به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الله بهروز بیان این مطلب اظهار کرد: با استفاده از این سیستم، علاوه بر تشخیص و اعمال قانون در خصوص تخلفات محرز مانند عبور از چراغ قرمز، طیف وسیعی از تخلفاتی که متأسفانه طی مرور زمان تبدیل به عرف شده اند، تشخیص داده شده و از طریق برخورد با آنها گامی مؤثر در ارتقاء فرهنگ ترافیکی شهر برداشته شود.
وی ادامه داد: در بسیاری از تقاطع ها با وجود ترسیم خط ممتد ایست رانندگان بدون توجه به چراغ قرمز و خط ممتد اقدام به گردش به راست، گردش به چپ و یا حتی دور زدن می کنند، در حالیکه بر اساس آیین نامه راهنمایی و رانندگی تمامی این حرکات از مصداقهای تخلف محسوب می شوند.
وی اضافه کرد: هم اکنون اگر نگوییم این نوع حرکات عامل بروز بسیاری از تصادفات هستند، حداقل سبب غیر ایمن کردن تقاطع برای عبور عابران پیاده شده اند.
بهروز اضافه کرد: در شهر تهران حدود هزار و 200 تقاطع چراغ دار وجود دارد که نمی توان تمام آنها را با به کارگیری این سیستم نظام مند کنیم اما این امکان وجود دارد که طی دو تا سه سال به یک نقطه منطقی رسیده وحداکثر 600 تا 700 تقاطع مهم و اصلی شهر را به سیستم نظارتی ثبت تخلفات مجهز کنیم.
وی افزود: فن آوری به کار رفته در این سیستم، فن آوری پردازش تصویر است، به این صورت که دوربین های هوشمند رو به محدوده تقاطع نصب می شوند و سپس از طریق نرم افزار مرکزی سیستم و با توجه به شکل هندسی تقاطع و فاز بندی چراغ راهنمایی و وضعیت مسیر های گردشی (اعم از چپگرد، راستگرد و آزاد و یا ممنوع بودن آنها در فاز چراغ قرمز) محدوده هایی به صورت مجازی توسط سیستم ترسیم می شود.
بهروز تصریح کرد: در صورتیکه تخلفی صورت گیرد، بلافاصله از طریق سیستم خودکار قرائت پلاک خودرو، پلاک خودروی متخلف تشخیص و در بانک اطلاعات خودروهای متخلف ثبت می شود و عکس برداشت شده از خودرو حین ارتکاب تخلف برای صدور برگه جریمه در سیستم ضبط می شود.
نظر شما