به گزارش خبرنگار مهر در تکاب، پرویز سعادتی بعد از ظهر شنبه در جریان بازدید از پایگاه تاریخی و پژوهشی میراث جهانی تخت سلیمان تکاب، افزود: همگام با مطالعه و بررسی محور فرهنگی، تاریخی و گردشگری تخت سلیمان، در آینده نزدیک بخشی از تونل کوه زندان به منظور بازدید گردشگران آواربرداری و بازسازی خواهد شد.
وی با بیان اینکه مجموعه میراث جهانی تخت سلیمان به دلیل تهیه و تدوین پلان مدیریت حفاظـت و مرمت در ردیف نخستین پایگاههای کشور قرار گرفت، بیان داشت: این مجموعه جزو نخستین پایگاههایی است که دارای برنامه هدفمند بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدت در زمینههای مختلف مدیریتی بوده و بر اساس آن میتواند به طور صحیح و علمی هدایت شود.
مشاور رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در امور پایگاهها، راه اندازی و تشکیل دفتر فنی مناسب و تعریف نظامی کارآمد را از دیگر اقدامات انجام شده در این پایگاه برای اجرای اقدامات طراحی و اجرایی چون معاینه منظم محوطه، حفاظتهای اضطراری و مستمر، رفع خطر و طرح حفاظت جامع آثار، طی مراحل ویژه ای پس از طرح و تصویب در دفتر فنی عنوان کرد.
سعادتی بکارگیری نیروهای متخصص، تعامل با استان در زمینههای اداری و فنی، جذب و هزینه اعتبارات مناسب و فعال کردن واحد پژوهش را از دیگر اقدامات انجام یافته در راستای حفظ این میراث معنوی عظیم دانست.
این مقام مسئول با اشاره به برگزاری جلسه ای با حضور مدیر پایگاه پژوهشی میراث جهانی تخت سلیمان تکاب، خاطر نشان کرد: مطالعه و برررسی پوشش مناسب برای آتشکده آذرگشنسب، اجرای محور هدایت گردشگر در محوطه مجموعه، طراحی و اجرای مبلمان محیطی و تغییر کاربری تالار شورا به محل نمایش آثار از جمله مصوبات این جلسه مشترک بود.
مجموعه فرهنگی- تاریخی تخت سلیمان تکاب بعنوان چهارمین اثر ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو دارای 124 هزار مترمربع مساحت بوده که در ادوار مختلف محل سکونت مادها، اشکانیان، ساسانیان و مغولها روایت شده و به روایتی محل تولد زرتشت پیامبر است.
قلعه تاریخی تخت سلیمان بازمانده از دوره ساسانیان با بخشهای مختلفی همچون آتشکده آذر گشسب به عنوان یکی از مهمترین آتشکده های دوره ساسانی، آتشکده شاهی و جنگ آوران، ایوان خسرو، معبد آناهیتا، آتشگاههای کوچک و دروازه ها و دیوارهای مستحکمش از بناهای مهم تاریخی جهان به شمار میرود.
مجموعه باستانی تخت سلیمان قبل از اسلام به عنوان بزرگترین مرکز آموزشی، مذهبی، اجتماعی و عبادتگاه ایرانیان به شمار میرفت اما در سال 624 میلادی و در حمله هراکلیوس، امپراطور رومیان به ایران تخریب شد.
بکارگیری سنگهای تراشدار و آجرهای بزرگ در ساخت این بنای تاریخی و واقع شدن دریاچه عجیب و همیشه جوشانی به عمق 112 متر در وسط این مجموعه جلوه زیبا و خاصی به این مکان تاریخی بخشیده است.
درجه حرارت آب این دریاچه در تابستان و زمستان یکسان و در حدود 21 درجه است و همین موضوع ثابت می کند که آب آن از سفرهای زیر زمینی در عمق بسیار زیاد تامین میشود.
این مکان تاریخی در زمان ایلخانیان و در دوره حکمرانی آقاخان در قرن هفتم هجری به عنوان تفرجگاه تابستانی مورد استفاده قرار گرفت.
این حکمران مغول با احداث بناهای مختلفی همچون سالن شورا، ایوان شرقی و ساختمانهای 8 و 12 ضلعی یکبار دیگر جان تازهای به مجموعه تاریخی تخت سلیمان تکاب بخشید.
نظر شما