دکتر محمد بقایی(ماکان) در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد اینکه علوم انسانی بسیار گسترده هستند و یک عالم علم انسانی به علوم دیگر نیازمند است، شما یه کدامیک از علوم انسانی دیگر در رشته خود نیازدارید گفت:من بطور تخصصی در رشتههای ادبیات فارسی و فلسفه بیشتر تمرکز دارم. امااین دورشته ریشههای عمیق هم در تاریخ، جامعه شناسی و جغرافیا دارند. بنابراین به عنوان عوامل کمک دهنده نیاز به دیگر رشتهها هم است اما آنچه که نام بردم رشتههای اصلی است که برای کارهای تحقیقاتی خود هر روز به منابع آنها مراجعه میکنم.
این کارشناس ادبی و فلسفی در مورد اینکه در جهانی که به میان رشتهای معروف است شما چگونه با مسئله تخصص کنار میآیید؟ چگونه سعی میکنید متخصص رشته خود باشید؟ همچنین اظهارداشت: تخصص در واقع بخش ظاهری زیر ساختهایی است که باعث پدید آمدن آن میشود. به عبارت دیگر میشود آن را به درختی تشبیه کرد که ریشههای آن از مواد مختلف تغذیه میکنند. بنابراین هرکسی که در امری تخصص پیدا میکند اعم از علوم انسانی و طبیعی یا علوم محض ، بی نیاز از دیگر زمینههای فکری و دستاوردهای بشری در طول تاریخ نمیتواند باشد.
این نویسنده و مترجم درادامه تصریح کرد: از اینرو هر متخصصی به رغم آنکه به ظاهر به رشته خاصی میپردازد ولی در واقع از امکانات رشتههای دیگر بهره میگیرد. چنانچه برای مثال میتوان گفت که یک وسیله نقلیه گرچه از کارخانهای خاص دارد ولی این کارخانه از تعداد زیادی از کارخانههای کوچکتر بهره میگیرد در غیر اینصورت نمیتوان محصولی تولید کند. بنابراین هر متخصصی با توجه به اجزایی که ازدیگرزمینهها کسب میکند محصولی از ذهن خود صادر میکند که حاصل اجزای مختلف است. چنانچه در طول تاریخ هیچ فیلسوف، مخترع و شاعر و نویسندهای را نمیتوان به عنوان نمونه نشان داد که دستگاه فکری او آمیزهای از اجزای موجود پیش از او نبوده باشد.
بقایی در مورد اینکه متخصصان علوم انسانی تاچه اندازه باید از تحولات علوم طبیعی مطلع باشند نیز گفت: برخی گمان میکنند که علوم انسانی با بقیه علوم مطلقا ارتباطی ندارد یا ارتباط آن جزیی است در حالیکه هیچ متخصصی در حوزه علوم انسانی بدون آشنایی یا حداقل توجه به علوم دیگر نمیتواند فراوردههای ذهنی مطلوبی داشته باشد.
وی درپایان یادآور شد: در این مورد میتوان در حوزه شعر ، از منوچهری دامغانی، از حوزه فلسفه از دکارت، در حوزه دین از محمد غزالی و در حوزه دانش محض از انیشتن، مثال آورد که همه اینان اگر چه در حوزهای خاص ممتاز و مشهور بودند ولی در مجموع از مطالعات علوم دیگر کاملاً بهره بردند.
نظر شما