به گزارش خبرنگار مهر در ارومیه، غلامحسین عماری بعد از ظهر سه شنبه در بخش علمی کنگره بین المللی شمس تبریزی در خوی، افزود: فرهیختگان و اندیشمندان در این کنگره گرد هم آمده و در مورد یکی از مفاخر جهان به بحث و تبادلنظر پرداخته و ابعاد جدیدی از جایگاه عرفانی عارف نامی ایران زیمن شمس تبریزی به همگان معرفی شد.
وی با بیان اینکه احیای یاد و نام شمس تبریزی سبب رونق فرهنگی و اتحاد ملی میشود، ادامه داد: پیوند و تبادل فرهنگیآذربایجان غربی و فارس را گرامی داشته چرا که به ابعاد تازه ای از شخصیت وجودی شمس تبریزی با حضور شاعران و مولاناشناسان داخلی و خارجی پرداخته شد.
فرماندار خوی با بیان اینکه فرهنگ بومی ملتها تلفیق و ترکیبی با آموزههای دینی و فرهنگی دارد، اظهار داشت: این فرهنگ بومی نشات گرفته از ائمه معصومین بوده و نجات دهنده بشریت در این عرصه پرتلاطم زندگی بشری است.
عماری با اشاره به اینکه فرهنگ ایران اسلامی تکیه بر ریشههای استقلال و آزادی داشته و استقلال فرهنگی مهمترین رکن آن است، خاطر نشان کرد: ایران اسلامی به خود میبالد که خاستگاه بزرگان و عارفانی نظیر شمس بوده که با نگاه هنری به مذهب مینگریست.
این مقام مسئول شمس تبریزی را از بهترین چهرههای فرهنگی و عرفانی دانست و افزود: احیای یاد و نام عارفانی نظیر شمس در جایگاه جهان در ایران اسلامی سبب رونق فرهنگی و اتحاد ملی در این مناطق و به تبع آن در ایران میشود.
کنگره بین المللی شمس تبریزی با حضور اندیشمندان، محققان و شمس پژوهان، مولانا و حافظ شناسان ایران و سفیران 15 کشور خارجی و هنرمندان در برنامه های مختلف در شهرستان های خوی و ارومیه از امروز به مدت پنج روز آغاز بکار کرده است.
18آبان ماه بخش علمی کنگره در زیر مجموعه های ادبیات و عرفان در سالن ارشاد خوی ادامه می یابد، در این روز اجرای مراسم سنتی "مثنوی خوانی" در محل هتل ثمین خوی از ساعت 20 شب برپا خواهد شد.
برنامه اختتامیه به صورت رسمی در عصر روز چهارشنبه و از ساعت 20 در نوزدهمین روز از آبان در سالن ارشاد خوی برگزار خواهد شد.
در بیستمین روز از آبان نیز اجرای کنسرت "عالیم قاسم اف" از جمهوری آذربایجان در شهر خوی پیش بینی شده است تا برنامه های نخستین کنگره بین المللی شمس تبریزی پایان یابد.
محمد بن علی بن ملکداد، ملقب به شمسالدین یا شمس تبریزی از صوفیان مشهور سده هفتم هجری بوده و شهرت او بیشتر به خاطر آشنایی مولوی با اوست و دیوان غزلهای مولوی با نام کلیات شمس شناخته میشود.
شمس تبریزی اولین بار در سال ۶۴۲ هجری قمری به قونیه رفت و با مولانا دیدار کرد، مریدان مولانا به دشمنی با شمس برخاستند و شمس ناگزیر از قونیه رفت و در سال ۶۴۳ به قونیه بازگشت و دوباره مورد آزار مریدان مولانا قرار گرفت تا سال ۶۴۵ که ظاهرا برای آخرین بار از قونیه رفت و ناپدید گشت.
در مورد سرنوشت وی اطلاع دقیقی در دست نیست، از شمس اثری در دست نیست، مریدان سخنان وی را که در مجالس مختلف بر زبان آورده، گردآوری کردهاند که این اثر به نام «مقالات شمس تبریزی» معروف است.
مزار شمس تبریزی که از چندین قرن پیش در شهر خوی شناخته میشده است، پس از یک دوران فراموشی، در دهههای اخیر توسط محققان بازشناسی شده و نسبت به بازسازی مزار شمس تبریزی در خوی اقدام شده است.
نظر شما