغول و به دستور خواجه نصیرالدین توسی، وزیر دانش دوست هلاکوخان مغول، ساختمان امامزاده در ابعاد وسیع‌ تری مورد بازسازی قرار گرفته است و بنابر همین نقل قول‌ها، یکی از منتسبان به خواجه نصیرالدین نیز در صحن این مزار معتبر دفن شده است.

بقعه امامزاده حسین در همدان در حال حاضر یکی از مکان‌های مورد توجه مردم است و در سال‌های اخیر و پس از بازسازی و مرمت بنا به محلی جهت برپایی مراسم مذهبی تبدیل شده است.

این مکان بیش از 1300 مترمربع وسعت دارد و با معماری شکیل، امکانات ویژه‌ای در آن تعبیه شده است.

وقفی بودن زمین بانک ملی در دور اول سفر رئیس جمهوربه همدان مطرح شد

به گفته رئیس سابق اوقاف و امور خیریه استان همدان و بنا به اعلام ارگان های رسمی از جمله اوقاف هم اکنون سند رسمی عرصه و اعیان ساختمان بانک ملی به نام امامزاده است ولی مسئولان نسبت به تخلیه و تحویل آن جهت الحاق به محدوده آستان امتناع می‌کنند.

این در حالیست که طی مکاتبات انجام شده با بانک ملی مرکزی و سازمان اوقاف و امور خیریه کشور مبنی بر ملحق کردن بانک ملی به آستان مقدس، حکم صادر شده اولیه حکایت از تعلق عرصه و اعیان بانک ملی به سازمان اوقاف و امور خیریه داشت اما در زمان ارجاع حکم تخلیه موقوفه بانک ملی شعبه میدان امام همدان به نفع بارگاه امامزاده شاهزاده حسین(ع) به تهران، دادگاه حق موقوفی را از بارگاه گرفت و به بانک ملی داد.

قضیه از این قرار بود که از آنجایی که در حکم بدوی و ثانویه بانک ملی محکوم و مجبور به تخلیه شده بود و از اجرای آن امتناع می کرد، حکم به تهران ارجاع داده شد وبعد از ارجاع حکم به تهران با دستور مستقیم رئیس قوه قضائیه اعاده داد رسی صادر شد که این بار دادگاه به نفع بارگاه امامزاده رأی نداد و به نفع بانک ملی رأی صادر شد.

وقفی بودن زمین بانک ملی میدان مرکزی امام خمینی (ره) شهر همدان در دور اول سفر رئیس جمهور به استان همدان مطرح شده بود که در آخرین حکم قضایی صادره در خصوص وقفی بودن زمین رای به نفع بانک ملی صادر شد.

کد خبر 1176089

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha