جلال محدثی در گفتگو با خبرنگار مهر در قم با اشاره به تأکیدات اخیر رهبر معظم انقلاب مبنی بر توجه بیشتر به منظر و سیمای شهر قم بیان داشت: چهره شهری متاثر از چندین عامل است که فرهنگ سازی در مردم به عنوان مهمترین عامل شکل دهنده سیمای شهری باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
وی با بیان این که سازمانها و نهادهای دولتی، نهادهای غیر دولتی از جمله آستانه، حوزه علمیه و مراکز دینی، صاحبان پول و قدرت و مردم چهار عنصر شکل دهنده سیمای شهری میباشند، تصریح کرد: از این میان مردم بیشترین تأثیر را بر بافت سیمای شهری میگذارند که باید سازمانهای متولی امر معماری و شهرسازی در خصوص فرهنگسازی به خصوص از طریق رسانه در این بخش سرمایهگذاری و کار بیشتری صورت دهند.
مردم باید نسبت به هویت معماری اسلامی شناخت و حساسیت پیدا کنند
مسئول خانه معماران قم خاطرنشان کرد: اگر مردم با اطلاع رسانی، نسبت به هویت اسلامی خود این شناخت و حساسیت را پیدا کنند، علاوه بر این که در خصوص عدم هنجار شکنی در سیمای شهری اصرار خواهند داشت و از قوانین پیروی خواهند کرد، از مسئولین نیز تقاضا دارند تا نمادهای معماری اسلامی و هویتی را در ساخت چهره شهر لحاظ نمایند.
ایجاد دغدغه هویتی باید از سنین پایین مدرسه آغاز شود
وی همچنین بر امر آموزش و ایجاد دغدغه هویتی از دوران کودکی در فرزندان تأکید کرد و گفت: در حوزه آموزش در سطح مدارس برای دانش آموزان به عنوان قشر آیندهساز شهر، میتوان کارهای زیادی در خصوص ایجاد دغدغه و شناخت هویت انجام داد.
نسبت به خروجیهای دانشگاه توجه بیشتری صورت گیرد
محدثی در ادامه با انتقاد از عملکرد مراکز آموزش عالی در خصوص ایجاد این حس هویت اسلامی ابراز داشت: متأسفانه دانشگاهها به عنوان تربیت کننده نیروی متخصص در رشتههای مرتبط با معماری و شهرسازی با دغدغه عمل نمیکنند، در صورتی که ما در استان قم چهار مرکز آموزش عالی دانشگاه قم، آزاد، غیر انتقاعی حکمت و علمی کاربردی را داریم که حداقل 50 درصد از دانشجویان رشتههای مرتبط با معماری در این دانشگاهها بومی استان قم هستند که باید روی آنها کار شود چرا که در آینده آنها وارد بازار کار این شهر میشوند و میتوانند در بازسازی و ایجاد چهره شهر قم تأثیرگذار باشند.
کمبود فضایهای موازی از عوامل عدم رعایت معماری اصولی در قم
این کارشناس ارشد معماری، کمبود فضاهای موازی را از دیگر موارد عدم رعایت معماری اصولی و منطبق با هویت دینی- اسلامی در شهر قم دانست و افزود: فضاهای هنری و فرهنگی از جمله موزه، نمایشگاه، نگارخانه، گالری هنری، تالار و فرهنگسرا و ... به معنی واقعی در شهر قم وجود ندارد و به همین دلیل مردم در حوزه فرهنگ و هنر به خوبی تغذیه نمیشوند و درست به همین دلیل یک خلاء زیبایی شناختی در حوزه هنر در مردم وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: البته هنرمندان زیادی در شهر قم حضور دارند اما از توانایی و ظرفیت آنها در حوزه شهری استفاده نمیشود.
محدثی در ادامه به اتفاق جدیدی با عنوان افزایش طبقات با استفاده از سبک سازی و سقفهای شیروانی در شهر قم اشاره کرد و گفت: مدیریت شهری هزینه زیادی در بر دارد و از طرفی هم بودجههای دولتی کفاف این هزینهها را نمیدهد و شهرداری ناچار به کسب درآمد از طریق منظور کردن جرایم ساختمانی است که درست به همین علت در سالهای گذشته شاهد رشد روز افزون بلند مرتبه سازی غیر اصولی در شهر قم بودهایم و برخی از مدیران بیتوجه به مدیریت کلان و عواقبی که این امر در آینده در پی خواهد داشت با این مسئله برخورد میکنند، در صورتی که مدیران شهرداری با این کار گویی که شهر را فروخته و یک نابسامای خریدهاند که در آینده این معضل، خود را بیشتر نشان خواهد داد.
مسئول خانه معماران استان قم توجه به چند نکته در اصلاح ساختار شهری قم و ایجاد یک معماری اصولی در ساختمانهای شهر را مورد تأکید قرار داد و گفت: در این خصوص باید چند کار را با یکدیگر پیش برد؛ یکی این که جلوی وقوع آخرین اتفافات غیر اصولی در خصوص معماری در سطح شهر گرفته شود، دیگری این که همزمان با این کار آموزش متخصصین در این حوزه از طریق دانشگاهها مد نظر قرار گیرد و در آخر بحث فرهنگسازی در مردم از طریق رسانه به طور جد دنبال شود.
نظر شما