به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، بهمن حسین پور صبح چهارشنبه در آئین افتتاحیه سومین اجلاس مشترک توسعه همکاریهای استانهای مرزی ایران و ترکیه در ارومیه افزود: با توجه به اهمیت راهبردی مرزهای 400 ساله صلح باید روابط بین دو کشور از مانور روی این موضوع عبور کرده و از این ظرفیت برای بستر سازی در جهت توسعه و گسترش روابط استفاده شود.
وی تصریح کرد: علاوه بر اینکه مرزهای ایران و ترکیه مرزهای صلح و ثبات هستند، ذهنیت مردم دو کشور نیز نسبت به یکدیگر مثبت بوده و مراودات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی فی ما بین از عوامل تنظیم و فشار به دولتهای دو کشور جهت توسعه روابط است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در آنکارا با بیان اینکه گسترش روابط استانهای مرزی بعنوان دریچه ورود به دو کشور از اهمیت خاصی برخوردار است، اظهار داشت: جدا از ضرورتهای ناشی از همسایگی جهت گسترش روابط، واقعیتهای تاریخی و اجبارهای اقتصادی، اجتماعی بین دو کشور باعث ایجاد تفکر و نگاه استراتژیک به یکدیگر می شود.
حسین پور ادامه داد: مجموعه عوامل تاریخی، جغرافیایی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، مذهبی و فرهنگی نشان دهنده وجود گذشته، عقاید و آداب مشترک بین دو کشور بوده، بطوریکه هم اکنون توسعه و بحران در هر یک از کشورها تاثیرات مثبت و منفی بر کشورهای همسایه خواهد گذاشت.
توسعه ارتباطات استانهای مرزی ایران و ترکیه ضروری است
این مقام مسئول با بیان اینکه برای دستیابی به اهداف مشترک اقتصادی و تجاری گسترش و توسعه روابط بین استانهای مرزی از جمله اولویتهای کاری مسئولان بین دو کشور قرار گرفته، خاطر نشان کرد: برگزاری این اجلاس نسز تبلور این سیاست بوده که در این راستا باید گمرکات واحد ایجاد و دروازه های وردی و خروجی بین دو کشور از سه به پنج افزایش یابد.
وی فعال شدن بازارچه های مرزی، ایجاد شهرک صنعتی مشترک، تسهیل در امور گمرکی را از جمله موارد در دست پیگیری جهت تحقق هدف گذاری سی میلیارد دلاری در روابط دو کشور طی پنج سال آینده عنوان کرد و گفت: جهت عملیاتی کردن این طرحها و همچنین فعال کردن بیشتر استانهای مرزی، به برقراری ارتباط با یکدیگر بستگی دارد.
سومین نشست مشترک بررسی و هماهنگی همکاریهای اقتصادی استانهای مرزی ایران و ترکیه صبح چهارشنبه با حضور سفرای دو کشور، والیان استانهای حکاری، وان، آغری، ایغدیر و قارص، مسئولان آذربایجان غربی و هیئت تجاری 200 نفره ترکیه ای در محل هتل جهانگردی ارومیه آغاز بکار کرد.
در این اجلاس دو روزه 26 سند همکاری بین دو کشور در بخش های مختلف صنعتی، کشاورزی، دانشگاهی، فرهنگی، گمرکی و بانکی امضا می شود.
تجارت مرزی، امور گمرکی، حمل و نقل، امور بانکی، استاندارد، گردشگری، علمی، آموزشی، پزشکی و فرهنگی، ورزشی، کشاورزی و منابع طبیعی، تجارت بخش خصوصی و صنعت محورهای اصلی این اجلاس خواهد بود که طرفیت در راستای توسعه همکاریهای مشترک در این موضوعات بحث و تبادل نظر خواهند کرد.
سومین نشست مشترک بررسی و هماهنگی همکاریهای اقتصادی استانهای مرزی ایران و ترکیه مقدمه ای جهت ارتقای سطح موازنه تجاری و بالانس کردن واردات و صادرات بین دو کشور خواهد بود.
آذربایجان غربی بعنوان تنها استان هم مرز ایران با کشور ترکیه و دارای بیش از 500 کیلومتر مرز مشترک با این کشور است.
مرزهای بین المللی بازرگان در ماکو، سرو در ارومیه و مرز رازی در شهرستان خوی مهمترین مبادی ورودی و خروجی کالا از ایران به ترکیه هستند.
بر اساس تفاهم نامه های تجاری بین دو کشور مقرر شده، مبادلات تجاری بین دو کشور به 30 میلیارد دلار برسد.
نظر شما