به گزارش خبرنگار مهردر نشست تخصصی سینمای مستند سیاسی که قرار بود مهدی کلهر ،سعید ابوطالب و حسن عباسی حضور داشته باشند باحضور حسن عباسی و ناصر هاشمزاده برپا شد.
هاشم زاده فیلمنامهنویس در این نشست تخصصی گفت: نباید فقط بهدنبال فرم و تکنیک باشیم، به نظر من نیاز نیست که یک فیلمساز مستند حتماً فیلسوف، عارف و یا عالم باشد تا بتواند این مفاهیم را در آثارش بیان کند. هنرمند کسی است که مبانی هنر را میشناسد و با اتصالی که به رحمانیت خداوند دارد، با تلاش به حقیقت دست پیدا میکند.
وی در مورد مستندسازی گفت هنرمند نمیتواند حرفی غیر از حقیقت بزند. یعنی با دوربینش یک زباله را نشان دهد و بگوید اینجا باغچه گل است، بنابراین مستندساز باید به حقیقت نظر داشته باشد.
هاشمزاده نیز در این نشست گفت: اگر سینمای مستند بخواهد به بعضی از ناهنجاریها بپردازد، ممکن است به آن ایراد بگیرند و از آن به عنوان سیاهنمایی یاد کنند. اما فیلمساز مستند باید طوری به موضوع بپردازد که نگاه رحمانی در آن وجود داشته باشد. یعنی اگر سیاهیها را هم نشان میدهیم، باید برای اصلاحکردن آن باشد.
حسن عباسی، فعال فرهنگی و سیاسی نیز در این نشست گفت: سینمای مستند در جهان جایگاه ویژهای دارد و امیدواریم در ایران نیز جایگاه واقعی خود را پیدا کند. به همین دلیل است که "مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی" تصمیم گرفت نشستهای تخصصی خود را به جریان مستند سیاسی اختصاص دهد تا راهکارهایی مناسب برای مستندسازان جوان تبیین شود.
حسن عباسی همچنین درباره اهمیت سینمای مستند در جهان امروز ابراز کرد: بسیاری از استادان و محققان ما میبایست به جای نوشتن پژوهشهای 800 صفحهای، فیلمهای 30 دقیقهای مستند بسازند و حرف خود را از طریق این رسانه که قابل فهمتر و تأثیرگذارتر است، بزنند.
وی افزود: متولیان دولتی در بخشهای اقتصادی و اجرایی باید توجیه شوند که وقتی یک پروژه چند میلیون دلاری را اجرا میکنند، در کنارش یک فیلم مستند 50 دقیقهای نیز در مورد همان پروژه بسازند و به جای گزارش کارهای مکتوب، گزارش کاری با تولید فیلم مستند ارائه کنند.
عباسی در ادامه با بیان اینکه اگر امروز افلاطون زنده بود، فیلم مستند میساخت، در مورد مشکل سینما عنوان کرد: نداشتن استراتژی مشکلی است که سینمای ما از جمله سینمای مستند، سالها است از آن رنج میبرد. اگر قرار است یک مستندساز به حقیقت دست یابد و آن را منعکس کند، باید خود با مقولات مختلفی مثل فلسفه، عرفان، مذهب و بسیاری از مسائل دیگر آشنایی داشته باشد تا در بیانش دچار مشکل نشود.
وی در بخش دیگری از این نشست گفت: فیلمساز مستند باید برای ساخت آثار سینمایی سیاسی جستوجوگر باشد و با دیدی باز به مسائل نگاه کند تا بتواند تحلیل خوبی به تماشاگر ارائه نماید. چنانکه میتوان از موفقترین فیلمسازان سینمای سیاسی جهان به مایکل مور اشاره کرد.
عباسی در مورد این فیلمساز ابراز کرد: مور مستندسازی است که تأثیرگذار بوده و در بیان حقیقت نسبتاً موفق عمل کرده. همچنین سال گذشته فیلمی به نام "جستوجوگر" در جشنواره بینالمللی فیلم فجر از سینمای امریکا به نمایش درآمد که در آن به سرنوشت استادانی میپرداخت که به خاطر رد کردن نظریه داروین از دانشگاههای امریکا اخراج شده بودند. از این فیلم نیز میتوان به عنوان یک فیلم موفق سیاسی یاد کرد.
نظر شما