۹ آذر ۱۳۸۹، ۸:۴۶

جاده سازی در اشترانکوه/

بولدوزرها به جان درختان اورس افتادند!

بولدوزرها به جان درختان اورس افتادند!

خرم آباد - خبرگزاری مهر: جاده سازی در منطقه حفاظت شده اشترانکوه زنگ خطر را در زیستگاه امن حیات وحش این منطقه به صدا درآورد تا بولدوزرها این بار قصد جان درختان کهنسال اورس را کنند.

به گزارش خبرنگار مهر در خرم آباد، در حالیکه این روزها خبر آتش سوزی در جنگلهای شمال قلب همه دوستداران طبیعت را درد آورده است که در غرب ایران و در قلب رشته کوههای زاگرس ماشینهای راهسازی در حال صاف کردن منطقه حفاظت شده اشترانکوه برای ایجاد جاده ای به عرض 20 متر هستند تا تراژدی غم انگیز طبیعت ایران تکمیل شود!

جاده سازی در منطقه امن اشترانکوه و در جایی که مهمترین پناهگاه حیات وحش این منطقه محسوب می شود زخمی است که بار دیگر طبیعت لرستان را درگیر کرده و به نظر می رسد سکوت در این زمینه به هیچ عنوان جایز نیست.

این رخداد در حالی موجب نگرانی طبیعت دوستان شده است که به نظر می رسد این جاده نه تنها دارای توجیه زیست محیطی نیست بلکه اصلا توجیه فنی هم ندارد زیرا در مسیر در نظر گرفته شده برای این جاده هیچ روستایی وجود ندارد.

طومار روستائیان در مخالفت با احداث جاده جدید

از سوی دیگر در حالی از سوی مسئولان رفع مشکلات روستاهای منطقه دلیل ایجاد این جاده عنوان شده است که خود روستائیان با امضاء طومارهایی خواستار توقف عملیات جاده سازی در منطقه حفاظت شده اشترانکوه شده اند.

جاده ای برای هیچ کس!

معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان در این رابطه در سخنانی به خبرنگار مهر در خرم آباد گفت: در حال حاضر در مسیر یاد شده یک جاده وجود دارد که مردم از آن استفاده می کنند.

نبی الله قائد رحمتی با اشاره به موقعیت جاده جدید در دست احداث گفت: نکته جالب توجه این است که در مسیر جدیدی که برای جاده در نظر گرفته شده است هیچ روستایی وجود ندارد. 

وی با تاکید بر اینکه هزینه در نظر گرفته شده برای جاده جدید می تواند برای تعریض و بهسازی جاده قدیم مورد استفاده قرار گیرد، افزود: مردم منطقه نیز در نامه های مختلفی خواستار بهسازی جاده قدیم به جای احداث جاده در منطقه اشترانکوه شده اند.

مردم منطقه در صدر مخالفان احداث جاده در اشترانکوه

معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان ادامه داد: این در حالیست که روستائیان به شدت با تعرض جاده به منطقه حفاظت شده اشترانکوه مخالف هستند و این امر را در طومارهای متعددی که به امضای دهیاری و شوراهای روستا رسیده متذکر شده اند.

نامه روستائیان برای حفاظت از اشترانکوه

قائد رحمتی با اشاره به ارسال نامه اهالی وستاهای زز و ماهرو، دستگرد، فیروزآباد و ... برای استاندار لرستان و محیط زیست استان، خاطرنشان کرد: یکی دیگر از مواردی که مسئولان برای ایجاد این جاده مطرح می کنند برفگیر بودن جاده قدیم است.

جاده جدید برف گیر تر از جاده قدیم!

وی افزود: این در حالیست که در نقشه های "جی پی اس" گرفته شده از منطقه موقعیت انتخابی برای جاده جدید در ارتفاع دو هزار تا دو هزار و 715 متر قرار دارد و نسبت به جاده قدیم نیز دارای اختلاف ارتفاع بیشتری است و به نوعی برفگیرتر محسوب می شود.

خانه خرابی یک گونه منحصر به فرد؛ عبور جاده از زیستگاه خرس قهوه ای!

معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان با تاکید بر اینکه ایجاد این جاده هیچگونه توجیه فنی و اجرایی ندارد، یادآور شد: این در حالیست که منطقه انتخاب شده برای عبور جاده زیستگاه خرس قهوه ای لرستان محسوب می شود.

قائد رحمتی ادامه داد: با توجه به اینکه در این منطقه هیچ روستایی وجود ندارد به نوعی این منطقه امن ترین محدوده منطقه حفاظت شده اشترانکوه و مامن حیات وحش منطقه محسوب می شود.

وی با اشاره به عبور جاده از مرز منطقه امن اشترانکوه، خاطرنشان کرد: این امر موجب به مخاطره افتادن حیات گونه های منحصر به فرد این منطقه می شود که این موضوع به هیچ وجه برای ما توجیه پذیر نیست.

ارسال درخواست برای محیط زیست پس از آغاز کار!

معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان در پاسخ به این سئوال که آیا متولیان برای احداث این جاده برای دریافت مجوز از محیط زیست اقدام کرده اند یا خیر؟ به خبرنگار مهر گفت: متولیان امر بعد از اینکه محیط زیست کار جاده سازی را متوقف کرد درخواست خود را برای این سازمان ارسال کرده اند.

 

 

 

منطقه بکر و منحصر به فرد اشترانکوه

قائد رحمتی با اشاره به قرار داشتن این درخواست در مراحل قانونی، عنوان کرد: محیط زیست استان لرستان نمی تواند مجوز احداث این جاده را بدهد زیرا ایجاد جاده در مناطق حفاظت شده باید به تایید بالاترین مسئولان محیط زیست کشور برسد.

مخالفت کارشناسان محیط زیست با احداث جاده

وی با تاکید بر ضرورت صدور مجوز توسط کمیته متشکل از مسئولان محیط زیست، ادامه داد: این در حالیست که در بازدیدی که کارشناسان دفتر از زیستگاهها و حیات وحش داشتند، به صورت شفاهی با احداث هرگونه جاده در این منطقه مخالفت کرده اند و به زودی نتیجه امر نیز به صورت کتبی ابلاغ می شود.

منطقه معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان با اشاره به دیگر تبعات احداث جاده در منطقه امن اشترانکوه، بیان داشت: در این منطقه گونه منحصر به فرد درخت اورس وجود دارد که جزء گونه های حفاظت شده محسوب می شود.

جولان بولدوزرها روی جنازه درختان دو هزار ساله اورس!

قائد رحمتی خاطرنشان کرد: پوشش گیاهی و جنگلی منطقه ای که برای عبور جاده انتخاب شده است بیشتر درختان اورس هستند و پوشش بادام، بنه و بلوط در این منطقه کمتر از اورس است.

وی با اشاره به ارزش این گونه منحصر به فرد، یادآور شد: اورس یا سرو کوهی گونه ای با ارزش است که پراکندگی آن در سطح کشور تنها دو میلیون هکتار است و از این گونه در سطح 19 استان کشور وجود دارد.

معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان از این گونه به عنوان میراث طبیعی کهن ایران یاد کرد و افزود: درخت اورس یک گونه دیرزیست است که دارای عمر طولانی بیش از دو هزار سال است.

وی با تاکید بر اینکه وجود این درخت در هر منطقه ارزش حفاظتی آن را دوچندان می کند، بیان داشت: این در حالیست که در سطح کل منطقه حفاظت شده اشترانکوه بعد از درخت بنه بیشترین پراکنش مربوط به درخت اورس است.

نقشه جاده جدید در محدوده حفاظت شده اشترانکوه

قائد رحمتی یادآور شد: در صورت احداث جاده در این منطقه دیگر اشترانکوه منطقه امنی برای حیات وحش در فصول مختلف سال ندارد.

جاده ای به عرض 20 تا 30 متر؛ جاده روستایی یا اتوبان؟

وی در مورد ویژگیهای جاده مورد نظر نیز به مهر گفت: متولیان می گویند که قرار است این جاده یک جاده روستایی باشد در حالیکه با توجه به روند فعلی کار عرض این جاده بین 20 تا30 متر و در حد یک اتوبان است.

معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان با تاکید بر اینکه یک جاده روستایی حداکثر شش متر عرض دارد، یادآور شد: در حال حاضر 20 کیلومتر از این جاده احداث شده است که با مشاهده آن می توان فهمید این جاده قرار است چه میزان از منطقه اشترانکوه را صاف کند.

لودرها پنج کیلومتر به حریم اشترانکوه تعرض کردند

قائد رحمتی در مورد اینکه آیا این جاده به منطقه حفاظت شده وارد شده است یا خیر؟ نیز به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه تاکنون پنج کیلومتر از جاده در منطقه حفاظت شده احداث شده است که به محض اطلاع محیط زیست فعالیت گروههای راهسازی متوقف شد.

دریاچه گهر نگین اشترانکوه

وی با یادآوری اینکه احداث جاده از دو سمت منطقه حفاظت شده آغاز شده است، عنوان کرد: با حضور مسئولان محیط زیست عملیات جاده سازی از سمت چکان دهقادی متوقف و لودرها از منطقه خارج شدند.

معاون محیط طبیعی اداره کل محیط زیست استان لرستان تصریح کرد: در حال حاضر ماموران محیط زیست استان لرستان در منطقه حضور دارند تا جلوی هرگونه فعالیت راهسازی در منطقه حفاظت شده اشترانکوه گرفته شود.

قائد رحمتی با اشاره به احداث این جاده از سمت مورزرین به سمت چکان دهقادی و شول آباد، بر ضرورت جلوگیری از احداث این پروژه در راستای حراست از منطقه حفاظت شده اشترانکوه تاکید کرد.

اشترکوه و یا اشترانکوه از عجایب طبیعی ایران و یکی از ذخایر طبیعی ارزشمند جهان به شمار می‌آید. اشترانکوه، رشته‌کوهی است در شرق استان لرستان که در حوزه استحفاظی شهرستان دورود قرار دارد. این رشته کوه از بلندترین رشته‌کوه‌های زاگرس است.

اشتران کوه از غرب به شهرستان دورود، از شمال به شهرستان ازنا و از شرق و جنوب به شهرستان الیگودرز محدود می‌شود. قله‌های بلند و پر برف، دره‌های ژرف و طولانی، رودهای دائمی، پوشش گیاهی و جانوری بسیار متنوع، روستاهای کوهپایه‌ای از جمله ویژگی‌های اشترانکوه می‌باشد که به سبب بلندی در شعاع ۱۰۰ کیومتری به خوبی پیدا است.

درخت اوروس

این رشته کوه در حدود سال ۱۳۴۰ از لحاظ گونه‌های جانوری و گیاهی جزء مناطق حفاظت شده قرار گرفت و در سال ۱۳۴۸ جزء محیط زیست جهانی قرار گرفت.

از گونه‌های جانوری آن می‌توان به خرس قهوه ای، روباه،، کفتار، گراز، گرگ خاکستری، بز کوهی، قوچ، و از پرندگان می‌توان به عقاب،، کبک، جغد، اردک و شاهین، اشاره نمود که همگی تحت حفاظت محیط زیست می‌باشند.

به هر حال بعد از آتش سوزی در عرصه های جنگلی اشترانکوه این بار لودرها و بولدوزرها متحد شده اند تا حیات وحش این منطقه بکر از زاگرس با عظمت را از میان بردارند تا فاجعه ای دیگر طبیعت ایران و لرستان را در انتظار باشد.

................................

گزارش: صدیقه حسینی

کد خبر 1200287

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha