حافظ عليه الرحمه در فاصله سالـهـاي 712 تا 727 هـجري شمسي در شيراز به دنيا آمد . نامش را در زمان تولد شمس الدين محـمد نهادند و تخلص او بعدها به دليل اينكه قـرآن را از بر مي خواند حافظ شد . پدرش بـها الدين نام دارد . به گفته بر خي تاريخ نويسان او دو برادر بزرگـتر از خـود داشت . حافظ در دهـهً سوم عـمرش با معـشوقه اش شاخ نـبات ازدواج كرد و حاصل اين ازدواج يك فرزند شد . وي در جـواني با شنـيدن تـلاوت آيات قرآن بوسيله پـدرش، آنها را به خاطر مي سپرد و آثار بسياري از بزرگـان ادب روز گار همچون سعـدي، عـطار، نظامي و مولوي را حـفظ مي كرد . بعـد از مرگ پـدر، حافظ به اتـفاق مادر، نزد عـموي خود رفـتـند. وي مدتي در پرده دوزي و خـميرگـيري در نانوايي به كار مشغـول شد. آن شاعر فرزانه در بـيست تا سي سالگـي در دربار شاه ابواسحـاق ايـنجو حـضور يافت و آوازه شهـرتـش شيـراز را فرا گـرفت. اينجو كه خـود اهـل ذوق و شعـر بود، مـقام حافظ را بسيار گرامي مي داشت و حافظ نيز مدح او را مي گـفت. امير مبارزالدين محـمد با شكـست ابواسحـاق به قدرت رسيد و حافظ را از مقام و منـصبـش بركـنار و از تدريس عـلوم قـرآني نيز محـروم كـرد. در اين دوره حافظ به سرودن اشعـار اعـتراض آميز سياسي روي آورد. در سي و هـشت سالگـي حافظ ، شاه شجاع پـسر مبارزالدين محـمد، پدرش را خـلع كـرد و دوباره حافظ را به مقام و مرتـبت پـيشين خـود بازگـرداند. حافظ كـه از تجـربه ً روزگار عـبرت گـرفته بود، به سرودن اشعـار روحـاني و اخـلاقي روي آورد. در اوايل 40 سالگـي وي عـليرغـم مقام و جايگـاهـش در دربار شاه شجـاع ، از حق گـويي و انصاف بدور نبود و بدليل صراحت و حق طلبي گاه به دردسر مي افـتاد.
وي زيباترين و نغز ترين اشعار فارسي را در طول تاريخ ادبيات ايران زمين سروده است .ديوان او حاوي 500 غـزل، 42 رباعـي، و تعـداد نامحـدودي قـصيده است كـه در عـرض مدت 50 سال سروده شده است. حافظ هـر آن گـاه كه حـالتي روحـاني به او دست مي داد، به سرودن شعـر مي پرداخت و به هـمين عـلت گاه در طول يك سال بيشتر از 10 غـزل نمي سرود. تدوين و جمع آوري ديوان حافظ؛ حافظ خود هـيچـگاه به فـكـر تدوين و جـمع آوري اشعار خـود نبود. ديوان او براي نخستين بار در سال 789 هـجري شمسي بوسيله محـمد گـل اندام، 22 سال بعـد از وفات حافظ گـردآوري شد. حافظ به سال 791 در سن 69 سالگـي در شيراز درگـذشت. جسد او را در باغ مصلي، در كـنار نهـر ركن آباد شيراز به خـاك سپـردند، محـلي كه امروزه به نام حافظيه خـوانده مي شود.
قتل ابومسلم خراساني :
درچنين روزي در سال137هجري قمري ابومسلم خراساني به دستوردومين خليفه عباسي كشته شد . زمان حكومت امويان ، بخشي از خلافت اموي به منطقه ايران نيز كشيده شد . اما ايرانيان تحقير و توهين خلفاي عباسي را كه بر خلاف روش هاي عدالت خواهانه اسلامي بود و صرفا به دلايل قدرت طلبي و منبعث از خلصت ستمگرانه بني اميه اعمال مي شد ، تحمل نمي كردند . بني اميه در زمان عبدالملك و وليد بن هشام ، تنها در اثر توفيق در فتوحات شرق و غرب و سياست داخلي مبني بر فشار بسيار زياد بر طبقات مردم توانستند به حكومت خود ادامه دهند . در اين دوره مردم خراسان با استفاده از خصومت ميان قبايل عرب حاكم بر خراسان و ماوراء النهر ، جانب داعيان و مبلغان بني عباس را گرفتند . بني عباس به سبب خويشاوندي نزديك تر با حضرت رسول اكرم ص و اين كه در صد د ند حكومت را به اهل بيت رسول خدا ص بر گردانند عواطف مردم به ويژه ايرانيان را به خود جلب كردند . در اين راستا ابومسلم خراساني سردار ايراني توانست با حمايت ايرانيان و قبايل عرب، حكومت بني اميه رادر ايران سرنگون سازد و عباسيان را به قدرت بر ساند . وي گروهي را تشكيل داد كه اين گروه به دليل به تن كردن جامه هاي سياه به " سياه جامگان" شهرت يافتند . اما خود ابو مسلم خراساني نيز در نهايت مورد غضب عباسيان قرار گرفت و منصور خليفه دوم عباسي با قتل وي ناسپاسي خود را به اين امرظاهر ساخت .
ادامه در گيري ها در نقاط مرزي كشور :
در چنين روزي در سال 1359 ه ش درگيريها دربندر گمرك خرمشهر ادامه يافت . همچنين ستاد مشترك ارتش در اين روز با توصيف وضعيت آرايش نيروهاي نظامي دشمن بعثي اعلام كرد : " نيروهاي عراقي كه از كارون عبور كرده اند ، به سه شاخه تقسيم شده اند ، يك شاخه قصد حمله و محاصره اهواز وشاخه ديگر قصد محاصره و حمله به آبادان را دارند ، ضمنا شاخه اي از طريق دزفول حمله كرده كه قصد قطع راه ارتباطي اهواز و مناطق ديگر را دارد . در همين روز سپاه اهواز گزارش داد هويزه در دست نيروهاي خودي است ، ولي دچار كمبود نيرو ست و نياز به تقويت دارد . از سوي ديگر سايتهاي 4 و 5 واقع در نزديكي رودخانه كرخه و حوالي سه راهي دهلران - انديمشك - اهواز در دست دشمن است ."
در چنين روزي در سال 1357 ه ش زندانيان سياسي در زندانهاي رژيم پهلوي بزرگترين اعتصاب سياسي را به راه انداختند .
در گذشت شيخ احمد كافي :
در چنين روزي در سال 1357 ه ش حاج شيخ احمد كافي عارف و سرباز واقعي و شيداي امام زمان ع به طرز مشكوكي دار فاني را وداع گفت . شيخ احمد كافي از عشاق امام زمان ع با بر پايي جلسات وعظ و نصيحت در مهديه تهران در قبل از انقلاب اسلامي سهم ويژه اي در آگاهي نسل جوان آن دوره از شخصيت و رفتار و افكار ائمه هدي ايفا كردند .
روز ملي كاهش بلاياي طبيعي :
سطح زمين همواره دستخوش فرآيندهايي است كه دائما شكل آنرا تغيير مي دهند و بشر امروز همواره از هزاران سال قبل، خود را با انواع مختلف شرايط جغرافيايي و آب و هوايي موجود بر روي كره زمين سازگار كرده است . اما رشد بي رويه جمعيت ، منجر به استفاده بيشتري از منابع زير زميني شده و پيشرفت علم و تكنولوژي كه به منظور استفاده نوع بشراز اين منابع صورت مي گيرد اين مكان را بيش از پيش در معرض خطر قرار داده است .اما پيش از آنكه در باره خطرات انسان بر محيط طبيعي سخن بگوييم بايد از خساراتي كه محيط بر روي زندگي انسان وارد مي كند سخن گفت . بي شك يكي از مهمترين خساراتي كه بشر به واسطه اين دست درازي به طبيعت متحمل مي شود، افزايش وقوع برخي از بلاياي طبيعي است. به طور متوسط در اثر بلاياي طبيعي هر ساله 335 هزار نفر كشته و 36 ميليارد دلار خسارات اقتصادي وارد مي گردد. همچنين 95در صد از كشته شدگان مربوط به كشورهاي در حال توسعه و 75در صد از خسارات اقتصادي مربوط به كشورهاي پيشرفته است . طبق مطالعات انجام شده توسط يك سازمان بين المللي كشورهاي در حال توسعه چه از نظر جاني و چه از نظر اقتصادي به طور نسبي درصد خسارت بيشتري را متحمل مي گردند. اين مطلب لزوم مديريت صحيح بلاياي طبيعي را در اين كشورها به اثبات مي رساند
آغاز جنگ بوئر ها :
درچنين روزي در سال1899ميلادي جنگ ميان بوئرها و انگليسي ها آغازشد. اين جنگ در سال 1902 ميلادي جنگ بوئرها ميان بوئرهاي آفريقاي جنوبي ونيرو هاي بريتانيا با انعقاد معاهده ويرنيجينگ پايان يافت . بوئر ها كشاورزان هلندي اي بودند كه از سال 1652 به جنوب آفريقا مهاجرت كرده و در آنجا ساكن شده بودند . در سال 1899 انگليس به بهانه اين كه بوئرها اجازه نمي دهند انگليسي ها در آفريقاي جنوبي به امر معدن داري بپردازند براي سركوبي آنها وارد عمل شد .
تولد استين سن بليچر :
تولد فرانسوا مورياك :
مورياك نويسنده فرانسوي در چنين روزي در سال 1885 ميلادي به دنيا آمد . وي شاعر و نمايشنامه نويس نيز بود . او در سال 1952 ميلادي جايزه نوبل را از آن خود كرد . پدرش مالك زمين هاي فراوان و شخص ثروتمندي بود. وي نويسندگي را از همان اوان جواني آغاز كرد و از مدرسه بوردو و كالج كاندران ماريان فارغ التحصيل گرديد. نخستين كارهاي ادبي وي با كتاب" دست ها به حالت دعا" آغاز گشت و بعد از اين چند داستان ديگر نوشت كه چندان شهرتي نيافت اما در سال 1925 بود كه به خاطر تحرير داستان معروف و بي نظير صحراي عشق شهرت جهاني يافت. از ميان آثار او مي توان شعر نارنج، گمشده و كودكي در زنجير، را نام برد.
تولد رومن ياكوبسن :
ياكوبسن زبانشناس روس و محقق زبان اسلاوي در چنين روزي در سال 1896 ميلادي به دنيا آمد . پايه هاي زبان عنوان مهمترين اثر علمي اوست . ياكوبسن دانشمندي است كه توانسته است در زمينه هاي مختلف دانش زبانشناسي و به ويژه نشانه شناسي تحقيقات گسترده اي را انجام دهد . او با بسط و توسعه نگرش نقد فرمگرا، نقد فرماليستي روسيه را در ميان جهان ادبيات معرفي كرد .
تولد المور لئونارد :
لئونارد نويسنده آمريكايي در چنين روزي در سال 1925 ميلادي به دنيا آمد . آقاي ماژستيك عنوان مهمترين اثر داستاني اوست .
در گذشت آيزنشتاين :
درچنين روزي در سال1948ميلادي سرگئي ميخائيلوويچ آيزنشتاين كارگردان و منتقد برجسته روس درگذشت.وي به سال 1898 ميلادي به دنيا آمد . در سال 1925 ميلادي فيلم رزمناور پوتمكين آيزنشتاين براي نخستين بار در مسكو به نمايش در آمد . اين فيلم كه يكي از فيلمهاي پرآوازه تاريخ سينماست ، به نوعي بيانگر تز سوسياليسم است . پس از تقطيع بخش هاي مختلف اين فيلم مي توان در يافت كه هر سكانس توليد تز براي سكانس بعدي مي كند و سكانس بعدي خود آنتي تزي براي اين معناست كه نتيجتا منجر به توليد سنتز مي شود . اين سنتز خود تز براي آنتي تز ثانوي است . اكتبر، پايان زندگي و كهنه ونو از ديگر آثار مشهور اويند .
نظر شما