۱۵ آذر ۱۳۸۹، ۹:۱۷

احداث نخستین شهرک داروسازی کشور در گیلان

احداث نخستین شهرک داروسازی کشور در گیلان

رشت - خبرگزاری مهر: ایجاد شهرک تخصصی تولید مواد دارویی کشور در گیلان،‌ با توجه به فعالیت کارخانه متعدد داروسازی، آزمایشگاههای پیشرفته و رویش 450 گونه گیاهان دارویی فرصت مناسبی برای سرمایه‌ گذاری در استان است.

به گزارش خبرنگار مهر در رشت، فعالیت پنج کارخانه داروسازی در شهر صنعتی رشت، آزمایشگاههای پیشرفته دانشگاه علوم پزشکی و رویش 450 گونه گیاهان دارویی، بستر مناسبی را برای تحقیق و پژوهش در زمینه تولید دارو دراستان فراهم کرده است.

بازار پر رونق مصرف دارو در ایران از مزایای سرمایه ‌گذاری در این صنعت است. براساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت، کشور ایران از لحاظ مصرف دارو جزء 20 کشور نخست دنیاست و در آسیا بعد از چین، مقام دوم را دارد.

گذشته از جمعیت 70 میلیونی پرمصرف دارویی، کشور در کانون بازاری 370 میلیون نفری در منطقه قرار دارد که با توجه به توسعه نیافتگی بهداشت  و درمان در این منطقه، فرصتی استثنایی برای سرمایه ‌گذاری در ایران ایجاد کرده ‌است.

از سوی دیگر به دلیل بالا رفتن هزینه‌ های بهداشتی در دنیا  و اهمیت موضوع سلامت و بهداشت، صنعت داروسازی در مقایسه با صنایع دیگر از آینده بهتری برخوردار خواهد بود و به یکی از محلهای امن و پرسود سرمایه ‌گذاری تبدیل خواهد شد.

ضرورت توجه به صنعت دارو سازی در گیلان

نماینده مردم رشت و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در این باره گفت: در حال حاضر افزون بر 60 شرکت داروسازی داخلی بیش از 96 درصد نیازهای دارویی کشور را تأمین می کنند.

حسن تامینی افزود: صنعت داروسازی علاوه بر جذب  و بکارگیری بخش قابل توجهی از نیروهای متخصص، همواره به عنوان بستری مناسب برای ارتقای سطح دانش فنی داروسازی در کشور، نقش قابل توجهی دارد.

وی با اشاره به اینکه سهم اشتغال، ارزش افزوده  و سطح تحصیلات شاغلان در صنعت داروسازی قابل توجه است، بر ضرورت توجهی ویژه به صنعت تولید مواد دارویی دراستان تاکید کرد.

سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در پاسخ به این سئوال که آیا گیلان در صنعت داروسازی دارای مزیت است، گفت: مزیت صنایع داروسازی استان به لحاظ اقتصادی و اجتماعی قابل توجه است.

وی همچنین با اشاره به اینکه سرمایه گذاری در صنعت دارو منطقی وعقلایی است، خاطر نشان کرد: گیلان به دلیل داشتن زیرساختهای آزمایشگاهی، شرکتهای دارویی، رویش گیاهان دارویی و همچنین نزدیکی به بازارهای بزرگ آسیایی میانه در زمینه دارو، مزیت اقتصادی دارد.

تامینی ادامه داد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، از کل داروی مصرفی کشور فقط حدود 35 درصد ازسوی تولید کنندگان داخلی تأمین می شد که این میزان نیز به دلیل مالکیت و حاکمیت شرکتهای داروسازی چند ملیتی بر شرکتهای داخلی، درعمل تولید دارو تحت اراده کمپانی های بزرگ خارجی بود.

وی یادآورشد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در حال حاضر این میزان به حدود 96 درصد رسیده  و فقط حدود چهار درصد از نیاز دارویی کشور از خارج تأمین می شود، این افزایش تولید توسط دانشمندان و متخصصان داخلی و بر اساس آخرین استاندارهای روز دنیا انجام شده است.

 توسعه‌ پایدار در صنعت داروسازی ضرورتی اجتناب ناپذیر 

به هر حال اگر زیرساختهای صنعت داروسازی حمایت شود، انقلاب واقعی در آینده صنعت داروسازی کشور به ویژه استان  اتفاق خواهد افتاد.

دارو در هر جامعه‌ ای با امنیت آن جامعه عجین شده است و می ‌توان گفت: " جامعه ‌ای امنیت اجتماعی دارد که امکان دسترسی به دارو برای مردم آن جامعه وجود داشته باشد ".

یک کارشناس مسائل دارویی در این خصوص گفت: صنعت داروسازی از یکسو ضامن بهداشت و سلامت جامعه و از سوی دیگر تأمین کننده استقلال و خوداتکایی کشور در خصوص تأمین این کالای استراتژیک  و حساس است.

علی محمدی افزود: زیر‌ساخت های مناسبی در گیلان برای صنعت داروسازی وجود دارد و اگر این زیر‌ساختها حمایت شوند در آینده صنعت داروسازی کشور بسیار موثر خواهد بود.

نخستین شهرک تخصصی تولید مواد دارویی کشور در گیلان ساخته می شود

رئیس سازمان صنایع و معادن گیلان از موافقت وزیر صنایع و معادن با پیشنهاد نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی مبنی بر ایجاد نخستین شهرک تخصصی تولید مواد دارویی کشور در استان خبر داد.

محمد حسین اصغریان افزود: در شهرکهای صنعتی عمومی بیشتر رشته ‌های فعالیت صنعتی می ‌توانند استقرار یابند اما در شهرکهای صنعتی تخصصی فقط رشته‌ های خاصی از فعالیتهای صنعتی امکان استقرار در آن را دارند.

وی خاطر نشان کرد: شهرک صنعتی تخصصی، شهرکی است که در زمینه تولید یا خدمات صنعتی خاص و یا فعالیتهای هم‌ خانواده یا مکمل و واحدهای پژوهشی و فناوری و خدمات پشتیبانی ایجاد می ‌شود.

رئیس صنایع و معادن گیلان ایجاد شهرک تخصصی تولید مواد دارویی کشور در گیلان را یک ضرورت مهم دانست و افزود: صنایع تبدیلی و تکمیلی و همچنین داروسازی از اولویتهای نخست گیلان است.

وی خاطر نشان کرد: منطقی ‌ترین راه برای کشورهای امروز که می ‌خواهند زیرساختهای فرهنگی و ملی خود را حفظ کنند، همچون ایران که پتانسیل چند هزارساله را در زیرساختهای فرهنگی و اجتماعی دارد، راهی جز توسعه صنعت، چه در صنعت کشاورزی، چه صنعت فولاد، داروسازی و حوزه‌ های مختلف وجود ندارد.

اصغریان در ادامه با بیان اینکه از راهکارهای توسعه پایدار، جهت دهی صنایع کوچک  و متوسط به سمت خوشه شدن است، گفت: شکل گیری یک خوشه بر اساس اصل کارایی جمعی و مبتنی بر تمرکز جغرافیایی شرکتهای همتخصص و ایجاد مجموعه ای متعامل، با تهدیدها و فرصتهای مشترک است.

وی اظهارداشت: بطور یقین مراد از خوشه شدن صنایع تنها در نظر گرفتن منطقه ای مناسب  و انتقال شرکتهای همگروه به آنجا نیست بلکه منظور شناسایی صحیح مناطق مستعد برخوردار از حداقل سطح بنگاهها و در نهایت برقراری روابط قوی بین آنهاست.

رئیس صنایع و معادن گیلان همچنین با اشاره به اینکه در بند یک ماده ۲۹ برنامه چهارم توسعه موضوع "خوشه‌های صنعتی" کاملا تصریح شده است، یادآورشد: در این زمینه از اقدامات صورت گرفته تاسیس شهرکهای تخصصی صنعتی و سازماندهی صنایع هم تخصص از سوی شرکت شهرکهای صنعتی ایران است.

با این وجود کارخانه های داروسازی بخشی از تولیدات خود را به گیاهان دارویی و فرآورده های گیاهی اختصاص می دهند که استان گیلان در این زمینه بسیار غنی است.

150 تن انواع گیاهان دارویی در گیلان بدون فرآوری و بسته بندی راهی بازار مصرف می شود

سالانه بطور متوسط 150 تن انواع گیاهان دارویی به ارزش اقتصادی بیش از پنج میلیارد ریال در گیلان برداشت و بیشتر آن بدون فرآوری و بسته بندی راهی بازار مصرف می شود.

با توجه به توان مناسب گیلان در زمینه تولید گیاهان دارویی توسعه صنایع فرآوری و بسته بندی این محصولات علاوه بر شکوفایی بازرگانی این گیاهان در ایجاد فرصتهای جدید شغلی نیز موثر باشد.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان در این رابطه گفت: توسعه پرورش گیاهان دارویی در استان از نظر اقتصادی می تواند در سبد خانوار کشاورزی اثر قابل توجهی داشته باشد.

ایرج بنیادی افزود: فرآوری گیاهان دارویی و همچنین تولیدات محصولات با بار میکروبی بسیار پائین تر برای عرضه در بازارهای جهانی و در سطح استان بسیار اهمیت دارد.

وی اظهار داشت: پرورش گیاهان دارویی با توجه به شرایط مستعدی که در استان گیلان وجود دارد، می تواند بصورت فعالیتهای جنبی در جوار فعالیتهای اصلی کشاورزی در زمینه ارزآوری، اشتغال و توسعه فعالیتهای کشاورزی و رونق بخش کشاورزی موثر باشد.

معاون جهاد کشاورزی گیلان در خصوص فرآوری گیاهان دارویی نیز یاد آور شد: اگر چنانچه بتوان سرمایه گذارانی را در سطح استان با تجهیز کارخانه ها  و کارگاه های فرآوری تولیدات محصولات کشاورزی به ویژه گیاهان دارویی فعال کرد، اثر بسیار زیادی از نظر اقتصادی و رونق توسعه کشت گیاهان دارویی در سطح استان خواهد داشت.

وی افزود: بدین ترتیب گیاهان دارویی جنگلهای شمال هر یک پراکندگی خاصی دارند، بعضی از آنها به وفور در بیشتر مناطق دیده می ‌شوند و برخی دیگر پراکنش محدود دارند.

بنیادی تصریح کرد: گیاهان دارویی جنگلهای شمال، عرصه ای باز برای تحقیقات علمی و مصارف صنعتی اند، طبق بررسی های انجام گرفته 56 تیره گیاهی با 127 گونه درختی و درختچه ‌ای و بوته ‌ای و علفی در شمال کشور وجود دارد که ‌از آنها محصولات فرعی به‌ دست می‌آید. بیشتر این گونه ‌ها دارای خواص دارویی هستند که با فعالیت علمی و تولید صنعتی می ‌توان بهره وافری از این بخش به دست آورد.

نبود ساز و کارهای پژوهشی  و تحقیقاتی جامع از موانع اقتصادی  گیاهان دارویی در گیلان

گیلان یکی از مستعدترین استانهای کشور در زمینه رویش و کاشت گیاهان دارویی است  و در مناطق مختلف آن به ویژه در مناطق کوهستانی انواع گیاهان دارویی می روید یا کاشته می شود.

عناب، آقطی، گزنه، گزنه سفید، پرسیاووشان، نیلوفر آبی، سرخس، کرچک، کتان، سنا، درمنه، هزارچشم، برگ بو، خرزهره، ارغوان، بنفشه، بادرنج بویه، افسنطین، ثعلب، اقاقیا، کافشه، گل رنگ، سُراب، بارهنگ، کنجد، سماغ، سنجد، لادن  و شمشاد از مهمترین گیاهان دارویی هستند که در گیلان می رویند.

این گیاهان در طب سنتی برای درمان پرفشاری خون، سرفه، بیماریهای گوارشی، بیماری های قلبی، سرما خوردگی، تسکین اعصاب، رفع نفخ معده، تقویت میل جنسی، بیماری های پوستی و قند خون کاربرد دارند.

امروزه گیاهان دارویی غیر از طب سنتی در صنایع داروسازی، صنایع غذایی، صنایع شیمیایی و دیگر صنایع کاربرد دارند.

به اعتقاد کارشناسان، کمبود صنایع بسته بندی مناسب  و استاندارد، نبود صنایع تبدیلی و فرآوری، ضعف سازوکار بازاریابی داخلی و خارجی، نبود سیاست مشخص برای جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی در زمینه ورود به بازار تولید، فرآوری و بسته بندی، کارایی سنجی و صادرات گیاهان دارویی و در نهایت نبود ساز و کارهای پژوهشی و تحقیقاتی جامع در این زمینه از مهمترین موانع اقتصادی شدن مقوله گیاهان دارویی در گیلان است.

بی شک حمایت جدی مسئولان در این زمینه با توجه به توان بالقوه گیلان در رویش و کاشت دارویی می تواند در رونق اقتصادی استان و نیز ایجاد فرصتهای شغلی جدید موثر باشد.

دانشکده داروسازی در رشت راه‌اندازی می‌ شود

استاندار گیلان در ادامه از راه اندازی دانشکده داروسازی در رشت خبر داد و گفت: وزیر بهداشت قول مساعد داد تا در صورت فراهم شدن شرایط اولیه و امکانات براساس مجوزهای اصولی، این دانشکده در رشت ایجاد شود.

روح الله قهرمانی چابک در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: فعالیت پنج کارخانه داروسازی در شهر صنعتی رشت، آزمایشگاههای پیشرفته دانشگاه علوم پزشکی و رویش 450 گونه گیاهان دارویی، بستر مناسبی را برای تحقیق و پژوهش در زمینه تولید دارو دراستان فراهم کرده است.

وی همچنین اظهارداشت: داروسازی، یکی از حوزه های بزرگ علم بشریست که طیف عظیمی از دانش و فناوری های گوناگون را به کار گرفته و رشد و توسعه آن همپای گسترش خدمات مراقبت سلامت راهی طولانی طی کرده است.

استاندار گیلان در ادامه استعدادهای بالقوه استان را به دلیل تنوع آب و هوایی منطقه در بخش کشاورزی و باغی بسیار مهم عنوان کرد و برلزوم راه‌اندازی صنایع تبدیلی و بسته ‌بندی گیاهان دارویی تاکید کرد.

وی خاطر نشان کرد: وجود گونه ‌های متنوع گیاهی و جانوری در جنگلهای استان گیلان فرصتی مناسب برای ایجاد مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، صنایع تبدیلی و بسته ‌بندی گیاهان دارویی ذکر کرد و خواستار حمایت ویژه مسئولان سازمان جهاد کشاورزی و منابع طبیعی و موسسات علمی و پژوهشی در تحقق این امر شد.

***

بی شک ایجاد شهرک تخصصی تولید مواد دارویی در گیلان می تواند ضمن جذب سرمایه های داخلی و خارجی در افزایش ارزش افزوده، بکارگیری نیروی انسانی متخصص و کاهش نرخ بیکاری در استان بسیار موثر باشد.

کد خبر 1199486

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha